Το κρίσιμο καλοκαίρι που… οδηγεί σε απευθείας εισιτήριο στο Champions League

Το κρίσιμο καλοκαίρι που… οδηγεί σε απευθείας εισιτήριο στο Champions League

Γιατί το φετινό καλοκαίρι είναι κομβικό για το ευρωπαϊκό μέλλον των ελληνικών ομάδων και πώς ο πρωταθλητής θα μπορεί από το 2024 να μπει ακόμη και απευθείας στους ομίλους του Champions League

Οι ελληνικές ομάδες έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές μέρες την προετοιμασία τους για τη νέα σεζόν, καθώς ξεκινούν τις υποχρεώσεις τους στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Ο Ολυμπιακός είναι ο εκπρόσωπος του ελληνικού ποδοσφαίρου στο Champions League, όπου ξεκινάει από τον δεύτερο προκριματικό κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα, ενώ ΠΑΟΚ, Άρης και Παναθηναϊκός συμμετέχουν στα προκριματικά του Europa Conference League, με τους Θεσσαλονικείς να μπαίνουν από το δεύτερο προκριματικό και το τριφύλλι από τον τρίτο.

Το φετινό καλοκαίρι αποτελεί ένα από τα πλέον κομβικά στη σύγχρονη ιστορία, αφού επιβάλλεται η βαθμολογική συγκομιδή των ελληνικών ομάδων να είναι μεγάλη, μιας και αλλάζουν τα δεδομένα από το 2024 στην Ευρώπη. Η UEFA «λανσάρει» το νέο της σύστημα την τριετία 2024-2027, ανεβάζει τον αριθμό των ομάδων και γενικότερα ευνοεί και χώρες όπως η Ελλάδα.

Για να καταλάβει κανείς τη σημασία λοιπόν του κρίσιμο καλοκαιριού, η πορεία των εκπροσώπων μας θα καθορίσουν τον συντελεστή που θα οδηγήσει τη χώρα μας στο ξεκίνημα του νέου κύκλου των διοργανώσεων.

Με λίγα λόγια η περσινή πορεία του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ θα πρέπει να επαναληφθούν φέτος, όμως θα χρειαστούν και τη βοήθεια από Άρη και Παναθηναϊκό, ώστε η χώρα μας να τερματίσει στη 15η θέση και να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς για την τριετία που ακολουθεί. Ο λόγος; Να βρεθεί σε αυτή τη θέση που θα έχει περισσότερα προνόμια από ότι τώρα, αφού το φορμάτ που θα έρθει την επόμενη τριετία ενδέχεται να δίνει και απευθείας εκπροσώπηση στο Champions League.

Δηλαδή ο πρωταθλητής Ελλάδος, που αυτή τη στιγμή είναι ο Ολυμπιακός να μην ακολουθεί τη διαδικασία των προκριματικών όλο το καλοκαίρι, αλλά να μπαίνει κατευθείαν στους ομίλους. Αυτό λοιπόν θα γίνει με μια πολύ καλή ευρωπαϊκή σεζόν της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είτε μέσω της βελτίωσης των συντελεστών των ομάδων μας στο ευρωπαϊκό ranking!

Όπως θα δείτε και παρακάτω ο γνωστός δημοσιογράφος, Ανδρέας Δημάτος, με ανάρτηση του εξηγεί αναλυτικά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν από τις ελληνικές ομάδες και οι πορείες που θα πρέπει να κάνουν ώστε να κερδίσουν πολλά την τριετία 2024-2027. Από ένα εισιτήριο απευθείας στους ομίλους του Champions League, αλλά και στις άλλες δυο διοργανώσεις της UEFA.

Η ανάρτηση του Ανδρέα Δημάτου:

«Εν μέσω της έντονης μεταγραφολογίας, που είναι απόλυτο λογικό να κυριαρχεί στην επικαιρότητα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το ελληνικό ποδόσφαιρο, με τους τέσσερις εκπροσώπους του, ετοιμάζεται για το ευρωπαϊκό του ξεκίνημα στα προκριματικά Champions και Conference League την τρίτη και τέταρτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Πρόκειται μάλιστα για το πιο καθοριστικό ελληνικό ξεκίνημα στην Ευρώπη και την πιο σημαντική ευρωπαϊκή μας σεζόν εδώ και πολλά χρόνια, αφού η εφετινή χρονιά με τα πεπραγμένα της και τον καθορισμό του ελληνικού συντελεστή θα οδηγήσει τη χώρα μας στο ξεκίνημα του νέου κύκλου των διοργανώσεων της UEFA την τριετία 2024-27 με το νέο σύστημα και την πλήρη αναδιάρθρωση και στα τρία Κύπελλα με τις 36 (αντί για 32) ομάδες, το πρωταθληματικό φορμάτ με την κατάργηση των ομίλων και το κυριότερο;

Με ακόμα πιο αυξημένα έσοδα για τις 108 ομάδες που θα συμμετάσχουν αφού και η UEFA θα επιχειρήσει να κατευνάσει το θόρυβο και τις υπάρχουσες ακόμα συζητήσεις των μεγάλων για την ευρωπαϊκή Super League, αλλά και η πρώτη έξοδος στις μεγάλες τηλεοπτικές αγορές για την επόμενη τριετία έχει ήδη φέρει πολύ μεγάλες οικονομικές συμφωνίες τόσο στην Ευρώπη όσο κυρίως στην αμερικανική ήπειρο.

Αυτό που είναι επίσης σημαντικό και θα πρέπει από τώρα να μελετήσουν οι ομάδες μας είναι το γεγονός ότι στο φορμάτ των ευρωπαϊκών Κυπέλλων της επόμενης τριετίας ο πλέον καθοριστικός παράγοντας αλλά και το σημείο-κλειδί της επιβράβευσης είναι τα εντός γηπέδου αποτελέσματα στις διοργανώσεις της UEFA. Mε απλά λόγια στην τριετία 2024-27 θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο ο εθνικός συντελεστής που καθορίζει φυσικά την εκπροσώπηση, όσο ο μεμονωμένος συντελεστής του κάθε club αλλά και η ετήσια παρουσία κάθε χώρας στις διοργανώσεις της UEFA.

Παράγοντες που για να γίνει κατανοητό μπορεί να επιτρέψουν ακόμα και σε μια χώρα όπως η 15η για παράδειγμα Ελλάδα να αποκτήσει προνόμιο απευθείας εκπροσώπησης στο Champions League, κάτι που με τα τωρινά δεδομένα του νυν φορμάτ αποκλείεται να συμβεί! Και πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Είτε με μια πολύ καλή ευρωπαϊκή σεζόν της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είτε μέσω της βελτίωσης των συντελεστών των ομάδων μας στο ευρωπαϊκό ranking!

Kαι αυτό γιατί από τις τέσσερις επιπλέον θέσεις στο Champions League η μία αφορά το μονοπάτι πρόκρισης των πρωταθλητών (ο Ολυμπιακός εφέτος παλεύει για ένα από τα τέσσερα εισιτήρια των προκριματικών, ενώ από το 2024 θα υπάρχει ένα επιπλέον διεκδικούμενο εισιτήριο από τον όποιο πρωταθλητή Ελλάδας 2024) και οι άλλες δύο έχουν να κάνουν με έξτρα θέσεις των χωρών με την καλύτερη παρουσία στην Ευρώπη την αμέσως προηγούμενη σεζόν.

Κάτι που επίσης δεν έχει διευκρινιστεί από την UEFA επίσημα είναι το θα ισχύσει στην νέα τριετία με τις απευθείας θέσεις στους 36 του Champions League για τον κάτοχο του Champions και του Europa League. Mέχρι σήμερα αν οι κάτοχοι είχαν εισιτήριο από τα πρωταθλήματα των χωρών τους, αυτές οι δύο θέσεις δίνονταν στους πρωταθλητές της 11ης και 12ης χώρας στη βαθμολογία της UEFA. Στην τριετία 2024-27 ενδέχεται να αποτελέσουν μια ακόμα επιβράβευση για τις ομάδες με τον πιο υψηλό συντελεστή από την προκριματική φάση που μπορεί να προαχθούν απευθείας στους 36 αποφεύγοντας την καλοκαιρινή προετοιμασία των προκριματικών.

Είναι εύκολο να αναλογιστεί κανείς πόσο σημαντικό είναι αυτό για το ελληνικό ποδόσφαιρο ειδικά αν ανακτήσει τους δυο εκπροσώπους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση με τη σταθεροποίηση από την 15η θέση στη βαθμολογία της UEFA και πιο πάνω, κάτι που θα έχει εφέτος την ευκαιρία να το πετύχει, μετά την περσινή επιστροφή στην πρώτη 15άδα.

Καταλαβαίνει επίσης κανείς πόσο σημαντική είναι η εφετινή ευρωπαϊκή σεζόν για τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, που ξεκινάει τη σεζόν από την 38η θέση της βαθμολογίας των συλλόγων (μόνο με ενδεχόμενη πρόκριση στους ομίλους του Champions League θα ανέβει πάνω από την 35η), αλλά και για τον ΠΑΟΚ που είναι μέχρι σήμερα η μοναδική ελληνική ομάδα που εκμεταλλεύτηκε το χαρτί του Europa Conference και χάρη στην περσινή του σεζόν ξεκινάει εφέτος από την 55η θέση με περιθώριο να ανέβει πάνω από την 40η αν επαναλάβει ανάλογη σεζόν στη δεύτερη σεζόν της νέας διοργάνωσης.

Η περσινή διοργάνωση του Conference, μόνο από την πρώτη της σεζόν έφερε σημαντικές ανακατατάξεις στη βαθμολογία των συλλόγων, αφού πολλές μικρομεσαίες ευρωπαϊκές ομάδες εκμεταλλεύτηκαν τη συμμετοχή τους και μείωσαν κατά πολύ τις διαφορές του συντελεστή. Κάτι που δεν μπόρεσαν πέρσι να το κάνουν ΑΕΚ και Αρης με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να έχει και εφέτος την ευκαιρία του, όπως φυσικά και ο Παναθηναϊκός, προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση τους.

O Aρης θα ξεκινήσει την ευρωπαϊκή σεζόν από την 181η θέση της σχετικής βαθμολογίας, ενώ ο Παναθηναϊκός από τη 246η, λόγω της μεγάλης του ευρωπαϊκής αποχής. Aντίθετα η 111η ΑΕΚ, που έβγαλε από την πενταετία της την κορυφαία της σεζόν στο Europa τη σεζόν 2017-18, θα χάσει για δεύτερη σερί σεζόν, μετά τον περσινό της αποκλεισμό από τη Βελέζ, το περιθώριο να θωρακίσει τον ευρωπαϊκό της συντελεστή μέσω Conference League».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ