Κλεμάν Τουρπέν: Ποιός είναι ο διαιτητής που θα σφυρίξει το σπουδαιότερο ματς της σεζόν

Κλεμάν Τουρπέν: Ποιός είναι ο διαιτητής που θα σφυρίξει το σπουδαιότερο ματς της σεζόν

Ο Κλεμάν Τουρπέν θα είναι ο διαιτητής του αποψινού (22:00) τελικού Champions League ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης. Ποιός είναι όμως ο 39χρονος Γάλλος που ορίστηκε να διευθύνει το πιο κρίσιμο παιχνίδι της χρονιάς;

Έτοιμος να ανταποκριθεί στην πρόκληση της διαιτησίας ενός τελικού Champions League είναι ο 39χρονος Γάλλος, Κλεμάν Τουρπέν, ο οποίος έχει οριστεί να «σφυρίξει» στην αυριανή καταληκτική αναμέτρηση της διοργάνωσης ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Ρεάλ Μαδρίτης, που διεξάγεται στο «Σταντ ντε Φρανς», στο Παρίσι, κοντά στο σπίτι του.

«Έχω διαιτητεύσει δύο τελικούς Κυπέλλου Γαλλίας στο «Σταντ ντε Φρανς»», είπε ο 39χρονος από τη Βουργουνδία, μιλώντας στην ιστοσελίδα της UEFA.

«Όποιος στη Γαλλία αγαπά το ποδόσφαιρο, το θεωρεί ως τη «γαλλική ποδοσφαιρική εκκλησία», επειδή η Γαλλία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο εκεί το 1998, το πρώτο σημαντικό τρόπαιο της εθνικής ομάδας. Είναι ένα ιδιαίτερο μέρος, είμαι σίγουρος» πρόσθεσε ο Τουρπέν, ο οποίος διαιτήτευσε τον τελικό του Europa League της περασμένης σεζόν μεταξύ Βιγιαρεάλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Γκντανσκ.

 «Δύο από τα μεγαλύτερα όνειρα»

«Αισθάνομαι προνομιούχος» λέει ο Τουρπέν, πατέρας τριών παιδιών. «Έχω πετύχει δύο από τα μεγαλύτερα όνειρα που μπορεί να έχει ένας διαιτητής. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να πιστεύεις ότι έχεις ένα αστέρι πάνω από το κεφάλι σου, όπως λέμε, αυτή τη στιγμή νιώθω σαν να υπάρχει ένα ολόκληρο σύμπλεγμα αστεριών από πάνω μου!».

Ο Τουρπέν θα έχει βοηθούς τους συμπατριώτες του, Νικολά Ντανό και Σιρίλ Γκρινγκόρ, ενώ ένας άλλος Γάλλος, ο Μπενουά Μπαστιάν, θα είναι τέταρτος διαιτητής. Διαιτητής VAR ορίστηκε ο Γάλλος Ζερόμ Μπριζάρ, ο οποίος θα έχει βοηθούς τον συμπατριώτη του, Βιλί Ντελαζό, και δύο Ιταλούς, τους Μασιμιλιάνο Ιράτι και Φίλιπο Μέλι.

«Είμαστε μαζί πολλά χρόνια. Είμαστε μια οικογένεια και, όπως κάθε οικογένεια, έχουμε βιώσει καλές και κακές στιγμές» τόνισε ο Τουρπέν. «Είμαστε πολύ δυνατοί μαζί».

 Το ξεκίνημα και η διαδρομή

Άρχισε να ασχολείται με τη διαιτησία, όταν ήταν νεαρός παίκτης και προπονητής παιδιών στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα του. «Με ρώτησαν αν θα ήθελα να παρακολουθήσω ένα μάθημα διαιτησίας, σκέφτηκα «γιατί όχι;» και ξεκίνησα από εκεί.

Συνέχισα να παίζω ποδόσφαιρο μέχρι τα 19 μου, τη μια μέρα του Σαββατοκύριακου ήμουν παίκτης και την άλλη διαιτητής. Η διαιτητική πλευρά πήγαινε καλά, οπότε, από εκεί και πέρα, αποφάσισα να επικεντρωθώ στο να γίνω διαιτητής» συμπλήρωσε.

Έγινε τελικά διαιτητής κορυφαίας κατηγορίας το 2008 σε ηλικία 26 ετών, ο νεότερος ρέφερι στη Γαλλία εκείνη την εποχή. Τον Δεκέμβριο του 2009 ήταν ο νεότερος Γάλλος διαιτητής που έγινε διεθνής και, δύο χρόνια αργότερα, ήταν ο πρώτος Γάλλος ρέφερι κάτω των 30 ετών που «σφύριξε» στον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας.

Ο Τουρπέν ήταν επίσης μέλος των ομάδων διαιτητών στις τελικές φάσεις των EURO 2016 και 2020, καθώς και στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018. Διαιτήτευσε στο τουρνουά ποδοσφαίρου των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στη Βραζιλία και ήταν τέταρτος διαιτητής στον τελικό του Champions League του 2018 μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Λίβερπουλ στο Κίεβο, προτού «σφυρίξει» στον περσινό τελικό του Europa League.

Αυτή τη σεζόν έχει οριστεί σε επτά αγώνες  Champions League από τον γύρο των playoffs και μετά, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου προημιτελικού ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Τσέλσι.

 Διαχείριση ακραίων καταστάσεων

Ο Τουρπέν περιγράφει τη διαιτησία στα υψηλότερα επίπεδα ως «διαχείριση ακραίων καταστάσεων, ακραίων γιατί υπάρχει πίεση, υπάρχουν πολλά συναισθήματα γύρω σου. Ο διαιτητής πρέπει να πάρει τις σωστές αποφάσεις, όχι απαραίτητα τις πιο δημοφιλείς αποφάσεις.

Πρέπει να είσαι θαρραλέος και να είσαι σε θέση να μειώσεις την ένταση. Η ηρεμία γεννά ηρεμία σε τεταμένες και δύσκολες καταστάσεις. Η ζωή ενός διαιτητή περιστρέφεται γύρω από το να είναι έτοιμος να πάρει αποφάσεις, να έχει αυτοπεποίθηση».

Ο 39χρονος Γάλλος θα έχει το δικό του «fan club» στο Παρίσι να τον επευφημεί στις εξέδρες αύριο, τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά του, τους γονείς, τον αδελφό και τον άνθρωπο που ήταν στο πλευρό του, όταν για πρώτη φορά έκανε τον διαιτητή στα 16 του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ