Νέα Φιλαδέλφεια: Ποιους καίει η ΕΔΕ για το φιάσκο με τους Κροάτες χούλιγκαν

Νέα Φιλαδέλφεια: Ποιους καίει η ΕΔΕ για το φιάσκο με τους Κροάτες χούλιγκαν

Το πόρισμα της ΕΔΕ που έχει διαταχθεί για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια αναμένεται από μέρα σε μέρα, ωστόσο τα υπομνήματα των εμπλεκόμενων αξιωματικών ρίχνουν την ευθύνη στην ηγεσία

Δύο μήνες σχεδόν μετά τα αιματηρά περιστατικά στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησαν στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, δεν έχει παραδοθεί ακόμα το πόρισμα της ΕΔΕ που είχε διαταχθεί για τις υπηρεσιακές ελλείψεις και αστοχίες της ΕΛ.ΑΣ.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσω της δημοσιογραφικής έρευνας, οι ελληνικές αρχές είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως για την κάθοδο των ακροδεξιών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που όμως πέρασαν ανενόχλητοι τα σύνορα, διέσχισαν τη μισή χώρα και έφτασαν μέχρι το γήπεδο της ΑΕΚ οπλισμένοι με στιλιάρια και μαχαίρια σκορπώντας τον τρόμο στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Το χέρι του Ζίνι που δεν είδαν Παπαδόπουλος και VAR και το «τρολάρισμα» του Μάνταλου (vids)

Οι ευθύνες για το φιάσκο στη Νέα Φιλαδέλφεια όπως είχαν επισημάνει δημοσιεύματα (σ.σ. μεταξύ των οποίων το εσωτερικό έγγραφο που αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο in) φαίνεται να αφορούν και ηγετικά στελέχη – που γνώριζαν για τους Κροάτες – πέρα από τους αξιωματικούς που ελέγχονται και απομακρύνθηκαν από τη θέση τους για όσο διαρκεί η ΕΔΕ.

Στο κάδρο των ευθυνών η ηγεσία

Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ της Καθημερινής που επικαλείται τα όσα αναφέρουν στα υπομνήματά τους, αξιωματικοί που ελέγχονται πειθαρχικά στο πλαίσιο της ΕΔΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αξιωματικοί έχουν περάσει στην αντεπίθεση και «καρφώνουν» την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για το φιάσκο.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ενήμερο για την επικινδυνότητα του αγώνα ήδη από τις 25 Ιουλίου (σσ τα αιματηρά περιστατικά έγιναν το βράδυ της 7ης Αυγούστου)

Μεταξύ όσων έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις είναι ο επικεφαλής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) Αστέριος Ματζιώκας, οι βοηθοί του Δημήτρης Δάβαλος και Βασίλης Καλαμπόκης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του αρχηγείου Ματθαίος Γιαννούλης και ο διοικητής της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (ΥΑΒΑΧ) Κώστας Χριστόλογλου.

Πλην του ΓΑΔΑρχη, οι υπόλοιποι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της εις βάρος τους πειθαρχικής έρευνας.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, κάποιοι από τους αξιωματικούς βάζουν στο κάδρο των ευθυνών τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Λάζαρο Μαυρόπουλο, τον γενικό επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Νίκο Σπανουδάκη, καθώς και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μανώλη Λογοθέτη.

Αιχμές αφήνονται και για τον ρόλο του αντιστράτηγου Λευτέρη Γκαρίλα που έχει αναλάβει να διενεργήσει την ΕΔΕ.

Ειδικότερα σύμφωνα με το ρεπορτάζ αποκαλυπτικό είναι το περιεχόμενο υπομνήματος που κατέθεσε στο πλαίσιο της ΕΔΕ ο προϊστάμενος της ΓΑΔΑ, Αστέριος Ματζιώκας.

Είχε ενημερωθεί εγκαίρως το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Εκεί αναφέρεται ότι το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ενήμερο για την επικινδυνότητα του αγώνα ήδη από τις 25 Ιουλίου (σσ τα αιματηρά περιστατικά έγιναν το βράδυ της 7ης Αυγούστου), καθώς και ότι στις 4 Αυγούστου η ηγεσία του σώματος ενημερώθηκε εγγράφως και για την επικείμενη άφιξη στη χώρα 200 οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Μνημονεύει, μάλιστα, τους αποδέκτες του εγγράφου, στους οποίους συγκαταλέγονται ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ο υπαρχηγός του σώματος, αλλά και ο διενεργών την ΕΔΕ, για τον οποίο μάλιστα έθεσε θέμα εξαίρεσης.

Ο κ. Ματζιώκας αναφέρει ακόμα ότι η μόνη εντολή του αρχηγείου προς τις υφιστάμενες διευθύνσεις, μεταξύ των οποίων και η ΓΑΔΑ, ήταν οι πληροφορίες για τις κινήσεις των Κροατών «να ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό των επιβαλλόμενων μέτρων», κάτι που δεν άλλαξε ούτε και με την ειδοποίηση της Interpol Μαυροβουνίου το πρωί της 7ης Αυγούστου ενημερώνοντας για την κάθοδο των Κροατών, καθώς και σε αυτή την περίπτωση δόθηκε μία τυπική, γενική διαταγή.

Ουδέποτε μου δόθηκε εντολή

Για απουσία εντολών μιλά και ο 1ος βοηθός ΓΑΔΑ, Δημήτρης Δάβαλος. «Ουδέποτε μου δόθηκε εντολή προκειμένου να ακινητοποιήσω τα οχήματα των Κροατών. Ουδέποτε μου δόθηκε η εντολή να ενισχύσω με αστυνομικές δυνάμεις τα διόδια της Ελευσίνας», αναφέρει στο υπόμνημά του. Επιρρίπτει ένα μερίδιο ευθύνης στον άμεσο προϊστάμενό του κ. Ματζιώκα, σημειώνοντας ότι «είχε την πεποίθηση, με βάση τις πληροφορίες που είχε λάβει, ότι προορισμός των Κροατών ήταν το γήπεδο του Παναθηναϊκού».

Ο δεύτερος βοηθός ΓΑΔΑ, ταξίαρχος Βασίλης Καλαμπόκης, γράφει στο δικό του υπόμνημα ότι με δική του πρωτοβουλία ενισχύθηκαν με δύο ομάδες ΟΠΚΕ οι δυνάμεις που είχαν διατεθεί στα διόδια της Ελευσίνας, προκειμένου να ακινητοποιήσουν το κονβόι με τους Κροάτες.

Και ότι αρκετές ώρες αργότερα και μη έχοντας πληροφορίες για τις κινήσεις των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και με την «παρότρυνση» του κ. Δάβαλου, αποφάσισε να τις αποσύρει. «Η εντολή δόθηκε μέσω Κέντρου. Θα μπορούσαν, αν διαφωνούσαν, να ανακαλέσουν την εντολή μου», σημείωσε.

Κάλεσμα για συγκέντρωση

Ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος της αρμόδιας Yποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, Κώστας Χριστόλογλου, με τη σειρά του παραθέτει λεπτομερώς τις ενέργειες της υπηρεσίας του ενόψει της άφιξης των Κροατών Bad Blue Boys, για να καταλήξει στην επισήμανση πως η υπηρεσία του «δεν είναι αρμόδια για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τον εν γένει συντονισμό των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας».

Προηγουμένως, πάντως, επισήμανε μέσω του υπομνήματός του ότι για την είσοδο των Κροατών ενημέρωσε τον αναπληρωτή διοικητή της Ασφάλειας Αττικής. Υπογράμμισε ακόμη ότι η υπηρεσία του κατάφερε να πληροφορηθεί ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν μάθει για το ενδεχόμενο άφιξης των Κροατών και είχαν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από την «OPAP Arena».

Τέλος, ο αναπληρωτής διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορίνθου υποστηρίζει ότι το σήμα του αρχηγείου έφτασε στην υπηρεσία του την επομένη των αιματηρών επεισοδίων και θέτει το ερώτημα γιατί οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. δεν απαγόρευσαν την είσοδο των Κροατών προτού αυτοί διασχίσουν τον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, όπως εξάλλου προβλέπει ο κώδικας συνόρων Σένγκεν για περιπτώσεις απειλής της δημόσιας τάξης.

Αλληλοκατηγορίες και μηνύσεις στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.

Το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. μετά τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια μοιάζει εκρηκτικό. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα πάνα με την Καθημερινή αστυνομικός διευθυντής κατηγορεί μεταξύ άλλων τον αρχηγό της ΕΛΑΣ για παράβαση καθήκοντος, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή φρασεολογία.

Πρόκειται για τον Ματθαίο Γιαννούλη που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του αρχηγείου και ελέγχεται πειθαρχικά για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του στο πλαίσιο της ΕΔΕ.

Στις 4 Σεπτεμβρίου κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών μήνυση κατά του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, του προϊσταμένου του Επιτελείου και διενεργών την ΕΔΕ καθώς και του γενικού επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος.

Τους κατηγορεί μεταξύ άλλων για παράβαση καθήκοντος όπως επίσης και για αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης.

Tο σκεπτικό του είναι ότι ενώ είχαν ενημερωθεί από τον ίδιο για τις κινήσεις των Κροατών χούλιγκαν έβαλαν στο αρχείο τα επίμαχα πληροφοριακά δελτία και για να αποσείσουν τις ευθύνες τους διέταξαν ΕΔΕ, την οποία ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο Λευτέρης Γκαρίλας, Νο 3 στην ιεραρχία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη, ο κ. Γκαρίλας έχει ευθύνη για όσα συνέβησαν την 7η Αυγούστου.

Καρφιά και για τον γραμματέα Δημόσιας Τάξης

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και λόγω αρμοδιότητας ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μανώλης Λογοθέτης απέρριψαν το αίτημα εξαίρεσης με συγκεκριμένο σκεπτικό, αλλά αυτό ώθησε τον αστυνομικό διευθυντή κ. Γιαννούλη να καταθέσει νέα μηνυτήρια αναφορά στις 27 Σεπτεμβρίου.

Αυτή τη φορά στρέφει τα πυρά του και κατά του κ. Λογοθέτη για το γεγονός ότι δεν εξαίρεσε τον κ. Γκαρίλα. «Είναι γιατρός και στερείται νομικών γνώσεων», σημειώνει μεταξύ άλλων στην αναφορά του για τον κ. Λογοθέτη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ