Πέδρο Μαρτίνς : Τρία χρόνια… Professor στον Θρύλο! (vids)

Πέδρο Μαρτίνς : Τρία χρόνια… Professor στον Θρύλο! (vids)

Ήταν 9 Απριλίου 2018 όταν ο Ολυμπιακός ανακοίνωνε την πρόσληψη του Πέδρο Μαρτίνς στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου. Τρια χρόνια μετά ο Πορτογάλος τεχνικός καταλαμβάνει ήδη ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Ολυμπιακού. To10.gr σας θυμίζει όσα έχει πετύχει ο Μαρτίνς που συνεχίζει να ονειρεύεται με τα ερυθρόλευκα...

Τρία χρόνια Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό! Τρία χρόνια όμορφου ποδοσφαίρου. Τρία χρόνια επιτυχιών, τίτλων, εξαιρετικών πορειών στην Ευρώπη. Σαν σήμερα πριν από μια τριετία ο Πορτογάλος τεχνικός ανακοινώθηκε από τους ερυθρόλευκους και αποτελεί ήδη μια από τις πιο σημαντικές μορφές στην ιστορία του συλλόγου.

Ο Ολυμπιακός έψαχνε τον προπονητή που θα γιγαντώσει ακόμη περισσότερο τον θρύλο, που θα κυριαρχήσει στην Ελλάδα και θα πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη και ο Βαγγέλης Μαρινάκης τον βρήκε στο πρόσωπο του Πορτογάλου τεχνικού. Ο Μαρτίνς από την πρώτη ημέρα που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα έχει τη στήριξη του ηγέτη του Ολυμπιακού και δημιούργησε την κορυφαία ομάδα της τελευταίας τριετίας και μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

Από την πρώτη χρονιά και το θεαματικό ποδόσφαιρο που παρουσίασε, αλλάζοντας σχεδόν όλο το ρόστερ, μέχρι το περσινό νταμπλ, τις τεράστιες νίκες στην Ευρώπη με Μίλαν, Άρσεναλ και φυσικά την φετινή πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη με σπουδαίες εμφανίσεις και επικές προκρίσεις, όπως κόντρα στην Αϊντχόφεν, to10.gr σας θυμίζει όσα έχει πετύχει ο Professor του Θρύλου που αναμφίβολα είναι κομμάτι της ιστορίας των Πειραιωτών.

Τρία χρόνια και συνεχίζει να γράφει ιστορία…

Ο Μαρτίνς όταν ανέλαβε την ομάδα είχε τερματίσει στην τρίτη θέση και ο στόχος ήταν η επιστροφή στην κορυφή στην Ελλάδα, αλλά και αξιόλογη πορεία στην Ευρώπη. Ο Πορτογάλος άλλαξε όλο το ρόστερ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης του έκανε όλα τα χατίρια και από την πρώτη στιγμή ο Ολυμπιακός έπαιξε ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Ο Μαρτίνς στο ελληνικό πρωτάθλημα τα έβαλε με θεούς και δαίμονες, πάλεψε για τον τίτλο κόντρα σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, και… εξυγίανση, όμως τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Όμως ήταν ήδη η κορυφαία ομάδα στην Ελλάδα. Αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς από την παρουσία και στην Ευρώπη και το Europa League, όπου ο Ολυμπιακός πέταξε εκτός συνέχειας τη Μίλαν με ανεπανάληπτη νίκη με 3-1 στο Καραϊσκάκη και προκρίθηκε στους «32» του Europa League.

Το όμορφο ποδόσφαιρο που έπαιζε ο Ολυμπιακός και το σερί στο πρωτάθλημα έδωσε την ευκαιρία στον Μαρτίνς να μείνει και να ολοκληρώσει το πλάνο που είχε για την ομάδα. «Ο στόχος φέτος είναι το νταμπλ και η είσοδος στους ομίλους του Champions League», είχε πει στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν και τα λόγια του όχι απλά έγιναν πράξη, αφού ο Ολυμπιακός διέλυσε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κατέκτησε το νταμπλ και απέδειξε ότι η εμπιστοσύνη του Μαρινάκη στο πρόσωπο του από το ξεκίνημα απέδωσε καρπούς.

Πέρα από την εγχώρια κυριαρχία, ο Ολυμπιακός βρέθηκε πολύ κοντά στα προημιτελικά του Europa League (αποκλεισμός στους «16» από τη Γουλβς με τον Μαρτσίνιακ να ακυρώνει καθαρό γκολ του Καμαρά). Ο Μαρτίνς είναι πλέον ένα από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρωπη, έχει εκτοξεύσει την αξία δεκάδων ποδοσφαιριστών, εντυπωσιάζει με τους ερυθρόλευκους σε Ελλάδα και Ευρώπη και έχει δημιουργήσει μια από τις κορυφαίες ομάδες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και παράλληλα οδεύει ολοταχώς για ένα μοναδικό ρεκόρ, αφού θέλει να γίνει ο μοναδικός προπονητής που θα κατακτήσει δυο συνεχόμενα νταμπλ.

Ο Ολυμπιακός 8 αγωνιστικές πριν το τέλος των play off της Superleague είναι στο +19 από τον 2ο Άρη και θέλει 5 βαθμούς για να κατακτήσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα. Άρα ουσιαστικά το έχει εξασφαλισμένο. Στο Κύπελλο βρίσκεται στα ημιτελικά και στο πρώτο ματς πήρε εκτός έδρας ισοπαλία από τον ΠΑΣ Γιάννινα (1-1). Ενώ στο Europa League έφτασε ξανά μέχρι τη φάση των «16» της διοργάνωσης, όπου έμεινε εκτός συνέχειας από την Άρσεναλ.

Οι επικές προκρίσεις κόντρα σε Μίλαν, Άρσεναλ και Αϊντχόφεν

Ο Μαρτίνς από την πρώτη του σεζόν έδειξε πως ήρθε για να μείνει ενώ μέχρι και σήμερα έχει γράψει ιστορία με νίκες που θα μείνουν ανεξίτηλες για πάντα στο μυαλό όλων των φιλάθλων του Ολυμπιακού. Νίκες όπως εκείνη επί της Μίλαν στην 6η αγωνιστική των ομίλων του Europa League στην πρώτη του χρονιά στον ερυθρόλευκο πάγκο. Τότε που ο Ολυμπιακός έψαχνε νίκη με 2 γκολ διαφορά και νίκησε με 3-1 τους ροσονέρι στο Καραϊσκάκη και τους «πέταξε» εκτός διοργάνωσης.

Ή νίκες όπως την περσινη στο Emirates. Τότε που ο Ολυμπιακός πήγε για να νικήσει την Άρσεναλ για να προκριθεί στους «16» του Europa League. Και το έκανε. Νίκησε με 1-0 και στην παράταση με «χρυσό» γκολ του Ελ Αραμπί πέταξε εκτός και τους κανονιέρηδες. Κάθε χρόνο όμως ο Ολυμπιακός επί Πέδρο Μαρτίνς έχει συνέπεια, είναι σταθερά σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ενώ και στις τρεις χρονιές προκρίνεται στα νοκ-άουτ.

Το έκανε και φέτος. Πέρασε στους «32» του Europa League. Και πάλι σε αυτόν τον γύρο πήρε ακόμη μια ανεπανάληπτη πρόκριση. Κόντρα στην Αϊντχόφεν νικώντας με 4-2 στο Καραϊσκάκη. Στην Ολλανδία όμως χρειάστηκε το γκολ του Χασάν λίγο πριν το φινάλε. Με τον Μαρτίνς να πανηγυρίζει ακόμη μια σπουδαία πρόκριση. Και να γράφει για άλλη μια φορά ιστορία.

Τα Θρυλικά ρεκόρ του Professor

Οι αριθμοί πάντοτε λένε την αλήθεια. Και δείχνουν πως ο Πέδρο Μαρτίνς έχει ήδη γράψει ιστορία στον πάγκο του Ολυμπιακού. Συνολικά, ο Professor έχει καθίσει στον πάγκο των Πειραιωτών 153 φορές. Μετράει 104 νίκες (67,9% ποσοστό επιτυχίας), 26 ισοπαλίες και 23 ήττες. Τα τέρματα είναι 309 υπέρ και 110 κατά. Με τις 104 νίκες στο σύνολο είναι τρίτος στην ιστορία του Ολυμπιακού, κυνηγώντας Τάκη Λεμονή (111) και Ντούσαν Μπάγεβιτς (144), ενώ είναι και πρώτος σε νίκες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 17!

Σύνολο:

Ντούσαν Μπάγεβιτς: 208 αγώνες με 144 νίκες, 32 ισοπαλίες και 32 ήττες
Τάκης Λεμονής: 165 αγώνες με 111 νίκες, 30 ισοπαλίες και 24 ήττες
Πέδρο Μαρτίνς: 153 αγώνες με 104 νίκες, 26 ισοπαλίες και 23 ήττες
Ερνέστο Βαλβέρδε: 127 αγώνες με 92 νίκες, 13 ισοπαλίες και 22 ήττες
Λάκης Πετρόπουλος: 132 αγώνες με 91 νίκες, 28 ισοπαλίες και 13 ήττες

Ευρώπη:

Πέδρο Μαρτίνς: 40 αγώνες, 17 νίκες, 7 ισοπαλίες και 16 ήττες
Ντούσαν Μπάγεβιτς: 36 αγώνες, 14 νίκες, 9 ισοπαλίες και 13 ήττες
Ερνέστο Βαλβέρδε: 20 αγώνες, 11 νίκες, 0 ισοπαλίες και 9 ήττες
Μίτσελ: 16 αγώνες, 7 νίκες, 1 ισοπαλία και 8 ήττες
Τάκης Λεμονής: 22 αγώνες, 5 νίκες, 6 ισοπαλίες και 11 ήττες

Πρωτάθλημα:
Ντούσαν Μπάγεβιτς: 138 αγώνες, 107 νίκες, 19 ισοπαλίες και 12 ήττες
Τάκης Λεμονής: 107 αγώνες, 77 νίκες, 22 ισοπαλίες και 8 ήττες
Πέδρο Μαρτίνς: 94 αγώνες με 75 νίκες, 14 ισοπαλίες και 5 ήττες
Λάκης Πετρόπουλος: 107 αγώνες, 72 νίκες, 27 ισοπαλίες και 8 ήττες
Ερνέστο Βαλβέρδε: 90 αγώνες με 69 νίκες, 10 ισοπαλίες και 11 ήττες

Το ιστορικό ρεκόρ των 5 ευρωπαϊκών ματς με μηδέν παθητικό

Δεν σταματάνε εδώ όμως τα ρεκόρ του Μαρτίνς. Το καλοκαίρι του 2019, ο Ολυμπιακός απέκλεισε διαδοχικά Βικτόρια Πλζεν, Μπασάκσεχιρ και Κράσνονταρ για να μπει στους ομίλους του Champions League. Και ο Μαρτίνς έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού που οδήγησε την ομάδα σε πέντε σερί ευρωπαϊκά ματςχωρίς να δεχθεί γκολ!

Ο Professor (και) των προκριματικών

Ο Μαρτίνς είναι ο Professor και των ευρωπαϊκών προκριματικών! Σε προκριματικά Champions και Europa League με τον Πορτογάλο τεχνικό, ο Ολυμπιακός σε 12 ματς είναι αήττητος! Με 9 νίκες και 3 ισοπαλίες. Με 26 γκολ υπέρ και 4 κατά. Και 6/6 προκρίσεις! Απλά μυθικό.

Στην πρώτη χρονιά του ο Πέδρο Μαρτίνς έφερε εις πέρας την αποστολή και ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε στους ομίλους του Europa League, όπου μετέπειτα απέκλεισε τη Μίλαν και προκρίθηκε στους «32». Οι ερυθρόλευκοι έκαναν το 2/2 στα καλοκαιρινά προκριματικά με τον Πορτογάλο κόντρα στη Λουκέρνη με δυο νίκες (4-0, 3-1), ενώ στον επόμενο γύρο άφησε έξω την Μπέρνλι με μια νίκη στο Καραϊσκάκη (3-1) και ισοπαλία στην Αγγλία (1-1).

Την επόμενη χρονιά τα πράγματα ήταν σαφώς πιο δύσκολα, αφού ο Ολυμπιακός έπρεπε να περάσει τρεις προκριματικούς από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών για να βρεθεί στους ομίλους του Champions League. Οι ερυθρόλευκοι απέκλεισαν κατά σειρά τις Βικτόρια Πλζεν, Μπασάκσεχιρ και Κράσνονταρ, δείχνοντας από το καλοκαίρι ότι ο Μαρτίνς είχε δημιουργήσει μια σπουδαία ομάδα, που μετά από έναν χρόνο περίπου στέφθηκε και πρωταθλήτρια Ελλάδας.

Ο Πορτογάλος τεχνικός λοιπόν οδήγησε τον Ολυμπιακό στην πρόκριση επί της Πλζεν με ισοπαλία στην Τσεχία (0-0) και νίκη 4-0 στο Καραϊσκάκη. Στη συνέχεια πέρασε το εμπόδιο της Μπασάκσεχιρ με δυο νίκες (1-0, 2-0), ενώ στα play off πάλι με δυο νίκες απέκλεισε την Κράσνονταρ 4-0 στο Καραϊσκάκη και 2-1 στη Ρωσία. Και τη σεζόν 2020-21, ο Ολυμπιακός απέκλεισε την Ομόνοια με μία νίκη στο Καραϊσκάκη (2-0) και μία ισοπαλία στην Κύπρο (0-0) και βρέθηκε ξανά στους ομίλους του Champions League!

Απολαύστε τις σπουδαιότερες νίκες και εμφανίσεις του Ολυμπιακού επί Μαρτίνς σε Ελλάδα και Ευρώπη:

Η πρώτη νίκη του Μαρτίνς

 

Η 4αρα επί της ΑΕΚ

Η 3αρα επί του Παναθηναϊκού

Η νίκη στον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ

Η μεγάλη νίκη επί της Μαρσέιγ

H 3αρα επί της ΑΕΚ

Η τριάρα επί του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη

 

Η πεντάρα επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ