Η Λίβερπουλ θέλει να γίνει Μπαρτσελόνα και… Παναθηναϊκός

Η Λίβερπουλ θέλει να γίνει Μπαρτσελόνα και… Παναθηναϊκός

Η Λίβερπουλ καλείται απόψε (22:00) να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ με διαφορά τριών τερμάτων κόντρα στη Μπαρτσελόνα, κάτι που έχει πετύχει σε ημιτελικά Champions League μόνο ο Παναθηναϊκός αλλά και οι... «μπλαουγκράνα».

Η Λίβερπουλ υποδέχεται απόψε τη Μπαρτσελόνα στο δεύτερο μεταξύ τους παιχνίδι των ημιτελικών του Champions League, με τα περιθώρια για τους «κόκκινους» να είναι πολύ στενά.

Η βαριά ήττα με 3-0 στη Βαρκελώνη έδωσε ξεκάθαρο πλεονέκτημα πρόκρισης στους «μπλαουγκράνα», οι οποίοι θα παραταχθούν απόψε στο «Άνφιλντ», με στόχο να διασφαλίζουν το υπέρ τους σκορ και να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό της Μαδρίτης.

Ενενήντα λεπτά συν τις όποιες καθυστερήσεις απομένουν μέχρι να μάθουμε τον έναν εκ των δυο φιναλίστ, με το φαβορί να είναι ξεκάθαρο. Τα τρία γκολ διαφορά που χωρίζουν Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ πιθανότατα θα είναι και καθοριστικά, με τους «ρεντς» πλέον να καλούνται να ανατρέψουν τα δεδομένα και να γράψουν ιστορία.

Μόνο δυο σύλλογοι κατά το παρελθόν έχουν καταφέρει να πανηγυρίσουν πρόκριση σε τελικό Champions Leagueή ή Κυπέλλου Πρωταθλητριών έχοντας ηττηθεί στο πρώτο σκέλος των ημιτελικών με διαφορά τριών τερμάτων.

Παναθηναϊκός 1970-1971

Ο ένας από τους δυο συλλόγους πρόκειται για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος την περίοδο 1970-1971 έκανε τη δική του ιστορική πορεία στην Ευρώπη, φτάνοντας μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, πριν υποταχθεί τελικά με 2-0 από τον Άγιαξ.

Παρόλα αυτά, το ταξίδι των «πρασίνων» φαινόταν πως θα τελείωνε στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα.

Το σύνολο του Φέρεντς Πούσκας είχε γνωρίσει βαριά ήττα με 4-1 από το σύλλογο της Σερβίας, με τον Όστοζιτς να βάζει φαινομενικά τέλος στις ελπίδες πρόκρισης του Παναθηναϊκού, πετυχαίνοντας χατ ρίκ, ενώ ενδιάμεσα είχε σκοράρει και ο Γιάνκοβιτς.

Αντίθετα, το μοναδικό γκολ για το «τριφύλλι» είχε πετύχει ο Αριστείδης Καμάρας, ο οποίος είχε μειώσει προσωρινά σε 3-1.

Η ρεβάνς της Αθήνας έμοιαζε για τους περισσότερους ως ένα παιχνίδι διαδικαστικού χαρακτήρα. Τουλάχιστον μέχρι το… δεύτερο λεπτό. Ο Αντωνιάδης ανταμείβει όσους παρευρέθηκαν εκείνη τη βραδιά στο γήπεδο για να μεταφέρουν την ενέργειά τους στην ομάδα και με γκολ από τα αποδυτήρια βάζει ξανά στο παιχνίδι τους «πράσινους».

Παρόλα αυτά, η εξέλιξη του ημιχρόνου δεν είναι η απόλυτα επιθυμητή για το «τριφύλλι», το οποίο επιδιώκει ακόμα δυο γκολ για την πρόκριση.

Δέκα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους, ο Αντωνιάδης κάνει το 2-0 και η χαμένη ελπίδα αναγεννιέται στα μάτια του κάθε φιλάθλου. Ο Έλληνας επιθετικός βάζει για δεύτερη φορά το όνομά του στον πίνακα των σκόρερς, ο Παναθηναϊκός έχει την αυτοπεποίθηση και το μομέντουμ με το μέρος του και οι πανηγυρισμοί για το δεύτερο γκολ ηχούν σαν… πρελούδιο της επιτυχίας.

Στο 64′ η αποστολή φτάνει στο τέλος της. Ο Αριστείδης Καμαράς, ο οποίος φαινομενικά ήταν απλά ο άνθρωπος που πέτυχε το γκολ της τιμής στο πρώτο παιχνίδι διαμορφώνει την ολική ανατροπή.

Το ανέλπιστο έχει επιτευχθεί. Το 3-0 είναι γεγονός και το «τριφύλλι» είναι η πρώτη ομάδα στην ιστορία που πετυχαίνει μια τέτοιου βεληνεκούς ανατροπή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Μπαρτσελόνα 1985-1986

Η ημερομηνία γράφει 2 Απριλίου 1986 όταν στο παγωμένο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, η τοπική ομάδα με πρωταγωνιστή τον Νίλσον (σκόρερ δυο τερμάτων) φτάνει σε μια μεγαλειώδη νίκη κόντρα στη Μπαρτσελόνα.

Τελικό αποτέλεσμα 3-0 για τους Σουηδούς με την πρόκριση να κρίνεται στην Καταλονία. Στο χορτάρι όμως του «Καμπ Νου» οι «μπλαουγκράνα»  βρήκαν τον δικό τους ήρωα στο πρόσωπο του Πίτσι Αλόνσο.

Ο Ισπανός πετυχαίνει τρία γκολ σε 70 αγωνιστικά λεπτά, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου ματς. Το παιχνίδι οδηγείται στα πέναλτι. Στην ρώσικη ρουλέτα, όπου η Μπαρτσελόνα αναδείχθηκε νικήτρια, με τους παίκτες της να ευστοχούν στα 5 από τα 6 πέναλτι που κλήθηκαν να εκτελέσουν.

Αντίθετα, ο πρωταγωνιστής του πρώτου ματς, Νίλσον δεν βρίσκει δίχτυα στο δικό του χτύπημα, ενώ στη σεμνή τελετή βάζει τέλος η άστοχη εκτέλεση του Μόρντ.

Δεκαπέντε χρόνια έπειτα από το «θαύμα» του Παναθηναϊκού, η Μπαρτσελόνα καταφέρνει κάτι αντίστοιχο, παίρνοντας τελικά το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό κόντρα στην Στέαουα Βουκουρεστίου.

Στο «Σάντσεζ Πιθουάν» βέβαια κόντρα στους Ρουμάνους, η ρώσικη ρουλέτα δεν έκλεισε… εκ νέου το μάτι στους Καταλανούς, οι οποίοι είδαν τον αντίπαλο τερματοφύλακα, Χέλμουτ Ντουκαντάμ να αποκρούει τέσσερα πέναλτι και να δίνει το τρόπαιο στο σύνολο του Έμεριχ Γένεϊ.

Η ευκαιρία της Λίβερπουλ

 

Πλέον, η Λίβερπουλ καλείται να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξαν πρώτα ο Παναθηναϊκός και ύστερα η Μπαρτσελόνα. Η αποστολή της μόνο εύκολη δεν είναι, ιδίως με τους Μοχάμεντ Σαλάχ και Ρομπέρτο Φιρμίνο να τίθενται εκτός για τη μεγάλη μάχη.

Το παράδειγμα, όμως είναι εκεί. Το ίδιο και ο κόσμος του Άνφιλντ ο οποίος θα μεταδώσει την ενέργειά του για ακόμη μια μαγική βραδιά.

Το ερώτημα, όμως, είναι αν οι «μπλαουγκράνα» θα το επιτρέψουν. Να χάσουν αρχικά την πρόκριση και ύστερα τα σκήπτρα του… θαύματος που έκαναν πριν 33 χρόνια και θα αποτελέσει την ελπίδα των «κόκκινων» μέχρι την ύστατη στιγμή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ