Η επιτροπή για τη βία και το τέλος του Φούσεκ

Η επιτροπή για τη βία και το τέλος του Φούσεκ

Ως τις αρχές του νέου έτους ο νόμος για βία και στημένα, με συμμετοχή ειδικών της UEFA! Περιορίζονται αισθητά οι αρμοδιότητες του Φούσεκ. Παραδοχή Λάκοβιτς για την χρήση του VAR που ως τώρα δεν κατευνάζει τα… πάθη.

Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την ασφάλεια και την ακεραιότητα των διοργανώσεων, έγινε στην ΓΓΑ, όπου συστάθηκε ομάδα ειδικών για την σύνταξη του νέου αθλητικού νόμου. Ο νόμος αυτός, όπως είπε ο Υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, θα είναι έτοιμος από τον Δεκέμβριο. Στην ομάδα ειδικών συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι της UEFA. Ο σύμβουλος ασφαλείας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, Μαρκ Τίμερ και ο διευθυντής του τομέα ακεραιότητας της UEFA, Νίκολας Ραουντέσκι.

H διευθύνουσα ομάδα πέραν του συμβουλευτικού ρόλου για την αντιμετώπιση των δύο φαινόμενων, θα μετάσχει και στην προετοιμασία του νέου αθλητικού νόμου.

Στην ευρεία σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι στην ΓΓΑ, πέραν του Λευτέρη Αυγενάκη και των Τίμερ και Ραουντέσκι, συμμετείχαν ο διευθυντής των εθνικών ομοσπονδιών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς μαζί με τους εκπροσώπους των FIFA/UEFA, Γεωργίου, Ρηγόπουλο και Πετρ Φούσεκ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος και ο εκτελεστικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Αλέξης Δέδες, ο διευθυντής ακεραιότητας της ΕΠΟ, Δημήτρης Δαβάκης, ο πρόεδρος της Super League, Μηνάς Λυσάνδρου, ο πρόεδρος της Super League 2/Football League, Λεωνίδας Λεουτσάκος, ο πρόεδρος της ΔΕΑΒ, Αχιλλέας Τσιχτής και ο επικεφαλής του τμήματος αθλητικής βίας της ΕΛ.ΑΣ, Νίκος Πετρόπουλος.

«Η σημερινή σύσκεψη ήταν μια συνέχεια της επίσκεψης του κυρίου Αυγενάκη στον πρόεδρο της UEFA και ευχαριστώ τον υπουργό για την οργάνωση αυτής της συνάντησης. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια διευθύνουσα ομάδα για τα θέματα ασφάλειας των αγώνων και ακεραιότητας των διοργανώσεων. Η UEFA θα διαθέσει στην Ελλάδα δύο ειδικούς, κορυφαίους στον τομέα τους. Τον σύμβουλο ασφαλείας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, Μαρκ Τίμερ και τον διευθυντή του τομέα ακεραιότητας, Νίκολας Ραουντέσκι. Δεν θα είναι η μόνιμη βάση τους εδώ, όμως θα έρχονται και θα έχουν πολύ ενεργό ρόλο» είπε ο Ζόραν Λάκοβιτς μετά το τέλος της συνάντησης.

Από την πλευρά του ο Λευτέρης Αυγενάκης εξήγησε πως: «Είναι απόφαση της κυβέρνησης να δουλέψουμε πολύ συστηματικά για τα θέματα ασφάλεια και αξιοπιστίας των παιχνιδιών. Είμαστε αποφασισμένοι να προσφέρουμε στον ελληνικό λαό ποιότητα. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, με στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο. Θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο, αλλά αυτή η ομάδα θα προσφέρει πολλά, πέρα από μια απλή συμβουλή. Πιστεύουμε ότι τον Δεκέμβριο ή το αργότερο στις αρχές του νέου έτους, ο νέος αθλητικός νόμος θα είναι έτοιμος. Ο νόμος βελτιώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ορισμένα θέματα δεν λειτουργούν. Στην προσπάθεια αυτή, εκτός από τους διεθνείς και εγχώριους ποδοσφαιρικούς φορείς, συμμετέχουν ενεργότατα και τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε και το VAR να λειτουργήσει σωστά. Όταν πιστέψουν όλοι σε αυτό, τότε θα περιοριστούν και οι ψίθυροι. Γι’ αυτό θα γίνει και μια κλειστή σύσκεψη για το VAR με τις ΠΑΕ. Θέλουμε να αποδυναμώσουμε κάθε πρωτοβουλία κακοπροαίρετου, που δημιουργεί εντάσεις οι οποίες καταλήγουν σε περιστατικά βίας».

Η επιτροπή αναμένεται να πιάσει δουλειά μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Μέλη της πέραν των δύο εκπροσώπων της διεθνούς συνομοσπονδίας είναι οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη. Η ΕΠΟ. Και βέβαια η ΔΕΑΒ, ο Διευθυντής ακεραιότητας και το τμήμα Αθλητικής Βίας. Αναφορικά τώρα με τον Πετρ Φούσεκ θα πρέπει να πούμε πως ο «τοποτηρητής» της FIFA έχει συμβόλαιο ως τον Ιούνιο άρα θα είναι στην Ελλάδα ως τη λήξη της σεζόν. Οι αρμοδιότητές του όμως μετά την σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής περιορίζονται θεαματικά. Πλέον θα έχει λόγο μόνο σε κάποια λειτουργικά θέματα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ο σύνδεσμος, άτυπος, που θα ελέγχει από την UEFA όσα συμβαίνουν στην ΕΠΟ, θα είναι ο Μάριος Γεωργίου.

Μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση που θα αφορά στην λειτουργία του VAR. Σε αυτή θα υπάρχει εκπρόσωπος από κάθε ΠΑΕ της Super League 1. Θα είναι εκεί ο Μάριος Γεωργίου για λογαριασμό της UEFA, ο Μέλο Περέιρα εκπροσωπώντας την ΚΕΔ και βέβαια η ΕΠΟ. Όταν θα τελειώσει αυτή η σύσκεψη; Θα πρέπει να έχουν λυθεί και όλα τα προβλήματα του VAR. Διότι όπως φαίνεται σε αυτή την πρώτη «πράξη» του εγχειρήματος; Δυστυχώς αντί η τεχνολογία να ρίχνει νερό στο κρασί της… βίας, έχει ξεσηκώσει έντονες διαμαρτυρίες. Και έχουν γίνει δηλώσεις που οδηγούν μπροστά στις αρχές πρόσωπα όπως ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Κώστας Καραπαπάς, ή ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ Αλέξης Κούγιας. «Προφανώς και το VAR δεν λειτουργεί καλά ως τώρα. Δεν κατευνάζει τα πάθη. Αντίθετα με έναν τρόπο συντηρεί την βία» φαίνεται να παραδέχτηκε σήμερα στη σύσκεψη ο Ζόραν Λάκοβιτς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ