Ο εφιάλτης επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο εφιάλτης επιστρέφει στην Ευρώπη

Η ασφάλεια των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων γίνεται ξανά το μείζον ζήτημα των χωρών, ενώ η ΔΟΕ προειδοποιεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ένα μαύρο σεντόνι τρόμου αρχίζει να σκεπάζει το ποδόσφαιρο και κάθε άλλη αθλητική εκδήλωση, γυρίζοντας το χρόνο στην προηγούμενη δεκαετία.

Οποιος δηλώνει αιφνιδιασμένος από την επίθεση στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της αναμέτρησης του Βελγίου με τη Σουηδία είναι είτε αφελής είτε διαθέτει ασθενή μνήμη.

Διαβάστε επίσης: Επιστρέφει στις προπονήσεις ο Μήτογλου

Οι μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις αποτελούν το μαλακό υπογάστριο της δημόσιας ασφάλειας στο οποίο μπορούν να χτυπήσουν οι τρομοκράτες και να πονέσουν τη Δύση. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ήταν βέβαιο πως θα εκδηλωθεί μία τέτοια επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης. Εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών που ερευνά την υπόθεση αρχικά ανέφερε πως η δολοφονική επίθεση δεν έχει σχέση με τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια ωστόσο η εισαγγελία άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα καθώς ο δράστης έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του στον παλαιστινιακό λαό.

Το παιχνίδι στο King Baudouin είχε θεωρηθεί χαμηλού ρίσκου από τις βελγικές Αρχές, γεγονός που δεν πέρασε ασχολίαστο από τους Σουηδούς.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ήταν βέβαιο πως θα εκδηλωθεί μία τέτοια επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης

Τώρα όλοι τρέχουν να αναθεωρήσουν τα πρωτόκολλα ασφάλειας στις αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ ο άσος του Βελγίου Τόμας Μενιέ προειδοποιεί πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
Θορυβημένη η γαλλική κυβέρνηση μετά και την πρόσφατη δολοφονική επίθεση σε καθηγητή στην πόλη Αράς, ενίσχυσε τις περιπολίες στα σύνορα με το Βέλγιο και στη συνέχεια αποφάσισε να διπλασιάσει την ασφάλεια ενόψει του αποψινού φιλικού αγώνα των Μπλε με τη Σκωτία στο στάδιο Πιερ Μορουά της Λίλης.

Οι Γάλλοι έχουν ζήσει παρόμοια εμπειρία το 2015, όταν το Σταντ ντε Φρανς δέχτηκε επίθεση αυτοκτονίας από τρομοκράτες του ISIS κι ενώ εντός του σταδίου διεξαγόταν η αναμέτρηση της Γαλλίας με τη Γερμανία παρουσία του τότε προέδρου Φρασουά Ολάντ. Η έκρηξη είχε ακουστεί μέχρι τον αγωνιστικό χώρο.

Τόσο στην επίθεση στο Σεν Ντενί όσο και στην τελευταία στις Βρυξέλλες, οι Αρχές θεώρησαν πως το πιο ασφαλές μέρος ήταν τα ίδια τα γήπεδα και αποφάσισαν να κρατήσουν τον κόσμο στο εσωτερικό τους για να τον προστατεύσουν. Στην περίπτωση του Σταντ ντε Φρανς οι ποδοσφαιριστές αποχώρησαν στις 5 τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, ενώ στις 4 τα ξημερώματα έφυγαν οι τελευταίοι από τους 700 Σουηδούς που βρέθηκαν στο King Baudouin. Πριν αποχωρήσουν η βελγική αστυνομία τους συμβούλευσε να βγάλουν τις κίτρινες φανέλες της εθνικής τους ομάδας για να μη στοχοποιηθούν.

Οι φωτογραφίες με τους σουηδούς φιλάθλους να είναι αγκαλιασμένοι και να κλαίνε στις εξέδρες του King Baudouin -πρώην Χέιζελ- αποτυπώνουν τον πρόλογο της νέας εποχής τρόμου που θα ζήσει η Δύση το επόμενο διάστημα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο: «Ενας ποδοσφαιρικός αγώνας είναι γιορτή και οι τρομοκράτες προσπάθησαν να τη χαλάσουν. Αυτή η τρομοκρατική επίθεση μας χτύπησε κατευθείαν στην καρδιά».

Το γεγονός ότι σε λίγους μήνες θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024 στα γερμανικά γήπεδα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού προκαλεί έντονη ανησυχία στις ηγεσίες των δύο χωρών- και όχι μόνο.

Σχολιάζοντας την επίθεση στις Βρυξέλλες, το μέλος της ΔΟΕ, Πιερ-Ολιβιέ Μπέκερς τόνισε: «Γι’ αυτό η ασφάλεια είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα στο Παρίσι 2024».

Πηγή: In.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ