Ιδού το σκάνδαλο: «Παράνομο και εγκληματικό αυτό που γίνεται στην ΕΠΟ»

Ιδού το σκάνδαλο: «Παράνομο και εγκληματικό αυτό που γίνεται στην ΕΠΟ»

Όλα όσα έγιναν στην εκδίκαση της υπόθεσης Ολυμπιακού-Φιλιππούση στο Διαιτητικό Δικαστηριο.

Ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης Ολυμπιακού-Φιλιππούση στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Οι ερυθρόλευκοί προσέλαβαν την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ (22.02.2022) να διορίσει ως «προσωρινό Εκτελεστικό Διευθυντή» στην Ομοσπονδία τον έως τότε Εκτελεστικό Γραμματέα, Ιάκωβο Φιλιππούση. «Είναι παράνομο και εγκληματικό αυτό που γίνεται στην ΕΠΟ» υποστήριξε ο δικηγόρος της Πειραϊκής ΠΑΕ, Γιάννης Χατζησαββάογλου.

Οι Ερυθρόλευκοι, μέσω των δικηγόρων τους ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο η ΕΠΟ προχώρησε στην απόφασή της, κόντρα στη νομιμότητα, αναφέρθηκαν εκτενώς στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η Εκτελεστική Επιτροπή, αλλά και στα όσα αναφέρουν η FIFA και η UEFA. Επιπλέον, στο τέλος της εκδίκασης, οι οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού ζήτησαν να δοθεί στο δικαστήριο η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής, η οποία ορίζει τον κ. Φιλιππούση ως εκτελεστικό διευθυντή.

ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟ

Αρχικά τον λόγο πήρε τον λόγο ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΣ Ολυμπιακός, Δημήτρης Καρπετόπουλος, επισημαίνοντας τα εξής: «Εχει ήδη δρομολογηθεί από το δικαστήριό σας τόσο η δική όσο και άλλων ομάδων ότι υπάρχει αρμοδιότητα να κρινει τέτοιες υποθέσεις. Σαν να λέει η ΕΠΟ ότι εμείς σαν εκτελεστική επιτροπή δεν ελεγχόμαστε από κανέναν. Αν δεν υπάρχει έλεγχος, το επόμενο βήμα είναι ο αυταρχισμός. Δεν νοείται απόφαση οργάνου διοικήσεως, όπως είναι η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ.

Τι λέει η ΕΠΟ με το υπόμνημα; Εμείς σαν ομοσπονδία δεν έχουμε παραβιάσει καμία εντολή των ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, όπως έχουν εκφραστεί μέσω των επιστολών που έχουν στείλει. Αυτές οι επιστολές δεν είναι κάτι άλλο παρά μια αλληλογραφία. Αυτό είναι απολύτως εσφαλμένο.

Το εάν είναι επιστολή απλή ή εάν είναι εκτελεστική πράξη εξαρτάται από το περιεχόμενο. Εδω έστειλαν μια εντολή στην ΕΠΟ και τους είπε ότι δεδομένης της κατάστασης, δηλαδή ότι δεν υπάρχει πρόεδρος, δεν θα ορίσετε εκτελεστικό διευθυντή μέχρι το καλοκαίρι, προκειμένου να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. Δεν θα τον ορίσετε. Είναι εντολή.

Οι κατευθύνσεις των ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ εκφράζονται με αυτόν τον τρόπο. Με επιστολές. Η ΕΠΟ αποφάσισε να διευρύνει το περιεχόμενο των εντολών που εκτελεί. Εδώ έλαβε μια συγκεκριμένη εντολή. Για να την παρακάμψει προχώρησε στο εφεύρημα του προσωρινού εκτελεστικού διευθυντή. Τώρα ζητάει να πείτε ότι δεν υπήρχε εντολή και η ίδια δεν παραβιάζει κάποιον κανόνα.

Μπορούμε αύριο με την ίδια διαδικασία, αφού το καταστατικό μας επιτρέπει, μπορούμε να αναθέσουμε αρμοδιότητες προέδρου χωρίς να είναι πρόεδρος. Να αναθέσουμε σε μια καθαρίστρια τα χρέη του εκτελεστικού διευθυντή. Ποια είναι η σκοπιμότητα; Να παραβιάσουμε το καταστατικό και να δημιουργήσουμε έναν τρόπο να το παραβιάζουμε όποτε θέλουμε. Να δώσουμε επίσης σε έναν άνθρωπο περισσότερα χρήματα για να κάνει τα ίδια πράγματα που θα έκανε ο εκτελεστικός γραμματέας. Δεν αποκλείεται η εκτελεστική επιτροπή το καλοκαίρι να πει να παραμείνει στη θέση του. Δεν υπάρχει ο ρόλος του προσωπικού εκτελεστικού διευθυντή στο καταστατικό.

Εάν εσείς πείτε ότι δεν υπάρχει καμία δεσμευτικότητα από την εν λόγω επιστολή και εσείς πείτε ότι είναι μια απλή επιστολή δεν θα υπάρχει καμία δέσμευση. Είναι πρωτοφανές και αδιανόητο. Αυτό πρέπει να το σταματήσετε. Είναι πρωτοφανές να έχει περάσει ένας μήνας από την ημέρα που βγήκε αυτή η απόφαση και να μην έχει γνωστοποιηθεί στα μέλη της επιτροπής η εν λόγω απόφαση. Αυτά όλα είναι ζητήματα που πρέπει να τελειώσουν και ο μόνος τρόπος είναι το δικαστήριό σας. Δεν υπάρχει άλλος.

Εδω έχουμε να κάνουμε με την παραβίαση του καταστατικού από δύο πλευρές. Οτι υπάρχει μια ρητή εντολή από υπερεθνική ΕΠΟ η οποία παραβιάζεται. Εχουμε να κάνουμε μια απόφαση που παραβιάζει το καταστατικό από τη σκοπιά επίσης που ορίζει σε έναν άνθρωπο αρμοδιότητες που δεν υπάρχουν».

«ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ»

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο δεύτερος εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, Γιάννης Χατζησαββάογλου, αναφέροντας τα εξής: «Αυτή η καραμέλα του αυτοδιοικούμενου ποδοσφαίρου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με μια κακοδιαχείριση του ποδοσφαίρου. Δεν είναι απλά μιας οργανικής θέσης εκ του μηδενός. Δεν προβλέπεται πουθενά. Δημιουργώ τον εκτελεστικό διευθυντή, επειδή το θέλω εγώ. Επειδή το αποφάσισα. Ο εκτελεστικός διευθυντής και τα καθήκοντά του, όπως αναφέρεται ρητώς, αναπληρώνεται από τον εκτελεστικό γραμματέα. Αυτός που υπήρχε μπορούσε να εκτελεί όλες τις αρμοδιότητες, χωρίς τη δημιουργία νέας οργανικής θέσης. Μια θέση που πρέπει να πληρωθεί. Πόσο θα πληρωθεί; Είναι εκτός λογικής. Είναι να απορούμε. Ψήφισαν τη δημιουργία μιας θέσης για έναν άνθρωπο που θα είχε και πριν τις ίδιες αρμοδιότητες.

Δημιουργούνται και ζητήματα απιστίας. Αυτό που σας ζητάει η ΕΠΟ δεν είναι απλά να νομιμοποιήσετε μια παρανομία, αλλά μια εγκληματική επιλογή. Ζητάμε την ακύρωση της απόφασης αναδρομικά. Από τη στιγμή που τοποθετήθηκε ως εκτελεστικός διευθυντής. Το ζήτημα είναι πολύ περισσότερο από μια αντιδικία. Το έννομο συμφέρον για την ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς είναι η ανώνυμη ποδοσφαιρική εταιρία που πληρώνει τα περισσότερα χρήματα στην ΕΠΟ. Αυτό που γίνεται είναι παράνομο και εγκληματικό».

«ΑΝ ΔΙΚΑΣΕΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ»

Τελευταίος τον λόγο πήρε ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, Βασίλης Σαράκης, ο οποίος σχεδόν… εγκάλεσε τους δικαστές του Διαιτητικού Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας πως εάν δικάσουν την υπόθεση και ανατρέψουν την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, θα υπάρξει «υπέρβαση εξουσίας»! Αναλυτικά, ανάφερε: «Το δικαστήριο με την προηγούμενη απόφασή σας αναφέρει τις βασικές αρχές της διαιτησίας. Η ΕΠΟ έχει το δικαίωμα αυτοδιοίκησης και αυτοδιαχείρισης. Εχει νομοθετηθεί αυτό. Τα όργανά της είναι αυτόνομα και λειτουργούν εντός της αυτονομίας του ποδοσφαίρου.

Αυτοί που καθιερώνουν τη διαδικασία ενός διαιτητικού οργάνου καθορίζουν και την έκταση της αρμοδιότητάς. Τα όρια είναι σαφή και περιορισμένα. Αν το δικάσατε την απόφαση γνωρίζετε πολύ καλά ότι θα υπάρχει υπέρβαση εξουσίας. Ο καθένας έχει την ιδία κρίση και ανάλυσης των πραγμάτων. Δεν υπάρχει κάποια δέσμευση. Το θέμα τίθεται με απόλυτα σαφήνεια. Αυτά που έχουν συμβει τον προηγούμενο καιρό τείνουν να κάνουν το δικαστήριό σας ως πολιτικό. Οποιαδήποτε απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ θα προσβάλλεται ενώπιών σας.

Το έγγραφο της ΦΙΦΑ αποτελεί μια σύσταση, που δεν είναι κατεύθυνση ούτε κανονισμό. Οι κατευθύνσεις γίνονται με άλλον τρόπο. Δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιο έγγραφο χωρίς να υπάρχει πάνω η αυστηρή εντολή για το τι θα πρέπει να ακολουθηθεί. ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ προέτρεπαν και στο παρελθόν για κάποια πράγματα την ΕΠΟ, αλλά η ομοσπονδία δεν ακολουθούσε τις συγκεκριμένες προτροπές. Δεν ήταν δεσμευτικές.

Δεν έχει παραβιαστεί δεσμευτική εντολή της ΦΙΦΑ. Εγκρίθηκε ένα νέο καταστατικό. Οταν εγκρίθηκε η ΕΠΟ λειτουργεί πλέον με το νέο καταστατικό. Οφειλε να συνεχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα του νέου καταστατικού. Εκεί αναφέρονται δύο επιτροπές. Η ΕΠΟ προχώρησε στη συγκρότηση των δύο επιτροπών και κατόπιν στον ορισμό του εκτελεστικού διευθυντή. Δεν θα μπορούσε να διακυβερνηθεί μέχρι τις εκλογές. Ο ορισμός είναι μέχρι την εκλογή του νέου προέδρου.

Η ΕΠΟ οφείλει να έχει εκτελεστικό διευθυντή για να μπορέσει να λειτουργήσει. Δεν υπάρχει κάποια παρανομία. Η εκτελεστική επιτροπή ασκεί διοίκηση. Εάν οι αποφάσεις καταργούνται από το διαιτητικό δικαστήριο, δεν μπορεί να διακυβερνηθεί η ΕΠΟ. Ο αναπληρωτής πρόεδρος ασκεί όλα τα καθήκοντα του προέδρου, επομένως μπορεί να προτείνει και την τοποθέτηση του εκτελεστικού γραμματέα.

Ο κ. Φιλιππούσης γνωρίζει ότι το καλοκαίρι ο νέος πρόεδρος θα έχει το δικαίωμα να προτείνει έναν νέο εκτελεστικό διευθυντή. Η ΕΠΟ μεταφέρει στον αρμόδιο εκτελεστικό γραμματέα την αρμοδιότητα να εκτελέσει χρέη εκτελεστικού διευθυντή μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος. Ποια σύσταση δόθηκε στην επιστολή που υπερβαίνει κείμενο που υπέγραψε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ; Ζητώ το υπόμνημά μας να το καταθέσουμε την Τρίτη».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ