Καραμπινάτη παρανομία: Η «πολυϊδιοκτησία» ξεμπροστιάζει την ΕΠΟ και πάει κόντρα στους νόμους του κράτους!

Καραμπινάτη παρανομία: Η «πολυϊδιοκτησία» ξεμπροστιάζει την ΕΠΟ και πάει κόντρα στους νόμους του κράτους!

To10.gr εξηγεί το απίστευτο «μαγειρείο» που ετοιμάζεται στην ΕΠΟ με το «Αρθρο 30», η φράση-κλειδί «με ποσοστό τουλάχιστον 5%» και τι λέει ο νόμος.

Το ποδόσφαιρο στην εποχή της «Εξυγίανσης», ολοένα και ζέχνει περισσότερο. Αναδύεται αυτή τη ζοφερή οσμή της σαπίλας. Το μαγειρείο,  βλέπετε, μυρίζει. Εως τώρα είχαμε δει πολλά. Πάρα πολλά. Είδαμε δικαστικές αποφάσεις, τακτικών δικαστών να αλλάζουν από τα… υπόγεια του Μαξίμου, στη μία μετά τα μεσάνυχτα και άδεια γήπεδα να γεμίζουν. Είδαμε τελικούς με μαχαιριές να ονομάζονται γιορτές. Είδαμε την απόλυτη ισοπέδωση του θεσμού της Εθνικής ομάδας. Είδαμε το ποδόσφαιρο να ανάγεται σε παιχνίδια στα χέρια βλαχονεόπλουτων, που πήραν ισχύ στα χέρια τους και αποφάσισαν να… πιάσουν την καλή, στην πλάτη του σπορ. Αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό που κάνει η ΕΠΟ, αυτό που προσπαθεί να περάσει στην Εκτελεστική Επιτροπή της Τετάρτης (31/07), είναι πρωτοφανές. Και βάζει σφραγίδα σε ένα σκάνδαλο για το οποίο οι ενδιαφερόμενοι έχουν κάνει… μηνύσεις.

Ηδη από to10.gr  έχετε ενημερωθεί για τη «φωτογραφική» διάταξη που θέλει να περάσει η ΕΠΟ την Τετάρτη και έχει να κάνει με το περίφημο και καυτό θέμα της πολυϊδιοκτησίας των ομάδων. Η ΕΠΟ του Γραμμένου, που ανήκει στον ΠΑΟΚ και τον Σαββίδη -όπως έχει παραδεχθεί δημόσια ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου, χωρίς ποτέ αυτό να διαψευστεί- αποφάσισε να αλλάξει διατύπωση στο άρθρο 30 παρ. 1 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ) της ΕΠΟ. Στο νέο, φωτογραφικά αλλαγμένο άρθρο του ΚΑΠ, λοιπόν, η «Εξυγίανση» θέλει να επιτρέψει σε μετόχους μίας ΠΑΕ, να μπορούν να έχουν στην κατοχή τους και μετοχές έως του 5% σε άλλες ΠΑΕ. Στο ίδιο πρωτάθλημα, δηλαδή, να μπορεί, για παράδειγμα ο Σαββίδης, να έχει το 4,99% της Ξάνθης, το 4,99% του Παναιτωλικού, το 4,99% του ΝΠΣ Βόλου και πάει λέγοντας. Και αυτό να κρίνεται νόμιμο και κάθε άλλο παρά περίεργο, ηθικό κ.ο.κ!

Πάμε, όμως, να δούμε τι ακριβώς θέλει να αλλάξει η ΕΠΟ, για να καταλάβετε καλύτερα περί τίνος πρόκειται. Διότι άλλο να το περιγράφει κάποιος κι άλλο να αποτυπώνεται αυτό με συγκεκριμένα άρθρα. Και τις αλλαγές που θέλει να κάνει η ΕΠΟ στο θέμα της πολυϊδιοκτησίας. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι λέει όλα αυτά τα χρόνια το περίφημο άρθρο 30 του ΚΑΠ.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΑΡΘΡΟ 30, ΠΑΡ.1

«Άρθρο 30 Πολυϊδιοκτησία
Με κανονισμό που εκδίδεται με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. ρυθμίζονται τα κάθε είδους θέματα που αφορούν την πολυιδιοκτησία και την πολυσυμμετοχή.
1.
Απαγορεύεται η ανάθεση και ανάληψη της διοίκησης Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (Π.Α.Ε.) από φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι μέτοχος σε άλλη Π.Α.Ε. κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στον Κανονισμό αδειοδότησης. Η ίδια απαγόρευση ισχύει για ανάθεση και ανάληψη της διοίκησης ΠΑΕ από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, στο οποίο συμμετέχουν σαν μέλη ή σαν μέτοχοι φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι μέτοχοι ή μέλη άλλης ΠΑΕ».

ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΕΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 30, ΠΑΡ.1

«Άρθρο 30 Πολυϊδιοκτησία – Ακεραιότητα αγώνων και διοργανώσεων

Με κανονισμό που εκδίδεται με απόφαση της Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. ρυθμίζονται τα κάθε είδους θέματα που αφορούν την πολυϊδιοκτησία και την πολυσυμμετοχή.

1. Απαγορεύεται η ανάθεση και ανάληψη της διοίκησης Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (Π.Α.Ε.) από φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι μέτοχος σε άλλη Π.Α.Ε., με ποσοστό τουλάχιστον 5%, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στον Κανονισμό αδειοδότησης. Η ίδια απαγόρευση ισχύει για ανάθεση και ανάληψη της διοίκησης ΠΑΕ από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, στο οποίο συμμετέχουν σαν μέλη ή σαν μέτοχοι φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι μέτοχοι, με ποσοστό τουλάχιστον 5%, ή μέλη άλλης ΠΑΕ».

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!       

Η διατύπωση που προσπαθεί να περάσει η ΕΠΟ δεν είναι απλά σκανδαλώδης και αποτελεί θέμα προς περαιτέρω διερεύνηση του ποιος το σκέφτηκε, γιατί το σκέφτηκε και ποιον εξυπηρετεί. Αλλά είναι αντίθετη και με τους νόμους του κράτους. Και συγκεκριμένα με το άρθρο 69 παρ. 9 και 10 του ν. 2725/1999 όπως ισχύει (και δεν καλύπτεται από το αυτοδιοίκητο, καθώς δεν αφορά θέμα αγωνιστικό ή οργάνωσης της Ομοσπονδίας, αλλά ζητήματα εταιρικής δομής).

Η παράγραφος 9 αναφέρει ότι «…μέτοχοι ΠΑΕ ανεξαρτήτως ποσοστού μετοχών (ή μέλη ή διοικητές ΝΠΙΔ ή εταιρείας που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο ΠΑΕ), καθώς και οι σύζυγοι και οι μέχρι δεύτερου βαθμού συγγενείς όλων των παραπάνω φυσικών προσώπων, απαγορεύεται, με ποινή απόλυτης ακυρότητας της δικαιοπραξίας, να αποκτούν αμέσως ή εμμέσως, όπως, ιδίως δια παρένθετων προσώπων, μετοχές ή δικαιώματα διοίκησης ή να αναλαμβάνουν διευθυντικά καθήκοντα άλλης ΠΑΕ».

Απ’ την άλλη η παράγραφος  10 απαγορεύει «…με ποινή απόλυτης ακυρότητας της δικαιοπραξίας σε Διαχειριστές ή Μέλη οργάνου διοίκησης ή διευθυντικά στελέχη Π.Α.E., καθώς και στους συζύγους και τους μέχρι δεύτερου βαθμού συγγενείς τους (καθώς επίσης και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή εταιρείες που αποκτούν δικαιώματα διοίκησης ή αναλαμβάνουν διευθυντικά καθήκοντα ΠΑΕ), να αποκτούν αμέσως ή εμμέσως, μετοχές ή δικαιώματα διοίκησης ή να αναλαμβάνουν διευθυντικά καθήκοντα άλλης ΠΑΕ».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ