Διασυρμός για τον ΠΑΟΚ το σκεπτικό

Διασυρμός για τον ΠΑΟΚ το σκεπτικό

Η Επιτροπή Εφέσεων είδε το βίντεο από τα αποδυτήρια αλλά το συμπέρασμα που κατέληξε ήταν κόλαφος για την ομάδα της συμπρωτεύουσας. Όλες οι λεπτομέρειες του σκεπτικού των 53 σελίδων.

Σε απίστευτο φιάσκο εξελίχθηκε για τον ΠΑΟΚ η ενέργεια του να προσκομίσει το βίντεο από τα αποδυτήρια στην Επιτροπή Εφέσεων.

Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή το έλαβε υπόψη της αλλά το συμπέρασμα που κατέληξε ήταν αρνητικό για τον «Δικέφαλο» τόσο για το περιβόητο σφύριγμα του Γιώργου Κομίνη να βγουν οι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο όσο και για την κατάσταση των παικτών της ΑΕΚ στα αποδυτήρια.

Η Επιτροπή μάλιστα, δικαιολογώντας την απόφαση να μην καλέσει τον διεθνή ρέφγερι για κατάθεση, υποστηρίζει ότι… «διαμόρφωσε άποψη για όσα συνέβησαν τόσο εντός του  αγωνιστικού χώρου όσο και εντός του ευρύτερου χώρου των αποδυτηρίων».

Στο σκεπτικό λοιπόν, για την είσοδο του τέταρτου διαιτητή Γιώργου Στυλιάρα σημειώνεται ότι: «Σχεδόν ταυτόχρονα με τον τέταρτο διαιτητή  εξήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και οι ποδοσφαιριστές της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ., προκειμένου να κάνουν προθέρμανση, όχι, όμως, και αυτοί της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. Το γεγονός, όμως, ότι εξήλθε των αποδυτηρίων στον αγωνιστικό χώρο μόνον η ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. δεν οδηγεί αυτόδηλα στο συμπέρασμα ότι είχε δοθεί σχετική προς τούτο ρητή εντολή από τον διαιτητή του αγώνα σε αμφότερες τις διαγωνιζόμενες Π.Α.Ε., προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου και να ολοκληρωθεί ο αγώνας, αλλά αποτελεί γεγονός ενδεικτικό της προθέσεως  της  γηπεδούχου  ομάδας να μην διακοπεί οριστικά η εν λόγωποδοσφαιρική αναμέτρηση»

– Για το επίμαχο σφύριγμα του Γιώργου Κομίνη: «Ο διαιτητής Κομίνης σφυρίζει δύο φορές με σύντομο τρόπο και κοιτάζει προς την κατεύθυνση των επιτελών της ΑΕΚ ώστε να έρθουν προς εκείνον. Κατά την κρίση της Επιτροπής τα δύο αυτά σύντομα σφυρίγματα ήταν για να προσέλθουν οι αξιωματούχοι της Π.Α.Ε. ΑΕΚ και όχι δηλωτικό του να εξέλθουν οι ομάδες στον αγωνιστικό  χώρο καθώς ο ίδιος ο διαιτητής δεν μετακινείται από την θέση του για να κατευθυνθεί στον αγωνιστικό χώρο. Μετά τα δύο σφυρίγματα κάποιοι παίκτες του ΠΑΟΚ κατευθύνονται προς στον αγωνιστικό χώρο ενώ κάποιοι άλλοι παραμένουν στις θέσεις τους και οι συζητήσεις με τον διαιτητή συνεχίζονται, περίπου ώρα 22.58 προσέρχεται ο Βασίλειος Δημητριάδης συζητεί για λίγο με τον διαιτητή σε έντονο ύφος και χειρονομώντας υψώνοντας τα χέρια χωρίς να είναι δυνατόν λόγω της έλλειψης ήχου να καταστεί γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας και ο διαιτητής οπισθοχωρεί πιο μέσα προς τα αποδυτήρια κλείνοντας τελικά την πόρτα χωρίς να κατευθυνθεί προς τον αγωνιστικό χώρο ενώ και ο Βασίλειος Δημητριάδης αποχωρεί κουνώντας ψηλά τα χέρια του έχοντας μια σύντομη συνομιλία σε πολύ έντονο ύφος με τους παρευρισκόμενους μεταξύ των οποίων και αξιωματούχοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ».

Το συμπέρασμα της Επιτροπής, καταπέλτης για τον ΠΑΟΚ: «Ο διαιτητής, Γεώργιος Κομlνης, δεν κάλεσε με ρητή προς τούτο εντολή του αμφότερες τις διαγωνιζόμενες ομάδες να εξέλθουν στον αγωνιστικό χώρο όπως αβασίμως ισχυρίζεται η εγκαλούμενη -ενιστάμενη και ήδη εκκαλούσα Π.Α.Ε. ΠΑΟΚ. Αν είχε δώσει τέτοια εντολή τότε σαφώς θα έβγαινε ο ίδιος στον αγωνιστικό χώρο, σηματοδοτώντας την επανέναρξη του αγώνα. Ο εν λόγω διαιτητής, όμως, ουδέποτε προέβη στην απαιτούμενη αυτή  ενέργεια  και, επομένως,  δεν δύναται  να καταδειχθεί η διατεινόμενη από την εγκαλούμενη – ενιστάμενη και ήδη εκκαλούσα Π.Α.Ε. ΠΑΟΚ άρνηση της φιλοξενούμενης ομάδας να εξέλθει στον αγωνιστικό χώρο και να αγωνισθεί. Ούτε προκύπτει κάτι τέτοιο, δηλαδή η ρητή εντολή του διαιτητή προς τις διαγωνιζόμενες Π.Α. Ε. , προκειμένου να εξέλθουν στον αγωνιστικό χώρο, είτε από το φύλλο αγώνος, είτε και από τις έγγραφες από 16-03-2018 παρατηρήσεις – διευκρινίσεις του διαιτητή επί της ενστάσεως της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ.»

Και καταλήγει η Επιτροπή: «Πλέον συγκεκριμένα, δεν προκύπτει ότι ο διαιτητής είχε αρχικώς αποφασίσει εντός των αποδυτηρίων την επανέναρξη του αγώνα και ότι κάλεσε με ρητή προς τούτο εντολή του αμφότερες τις διαγωνιζόμενες ομάδες, προκειμένου να εξέλθουν στον αγωνιστικό χώρο».

Για τους παίκτες της ΑΕΚ

Ο ΠΑΟΚ ισχυρίστηκε ότι οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν τρομοκρατημένοι στα αποδυτήρια αλλά δεν έπεισε την Επιτροπή.

«Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές και αξιωματούχοι της ΠΑΕ ΑΕΚ είχαν επηρεασθεί από το κλίμα υψηλής εντάσεως και εκφοβισμού τους που είχε προκληθεί από τη βίαιη και χωρίς νόμιμο δικαίωμα είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρ9ο με τη συνοδεία των ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας καθώς και από την επακολουθήσα συμπεριφορά τόσο αυτού όσο και των λοιπών παραγόντων της γηπεδούχου ΠΑΕ. Η ψυχική κατάσταση των περισσότερων από αυτούς δεν ήταν η προσήκουσα και δεν τους επέτρεπε να επανέλθουν στον αγωνιστικό χώρο και να αγωνιστούν» αναφέρει η Επιτροπή.

Σε άλλο σημείο τονίζει ότι: «Το γεγονός ότι κάποιοι εμφανίζονται να γελούν ή να συζητούν με αξιωματούχους ή συμπαίκτες του ή συμπαίκτες της αντίπαλης ομάδας ή να χαιρετιούνται ή να πίνουν κάποιο ρόφημα ή να τρώνε ή να φωτογραφίζονται με κάποιον αστυνομικό που ασφαλώς τους το ζήτησε δεν αποδεικνύει ότι βρίσκονταν σε πλήρη ψυχική ήρεμη κατάσταση όλοι οι ποδοσφαιριστές και αξιωματούχοι της ΠΑΕ ΑΕΚ όπως ήταν πριν συμβούν τα ανωτέρω περιστατικά που οδήγησαν στην προσωρινή διακοπή του αγώνα».

Επίσης γίνεται μνεία ότι δεν υπήρχε ενημέρωση ότι ο Ιβάν Σαββίδης είχε αποχωρήσει από το γήπεδο.

«Πρέπει να αναφερθεί ότι δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση προς την Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ., σχετικά με την τυχόν οριστική αποχώρηση του φέροντος όπλο Ιωάννη (1βάν) Σαββίδη από το γήπεδο ενώ μετά την έκρυθμη κατάσταση, που είχε εκτυλιχθεί στον αγωνιστικό χώρο,  το ενδεχόμενο της επανενάρξεως του αγώνα, θα μπορούσε να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις για την ασφάλεια των μελών της αποστολής της φιλοξενούμενης ομάδας. Επομένως ήταν εύλογος ο φόβος και η ανησυχία ότι τα φαινόμενα που ανωτέρω περιγράφηκαν μπορούσαν να ξανασυμβούν» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ακόμη στο σκεπτικό γίνεται λόγος:

Για το ντου του Ιβάν Σαββίδη: Κινείτο με εριστική και επιθετική διάθεση εναντίον του Βασίλη Δημητριάδη προβαίνοντας παράλληλα και σε αντίστοιχες έντονες χειρονομίες, έπιασε με το χέρι του το πυροβόλο αυτό όπλο,. χωρίς ωστόσο να το βγάλει από τη θήκη του ή αν το προτάξει εναντίον είτε του ανωτέρω αποδέκτη της επίθεσης του είτε εναντίον οιουδήποτε τρίτου προσώπου.  Αποτέλεσε την αιτία προκλήσεως ανασφάλειας στα μέλη της φιλοξενούμενης ΠΑΕ.

Για την επίθεση σε Βασίλη Δημητριάδη: Μάλιστα το γεγονός ότι έφερε πυροβόλο όπλο στη ζώνη του ήτοι σε εμφανώς και ευχερώς προσιτό σημείο δεδομένο ότι είχε βγάλει προηγουμένως το μπουφάν του, το οποίο όπλο έπιασε με το χέρι του ενώ κινείτο με επιθετικό και απειλητική διάθεση, εναντίον του επέτεινε σαφώς τον προκληθέντα σε αυτόν Δημητριάδη φόβο και ανησυχία. Και τούτο, ανεξαρτήτως του αποδεικνυόμενου γεγονότος ότι ο εν λόγω εγκαλούμενος και ηδη δεύτερος εκκαλών, δεν έβγαλε το εν λόγο όπλο από τη θήκη του που ευρίσκονταν στη ζώνη του, ούτε το προέταξε είτε εναντίον του Βασίλη Δημητριάδη, είτε εναντίον οιουδήποτε άλλου ευρισκόμενου στο σημείο προσώπου.

Για την οπλοφορία: Η δε οπλοφορία του η οποία περιήλθε σε γνώση του Βασίλη Δημητριάδη είτε εξ ιδίας αντιλήψεως του, καθ’ ο χρόνο εκτυλίχθηκε το σχετικό συμβάν, είτε κατόπιν μεταγενέστερης πληροφορήσεως του ενόσω όμως, ακόμη το περιστατικό αυτό ήταν νωπό στη συνείδηση του, επέτεινε έτι περαιτέρω την ταραχή και την αγωνία του σε σχέση με το αίσθημα της ασφάλειας του.

Για το ότι το όπλο δεν αναφέρεται πουθενά στις εκθέσεις: Ουδόλως δύναται να αναιρέσει τόσο την άμεση και ιδία γνώση του εν λόγω συμβάντος από ορισμένους εκ των ποδοσφαιριστών και αξιωματούχων της ΠΑΕ ΑΕΚ που ευρίσκονταν κοντά στο σημείο όσο και τον φόβο και την ανησυχία που αυτοί δοκίμασαν, όχι μόνο από την εικόνα του επίμαχου πυροβόλου όπλου εντός του αγωνιστικού χώρου αλλά και από την ως άνω συνολικώς εκτιθέμενη εριστική και άκρως επιθετική συμπεριφορά του δεύτερου εκκαλούντος.

Για τον Ιβάν Σαββίδη: Γνώριζε ότι η επαπειλούμενη εκ μέρους του ενέργεια ήταν αυτή της ασκήσεως βίας ενώ αποδέχθηκε το ενδεχόμενο να προκαλέσει στα μέλη της αποστολής της ΠΑΕ ΑΕΚ και ιδίως στον παθόντα Βασίλειο Δημητριάδη φόβο και ανησυχία για την ασφάλεια και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Για τον Λούμπος Μίχελ: Δεν αποδεικνύεται εν προκειμένω ότι η εν λόγω απειλητική συμπεριφορά του Μίχελ Λούμπος ενείχε ικανή βαρύτητα και σοβαρότητα ώστε να δημιουργήσει στον απειληθέντα διαιτητή του αγώνα τρόμο και ανησυχία.

Μετά από όλα αυτά, η Επιτροπή Εφέσεων κάνει λόγο για ορθή απόφαση από τον Γιώργο Κομίνη, όπως άλλωστε είχε ισχυριστεί και η πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας.

«Ο διαιτητής του αγώνα έλαβε την απόφασή του, περί της οριστικής διακοπής του επίμαχου ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των δύο Π.Α.Ε. πριν την κανονική λήξη του, διαλαμβάνοντας συνοπτικές αλλά επαρκείς και ορισμένες προς τούτο αιτιολογίες στο φύλλο αγώνος που συνέταξε.  Ειδικότερα,  η ως άνω απόφασή του βασίσθηκε στην ορθή εκτίμηση ότι δεν θα μπορούσε να υποχρεωθεί η ομάδα της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. να συμμετάσχει στην επανέναρξη και στην ολοκλήρωση του επίμαχου ποδοσφαιρικού αγώνα, λόγω της έντονης ανασφάλειας  και  του φόβου που δοκίμασαν τα μέλη της, συνεπεία της προπεριγραφόμενης καταστάσεως, η οποία είχε προηγουμένως λάβει χώρα εντός του αγωνιστικού χώρου.

Και ναι μεν οι συνθήκες που επικρατούσαν στον αγωνιστικό χώρο και στις κερκίδες του γηπέδου ήταν ομαλές, κατά τον χρόνο της ανακοινώσεως της αποφάσεως οριστικής διακοπής του αγώνα από τον διαιτητή, ωστόσο, τα ως άνω εκτιθέμενα περιστατικά [βίαιη είσοδος του Ιωάννη (Ιβάν) Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο, συνοδεία εύσωμων ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας, με εριστική και απειλητική διάθεση, επιθέσεις εκ μέρους του σε βάρος των μελών της αποστολής της φιλοξενούμενης Π.Α.Ε., ενώ αυτός έφερε πυροβόλο όπλο, η αποτυχία της προσωπικής ασφάλειας, των ανδρών ασφαλείας του γηπέδου αλλά και της αστυνομίας να αποτρέψουν τον φέροντα όπλο Ιωάννη (Ιβάν) Σαββίδη από το να εισέλθει παράνομα στο γήπεδο , σε συνδυασμό  και με τις ενέργειες του Lubos Michel, καθώς και την εν γένει έκρυθμη κατάσταση που επικράτησε στον αγωνιστικό χώρο] είχαν διαταράξει μόλις προσφάτως τότε την τάξη και τις συνθήκες ασφάλειας στον αγωνιστικό χώρο του Γηπέδου  Τούμπας  και είχαν επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση και την ψυχολογία των περισσοτέρων ποδοσφαιριστών της Π.Α.ΕΑ.Ε.Κ, οι οποίοι φοβούνταν πως ήταν σφόδρα πιθανή η εκ νέου δημιουργία έκρυθμης και ανεξέλεγκτης καταστάσεως στο γήπεδο, με απρόβλεπτες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητά τους»

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ