Οι 10 «ερυθρόλευκοι»… μπλαουγκράνα! (pic)

Οι 10 «ερυθρόλευκοι»… μπλαουγκράνα! (pic)

Σπουδαίοι παιχταράδες έχουν φορέσει τα τελευταία χρόνια τη φανέλα Ολυμπιακού και Μπαρτσελόνα.

Από τον Τζιοβάνι και τον Ριβάλντο, μέχρι τον Μποτία και τον Αμπιντάλ, ούτε λίγο ούτε πολύ, 10 ποδοσφαιριστές έχουν ντυθεί με τα χρώματα του Ολυμπιακού και της Μπαρτσελόνα, αμφότερα, στην καριέρα τους.

Δείτε ποιοι είναι οι συνδετικοί κρίκοι εκείνοι, μεταξύ των δύο αντιπάλων του γηπέδου «Καραϊσκάκης», στο άρθρο του to10.gr:

Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα

Πρώτος και καλύτερος ο Βραζιλιάνος «μάγος». Ο Τζοβάνι αγωνίστηκε από το 1996 έως το 1999 με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα σε 69 παιχνίδια και σημείωσε 18 γκολ.

Με την Ισπανική ομάδα κατέκτησε 1 Κύπελλο Ουέφα, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 2 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο Ισπανίας και 1 ισπανικό Σούπερ Καπ.

Ήταν ένας από τους αγαπημένους παίκτες των φιλάθλων της Μπαρτσελόνα, καθώς κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην ομάδα σκόραρε καθοριστικά γκολ και κόντρα στη Ρεάλ αλλά και σε σημαντικά ευρωπαϊκά ματς όπως το γκολ του με τη Ντόρτμουντ στον τελικό του Σούπερ Καπ Ευρώπης.

Το 1999 ο Τζιοβάνι αποχώρησε από τη Μπάρτσα κι υπέγραψε συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Μέσα σε λίγο καιρό καθιερώθηκε ως ένας από τους καλύτερους παίκτες που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η αναμφισβήτητη ποδοσφαιρική του αξία, η άψογη τεχνική του κατάρτιση και η ικανότητά του στο σκοράρισμα του χάρισαν το προσωνύμιο «Μάγος»,

Ο Τζιοβάνι στη συνείδηση των φίλων του Ολυμπιακού ταυτίζεται πλέον με το θεαματικό ποδόσφαιρο και αυτό γιατί συμμετείχε στους πιο θεαματικούς αγώνες που έχει δώσει ο Ολυμπιακός σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ.

Το 3–3 με τη Ρεάλ, το 6–2 με τη Λεβερκούζεν και το 3–0 με τη Γαλατασαράι είναι αγώνες που ο Τζιοβάνι πρωταγωνίστησε και πέρασε τις ευρωπαϊκές επιδόσεις του Ολυμπιακού σε άλλο επίπεδο γι’ αυτό παραμένει για τους οπαδούς του Ολυμπιακού ένας από τους πιο αγαπημένους ποδοσφαιριστές που πέρασαν ποτέ από την ομάδα τουΠειραιά.

Το 2003–04 ο Τζιοβάνι σκόραρε συνολικά 21 φορές και αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ στην Α’ Εθνική. Είναι ο τρίτος σε συμμετοχές ξένος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού με 129 τέρματα.

Ριβάλντο

Ο Ριβάλντο είναι πιθανόν το μεγαλύτερο όνομα που έχει πατήσει στα Ελληνικά γήπεδα στην σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο Βραζιλιάνος σταρ αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό από το 2004 ως το 2007 πετυχαίνοντας σε 70 ματς 36 γκολ και κατέκτησε τρία πρωταθήματα και δύο νταμπλ. Πριν από όλα αυτά όμως, αγωνίστηκε από το 1997-2002 στη Μπαρτσελόνα, κάνοντας πράγματα και θαύματα.

Σε 157 παιχνίδια σκόραρε 86 φορές και αγαπήθηκε όσο λίγη στους «μπλαουγκράνα».  Με την ομάδα της Καταλονίας κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1998 και το 1999, ενώ πήρε τη Χρυσή Μπάλα το 1999, σε μια εξαιρετική χρονιά για τον ίδιο.

Χαβιέρ Σαβιόλα

Ο Χαβιέρ Σαβιόλα είναι επίσης ένα ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί και στις δύο ομάδες. Ο Αργεντίνος επιθετικός αγωνίστηκε στη Μπαρτσελόνα από το 2001 έως το 2007, αλλά τις δύο χρονιές δόθηκε δανεικός σε Σεβίλλη και Μονακό.

Με τους «μπλαουγκράνα» σε 123 συμμετοχές πέτυχε 49 γκολ, ενώ κατέκτησε και το Σούπερ Καπ Ισπανίας το 2006. Το 2013 πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό.

Με τους «ερυθρόλευκους» αγωνίστηκε σε 26 ματς πετυχαίνοντας 12 γκολ, ενώ κατέκτησε και το Πρωτάθλημα της Σούπερλιγκ. Στο τέλος της σεζόν όμως πουλήθηκε στην Ελλάς Βερόνα.

Χαβίτο

Ο Φρανσίσκο Χαβίτο αγωνίστηκε στις μικρές ηλικίες της Μπαρτσελόνα, αλλά και στη δεύτερη, όμως με την πρώτη ομάδα δεν είχε επίσημη συμμετοχή. Παρόλα αυτά άνηκε στους «μπλαουγκράνα» από το 2001 έως το 2006.

Στη συνέχεια ήρθε στην Ελλάδα για τον Άρη, έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις και το 2011 τον αγόρασε ο Ολυμπιακός. Στους Πειραιώτες όμως αγωνίστηκε ελάχιστα, αφού έπαιξε 4 παιχνίδια και σκόραρε 1 φορά.

Αλμπέρτο Μποτία

Ο Αλμπερτο Μποτία το 2003 εντοπίστηκε από τους σκάουτερς της Μπαρτσελόνα, η οποία και τον απέκτησε με συνοπτικές διαδικασίες. Ο Ισπανός όμως ήταν μόνο στη β’ ομάδα και αγωνίστηκε με τις ακαδημίες.

Στις 30 Μαίου του 2009, ο Μποτία πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, περνώντας ως αλλαγή στη θέση του Πικέ στην εκτός έδρας ισοπαλία της ομάδας, με αντίπαλο τη Λα Κορούνια. Αυτή έμελλε να είναι και η μοναδική συμμετοχή του Μποτία στο ρόστερ της πρώτης ομάδας της Μπαρτσελόνα. Το τέλος της περιόδου 2008-09 βρήκε τον Μποτία πρωταθλητή και Κυπελλούχο Ισπανίας, καθώς επίσης και πρωταθλητή Ευρώπης, καθώς η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της περιόδου.

Στην 1η Αυγούστου του 2014, ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την αγορά του παίχτη έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Μποτία έκτοτε είναι συνήθως βασικός στον Ολυμπιακό. Το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Ολυμπιακού το πέτυχε στο Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα στη Γιουβέντους, ισοφαρίζοντας εκείνη τη στιγμή τον αγώνα σε 1-1 (το τελικό σκορ ήταν 3-2). Ο Ισπανός έχει κατακτήσει 3 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο στην Ελλάδα.

Γιάγια Τουρέ

Ο Γιάγια Τουρέ είναι ο μοναδικός της λίστας που ακολούθησε το αντίθετο δρομολόγιο. Τη σεζόν 2005-2006 με το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό και τις πολύ καλές εμφανίσεις του στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι σε Ρεάλ και Λιόν, έγινε γνωστός σε όλη την Ευρώπη.

Έμεινε μόλις 1 χρόνο στους «ερυθρόλευκους» αφού ήταν πολύ ποιοτικός για εμάς και μεταγράφηκε στη Μονακό. Με τον Ολυμπιακό έπαιξε σε 26 παιχνίδια σκόραρε 3 γκολ και κατέκτησε το νταμπλ.

Το 2007 πήγε στη Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε για 3 χρόνια και κατέκτησε κι ένα Τσάμπιονς Λιγκ. Τη σεζόν 2009 πήρε τα πάντα με τους Καταλανούς, ενώ συνολικά μέτρησε 74 συμμετοχές και 4 γκολ.

Ιμπραήμ Αφελάι

Ο Ιμπραήμ Αφελάι αγωνίστηκε στη Μπαρτσελόνα από το 2011 έως το 2014 αλλά δεν αγωνίστηκε ιδιαίτερα στους Καταλανούς, λόγω της συνύπαρξης Μέσι, Ανρί, Ετό και άλλων μεγάλων παικτών. Σε 21 συμμετοχές πέτυχε 1 μόλις γκολ, όμως ήταν και άτυχος γιατί είχε υποστεί έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο.

Το 2014-2015 δόθηκε δανεικός από τη Μπάρτσα στον Ολυμπιακό. Στην Ελλάδα ο Ολλανδός έπαιξε σε 19 ματς και πέτυχε 4 γκολ. Επίσης, κατέκτησε με τους «ερυθρόλευκους» το νταμπλ εκείνης της σεζόν.

Ερίκ Αμπιντάλ

Ο Αμπιντάλ έκανε μεγάλη καριέρα και αγωνίστηκε στην καλύτερη φάση της Μπαρτσελόνα. Από το 2007 έως το 2013. Με τους «μπαλουγκράνα» είχε 125 συμμετοχές, ενώ κατέκτησε και δύο Τσάμπιονς Λιγκ (2009, 2011).

Στις 5 Ιουλίου 2014 ο Αμπιντάλ ήρθε στον Πειραιά μεταγραφόμενος από τη Μονακό και ολοκλήρωσε την συμφωνία του με τον Ολυμπιακό υπογράφοντας για δύο χρόνια. Σταμάτησε την καριέρα του στις 19 Δεκεμβρίου ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από την ενεργό δράση 

Ο Ερίκ Αμπιντάλ, επέστρεψε στον Ολυμπιακό μετά από αποδοχή της πρότασης που του έγινε προκειμένου να αναλάβει πόστο μάρκετινγκ, χορηγιών, προετοιμασίας της ομάδας και επικοινωνίας με τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Στην ομάδα του Πειραιά εργάζεται μέχρι σήμερα. Και αυτός κατέκτησε το νταμπλ εκείνη τη σεζόν.

Ντάνι Γκαρσία Λάρα

Ο Ντάνι είναι ένας πολύ καλός επιθετικός, ο οποίος δεν απέδωσε ποτέ τα αναμενόμενα στον Ολυμπιακό. Το 1999 τον απέκτησε η Μπαρτσελόνα για 14 εκατομμύρια ευρώ από τη Μαγιόρκα, και σε 50 συμμετοχές στη Βαρκελώνη σκόραρε 12 φορές.

Το 2005-2006 ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού, όμως οι τραυματισμοί που τον ταλαιπώρησαν τον άφησαν πολύ πίσω. Σε 19 συμμετοχές πέτυχε μόλις 2 γκολ και έφυγε ως ελεύθερος το επόμενο καλοκαίρι. Αξίζει να σημειωθεί πως αποχώρησε από το «λιμάνι» με 1 πρωτάθλημα και 1 Κύπελλο.

Ούρκο Πάρντο

Ο τελευταίος της λίστας είναι ο Ούρκο Πάρντο. Ο Ισπανός τερματοφύλακας άνηκε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα για έξι χρόνια, όμως ποτέ δεν αγωνίστηκε με την πρώτη ομάδα.

Το 2009 μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, ως δανεικός από την Ραπίντ, όπου έμεινε για δύο χρόνια. Αγωνίστηκε στη σκιά του Νικοπολίδη αλλά κατάφερε να παίξει σε 29 παιχνίδια. Αποχώρησε από τους «ερυθρόλευκους» με 1 πρωτάθλημα τη σεζόν 2010-2011.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ