Η ευκαιρία που δίνει στην ΑΕΚ η κλήρωση με την Ντιναμό και ο Αλμέιδα που βλέπει μόνο Champions League (vid)

Η ευκαιρία που δίνει στην ΑΕΚ η κλήρωση με την Ντιναμό και ο Αλμέιδα που βλέπει μόνο Champions League (vid)

Η Ευρώπη... επιστρέφει στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά από 20 χρόνια και η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα θέλει να το γιορτάσει με συμμετοχή στο κορυφαίο επίπεδο.

«Από την πρώτη προπόνηση, αυτή η ομάδα θα είναι για μένα η καλύτερη στον κόσμο. Έρχομαι για να δουλέψω, έρχομαι για να πάνε τα πράγματα καλά. Γι’ αυτό έρχομαι με την οικογένειά μου, οπότε η στάση μου σε σχέση με τις αμφιβολίες που υπάρχουν είναι ο χρόνος. Αν τα πάω άσχημα θα με διώξουν, αν τα πάω καλά θα σηκώσουμε τρόπαια. Κι εγώ έρχομαι να σηκώσω τρόπαια». Ήταν κάποια από τα πρώτα λόγια του Ματίας Αλμέιδα ως νέου προπονητή της ΑΕΚ τον Μάιο του 2022. Ο Αργεντινός έδωσε το στίγμα του με το… καλημέρα και αν πολλοί τότε τον αμφισβήτησαν γιατί – και δικαιολογημένα – είχαν χορτάσει από λόγια στο πρόσφατο παρελθόν, δεν χρειάστηκαν πολύ καιρό για να καταλάβουν πως ο «Πελάδο» εννοούσε κάθε λέξη που βγήκε από το στόμα του εκείνη τη μέρα.

Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο Αλμέιδα μετέτρεψε το συνονθύλευμα που παρέλαβε σε ομάδα, έδωσε στην ΑΕΚ ταυτότητα και την οδήγησε στην κατάκτηση του νταμπλ το οποίο αγνοούσε ο σύλλογος από το μακρινό 1978. Πέτυχε αυτό που ούτε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν κατάφερε στη δική του χρυσή εποχή. Αυτό το επίτευγμα όμως ανήκει ήδη στο παρελθόν. Από την πρώτη προπόνηση στο Μπουργκ-Χάαμσταντ της Ολλανδίας ο Αλμέιδα φρόντισε να καταστήσει σαφές στους ποδοσφαιριστές πως ό,τι κατέκτησαν πέρσι μένει εκεί και φέτος ξεκινούν ξανά από το μηδέν για να φτάσουν και πάλι στην κορυφή. Ο ίδιος βέβαια είχε ήδη ιεραρχήσει στο μυαλό του τους στόχους ενόψει της νέας σεζόν.

Διαβάστε επίσης: Οριστικό: Πότε έρχεται ο Ελ Κααμπί στην Αθήνα!

Πρώτος και κύριος, η είσοδος στους ομίλους του Champions League. Όποιοι κι αν είναι οι αντίπαλοι, ο Αργεντινός έβλεπε μόνο… τα αστέρια. Για εκείνον εξάλλου «αυτή η ομάδα είναι η καλύτερη στον κόσμο». Και εντάξει, καλύτερη στον κόσμο μπορεί να μην είναι η ΑΕΚ, αν κρίνουμε όμως από τα δείγματα που έδωσε στα φιλικά της αυτό το καλοκαίρι, σίγουρα αποτελεί τη συνέχεια της περσινής πολύ καλής ομάδας, με ακόμη υψηλότερο ταβάνι, καθώς έχει ήδη έναν χρόνο δουλειάς πίσω της. Όχι επειδή έκανε κάποιες νίκες κόντρα σε δυνατές ομάδες και με εντυπωσιακά σκορ, αλλά κυρίως λόγω της εικόνας και της αγωνιστικής προόδου που εμφάνισε. Αντίπαλός της στον τρίτο προκριματικό γύρο η Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Μία ομάδα που έχει μεγάλη εμπειρία από τέτοιου είδους ματς, σε αντίθεση με την ΑΕΚ, αλλά που βρίσκεται σε αναστάτωση τις τελευταίες μέρες καθώς βασικοί της ποδοσφαιριστές παρουσιάζονται με το ένα πόδι εκτός του συλλόγου καθώς εμπλέκονται σε διάφορα μεταγραφικά σενάρια.

Τα δύο προσεχή παιχνίδια με την Ντιναμό είναι τεράστιας σημασίας για την ΑΕΚ. Οι Κροάτες είναι ισχυροί στην κλήρωση κι έτσι εφόσον η Ένωση προκριθεί θα πάρει και τη θέση τους στα πλέι οφ, έχοντας θεωρητικά αδύναμο αντίπαλο, τον οποίο παρεμπιπτόντως θα μάθει τη Δευτέρα, μία μέρα πριν το πρώτο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Όσο για το τι σημαίνει μία πρόκριση στα πλέι οφ σε οικονομικό επίπεδο; Οι «κιτρινόμαυροι» θα εξασφαλίσουν αυτόματα περισσότερα από δέκα εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα αγωνιστικής συμμετοχής, ενώ αν περάσουν από τα πλέι οφ στους ομίλους θα εξασφαλίσουν περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ, επίσης χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα αγωνιστικής συμμετοχής. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πόσο μεγάλη υπόθεση θα είναι για την ΑΕΚ το να προκριθεί επί της Ντιναμό.

Ευρωπαία Νέα Φιλαδέλφεια, 20 χρόνια μετά…

Το βράδυ της Τρίτης (8/8, 21:45) θα είναι πολύ σημαντικό και κάπως φορτισμένο συναισθηματικά για την ΑΕΚ και τον κόσμο της καθώς η Ένωση θα αγωνιστεί για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια στη Νέα Φιλαδέλφεια για ευρωπαϊκό παιχνίδι. Η ιστορία θα αρχίσει να γράφεται ξανά για τους «κιτρινόμαυρους» μετά από την 27η Φεβρουαρίου του 2003. Τότε που η ΑΕΚ υποδέχτηκε την Μάλαγα στο «Νίκος Γκούμας» για τη ρεβάνς των «16» του Κυπέλου ΟΥΕΦΑ. Το 0-0 της Ανδαλουσίας άφηνε τα πάντα ανοιχτά, ωστόσο οι Ισπανοί επικράτησαν με 1-0 στην Αθήνα και πήραν την πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Εκείνο το βράδυ μπήκε ο ευρωπαϊκός επίλογος στην ιστορική έδρα της ΑΕΚ που λίγες εβδομάδες αργότερα έριξε οριστικά αυλαία με τις μπουλντόζες να ισοπεδώνουν τα πάντα. Δύο δεκαετίες μετά βέβαια η Ένωση έχει επιστρέψει πια σπίτι της καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο η «Αγιά Σοφιά» άνοιξε τις πύλες της, με το όνειρο των οπαδών της να γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Όσο για τους παίκτες που αγωνίστηκαν σε εκείνο το ιστορικό ματς; Την ενδεκάδα της ΑΕΚ αποτελούσαν οι Χιώτης, Μπορμπόκης, Κωστένογλου, Ζαγοράκης, Μαλαδένης, Τσιάρτας, Νικολαΐδης, Κασάπης, Ράιτ, Λάκης και Γερωργάτος ενώ αλλαγή στο ματς πέρασαν στο δεύτερο ημίχρονο οι Κωνσταντινίδης, Πετκόφ και Ίβιτς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ