Η «αλλοίωση» της Championship, η αντίδραση του Βαγγέλη Μαρινάκη μέσω… BBC και η «εξαίρεση» του Ρώσου ολιγάρχη με το… διαβατήριο

Η «αλλοίωση» της Championship, η αντίδραση του Βαγγέλη Μαρινάκη μέσω… BBC και η «εξαίρεση» του Ρώσου ολιγάρχη με το… διαβατήριο

Η κλοπή του Vitality Stadium άνοιξε μια κουβέντα που δεν κολακεύει καθόλου το Αγγλικό ποδόσφαιρο.

Η χθεσινή βραδιά για την Championship είχε όλες τις προϋποθέσεις που κάθε επαγγελματική Λίγκα των σπορ, ονειρεύεται. Λίγο πριν τον επίλογο, ένα ματς σαν τελικός για την απευθείας άνοδο στην Premier League. Μια παρτίδα που εν πολλοίς αλλάζει την ιστορία αν αναλογιστεί κανείς πως μόνο το χρηματικό έπαθλο των εσόδων (193 εκατ ευρώ) μπορούν να γράψουν αλλιώς το μέλλον για κάθε ποδοσφαιρικό club.

«Θα πρέπει να είστε τρελοί αν απόψε δείτε τη Λίβερπουλ» έγραφαν στο twitter οι ποδοσφαιρόφιλοι που συνειδητά επέλεγαν να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση του Vitality Stadium ανάμεσα στη Μπόρνμουθ και τη Νότιγχαμ Φόρεστ και όχι τον δεύτερο ημιτελικό του Champions League Βιγιαρέαλ- Λίβερπουλ που διεξάγονταν σχεδόν την ίδια ώρα. Οι ίδιοι που προέτρεπαν και άλλους να τους ακολουθήσουν σε τούτη την επιλογή.

Να δουν ένα ματς Championship και όχι τον δεύτερο ημιτελικό του Champions League. Τι καλύτερο θα μπορούσε να σκεφτεί μια διοργανώτρια αρχή ως… μάρκετινγκ για το προϊόν της.

Αν δικαιώθηκαν όσοι τελικά επέλεξαν για την ψυχαγωγία τους αυτή την παρτίδα και όχι την μεγάλη ανατροπή της ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ; Εκ του αποτελέσματος ο καθένας καταλαβαίνει πως η «γιορτή» κατέληξε σε «φιάσκο». Διότι την απευθείας άνοδο στην Premier League δεν την αποφάσισε ούτε η αγωνιστική φόρμα των ομάδων, ούτε η χθεσινή τους απόδοση. Εν πολλοίς κρίθηκαν όλα από ένα μεγάλο διαιτητικό λάθος: Στο 41΄μια κραυγαλέα παράβαση πέναλτι στην περιοχή της Μπόρνμουθ δεν δόθηκε ως όφειλε, διότι ο δεύτερος επόπτης του ματς. Ο ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίν Χατζηδάκης, πήρε «πάνω» του την φάση καταλογίζοντας ένα οφσάιντ-φάντασμα.

Η Νότιγχαμ που βρίσκονταν ένα τρίποντο μακριά από τη Μπόρνμουθ ήθελε μόνο τη νίκη. Είχε δοκάρι στο ξεκίνημα (7′ Σάριτζ), ένα ανεπανάληπτο τετ α τετ (34’ Μπρέναν) και με το πέναλτι που δεν δόθηκε ποτέ στην ανατροπή του Σαμ Σάριτζ, πιθανότατα θα άνοιγε το σκορ βάζοντας το ματς στα… νερά της. Το κραυγαλέο λάθος δεν της στέρησε απλά την ευκαιρία, αλλά όπως αποδείχθηκε την εκνεύρισε σε τέτοιο βαθμό, που στο δεύτερο ημίχρονο εμφανίστηκε διαφορετική. Τόσο όσο για να χάσει τελικά το παιχνίδι. Τραγική ειρωνεία; Σκόρερ ήταν ο Κίφερ Μουρ (83′). Ένας από τους ποδοσφαιριστές που η Μπόρνμουθ δεν θα είχε στην διάθεση της αν η αναμέτρηση διεξάγονταν στην προγραμματισμένη της ημερομηνία: Στις 18 Φεβρουαρίου.

*Ακούστε ΕΔΩ το ηχητικό του δημοσιογράφου του BBC, Κόλιν Φρέι, ο οποίος είναι ειδικός στα θέματα που αφορούν τη Νότιγχαμ Φόρεστ. 

Γιατί αναβλήθηκε τότε το ματς; Διότι σύμφωνα με την Μπόρνμουθ η έντονη κακοκαιρία και οι ισχυροί άνεμοι είχαν προκαλέσει ζημιές στο Vitality Stadium και συγκεκριμένα στο «σκέπαστρο» μιας κερκίδας. Κάποιοι είπαν τότε πως εκείνη η αναβολή ίσως τελικά να προέκυψε και από άλλα… μποφόρ. Εκείνα που είχαν μόλις αρχίσει να φυσούν πάνω από την Ουκρανία ταξιδεύοντας τα σύννεφα του πολέμου. Ήταν οι μέρες που οι Ρώσοι ολιγάρχες της Ευρώπης είχαν μόλις βρεθεί ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και την αντίδραση της Δύσης στο κακό που έρχονταν.

Συμπτωματικά; Ο ιδιοκτήτης της Μπόρνμουθ ήταν στην αρχική λίστα αυτής της ιδιαίτερης κατάστασης, πλάι στον Ρομάν Αμπράμοβιτς (Τσέλσι), τον Αλισέρ Ουσάνοφ (Έβερτον) κλπ. Στην πορεία όμως ο Μαξίμ Ντεμίν έγινε… η εξαίρεση του κανόνα. Πρώτα ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον, τον έκανε στην άκρη από τους άλλους. «Έχει Βρετανικό διαβατήριο» ήταν η επίσημη εκδοχή για τον Ρώσσο δισεκατομμυριούχο που πέρα από τη Μπόρνμουθ έχει στην κατοχή του δύο τεράστιες εταιρίες στο Νησί: Τη Wintel – που ασχολείται με πωλήσεις καυσίμων, μεταλλευμάτων και βιομηχανικών χημικών– και τη Wintel Holdings Ltd.

Στην δική του περίπτωση οι σχέσεις-ντόμινο με την πατρίδα του και τον Βλαντιμίρ Πούτιν όχι μόνο δεν επηρέασαν τη θέση και τον ρόλο του στο «επιχειρείν» της Βρετανίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εμπόδισαν και την παρουσία του στο ποδόσφαιρο. Η Μπόρνμουθ, σε αντίθεση με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι, όχι μόνο δεν ένιωσε αναταράξεις αλλά τελικά σήμερα είναι ξανά στην Premier League όντας η ευνοημένη ενός κραυγαλέου διαιτητικού λάθους. Ενός λάθους που δεν άλλαξε μια βραδιά, αλλά το σενάριο μιας ολόκληρης σεζόν: Για την Championship, την Μπόρνμουθ και τη Νότιγχαμ Φόρεστ του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Πώς αντέδρασε ο Έλληνας ιδιοκτήτης των Reds; Ο ρεπόρτερ του BBC, Κόλιν Φρέι, ειδικός στα θέματα που αφορούν τη Νότιγχαμ Φόρεστ αποκάλυψε πως το βράδυ της Τετάρτης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Μαρινάκη. «Δεν ήθελε να παραχωρήσει συνέντευξη, όμως εξέφρασε την απογοήτευση του. Είπε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με την ομοσπονδία, στην προκειμένη περίπτωση την EFL».

Εκτός από τα διαιτητικά λάθη, η Ομοσπονδία προφανώς ελέγχεται και από την απόφαση της να αναβάλλει την αναμέτρηση του Φλεβάρη και να την μεταφέρει στον Μάιο. «Τότε, ο χθεσινός σκόρερ Κίφερ Μουρ ήταν ένας από τους τραυματίες που είχαν τα «Κεράσια» εκείνη την εποχή και δεν θα έδινε το παρών αν το ματς γινόταν στην ημερομηνία που είχε οριστεί».

«Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι θέλει να εκφράσει την απογοήτευση του και την επιθυμία του να υπάρχει μια δίκαιη διαιτησία και μια δίκαιη ομοσπονδία, όπου το παιχνίδι θα πρέπει να κρίνεται από τους ποδοσφαιριστές στο χορτάρι» συμπληρώνει ο Φρέι στο «ηχητικό» του ρεπορτάζ. Περιθώρια αντίδρασης; «Υπάρχουν περιορισμένες επιλογές. Η απόδοση των διαιτητών αξιολογείται από τους συλλόγους σε κάθε αγώνα αλλά αυτό δεν φαίνεται να βοηθάει. Κατά τη γνώμη μου δεν νομίζω ότι η Φόρεστ είχε καλές διαιτησίες ειδικά αυτή τη σεζόν» συμπληρώνει ο Κόλιν Φρέι μεταφέροντας τα όσα του είπε ο ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ.

Και στον επίλογο προχωρά σε μια αποκάλυψη: «Ο κ. Μαρινάκης μου είπε ότι έχουν στείλει επιστολές πολλές φορές στους υπεύθυνους, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Λέει ότι είναι απογοητευμένος καθώς έχει επενδύσει εκατομμύρια λίρες στον σύλλογο. Εκατομμύρια λίρες που έφεραν τελικά τον κατάλληλο προπονητή και σχημάτισαν το κατάλληλο αγωνιστικό σύνολο για να κερδίσει την απευθείας άνοδο. Ωστόσο την άνοδο αυτή, της την… άρπαξαν».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ