Να χαλάσει την παράδοση

Να χαλάσει την παράδοση

Οι Ολλανδοί φτάνουν ψηλά όταν παίζουν προκριματικά με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα ψάχνει το θετικό αποτέλεσμα απόψε στο Αϊντχόφεν, για να κάνει αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση της στα τελικά μιας μεγάλης διοργάνωσης μετά από 10 χρόνια και το Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Όμως και η Ολλανδία θέλει τη νίκη για να επιβεβαιώσει τον τίτλο του δεύτερου φαβορί για την πρόκριση στον όμιλο μας πίσω από τη Γαλλία.

Παράλληλα η χώρα μας φέρνει όμορφες αναμνήσεις στην Ολλανδία καθώς όποτε παίζει μαζί μας σε προκριματικά Euro όχι μόνο προκρίνεται στα τελικά αλλά φτάνει και πολύ ψηλά στη διοργάνωση.

Και αυτό μόνο σε προκριματικά καθώς όταν παίξαμε σε τελική φάση το 1980 στην Ιταλία (σε ένα ιστορικό παιχνίδι καθώς ήταν το πρώτο για την Ελλάδα στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης) η Ολλανδία δεν προχώρησε από τον όμιλό μας που πέρασαν η πρώτη Δυτική Γερμανία στον τελικό και η δεύτερη Τσεχοσλοβακία στον αγώνα της 3ης θέσης.

Τότε η Ελλάδα είχε ηττηθεί με 1-0 με το πέναλτι του Κίστ στο 64ο για το οποίο είχαμε διαμαρτυρηθεί έντονα.

Αυτό το παιχνίδι ήταν και το πρώτο επίσημο των δύο χωρών καθώς η πρώτη φορά που βρεθήκαμε αντίπαλοι ήταν σε ενα φιλικό (16.02.1972), στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», και απέναντι στην πανίσχυρη τότε Ολλανδία (φιναλίστ δύο χρόνια μετά στο Μουντιάλ της Γερμανίας) ειχαμε ηττηθεί με 5-0 με δύο γκολ του Κρόιφ άλλα δύο του Χουλσόφ και ένα αυτογκόλ του Ανθιμου Καψή.

Η πρώτη φορά που βρεθήκαμε αντίπαλοι σε προκριματικά Euro καλή ώρα όπως τώρα, ήταν το 1987, ανήμερα, μάλιστα, της εθνικής μας εορτής της 25ης Μαρτίου, και είναι ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα που είχαμε πάρει ποτέ στην ιστορία μας (1-1).

Η Εθνική του αείμνηστου Μίλτου Παπαποστόλου έπαιξε απέναντι στη υπερομάδα του Ρίνους Μίχελς με παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως οι Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ράικαρντ, και Κούμαν (ο νυν προπονητής των Οράνιε που μάλιστα δεν είχε προλάβει τον Σαραβάκο στην αντεπίθεση με την οποία είχαμε προηγηθεί με εξαιρετικό ψηλορεμαστό πλασέ του διεθνή άσου που «κρέμασε» τον Φαν Μπρόκελεν. Στους Ολλανδούς έπαιζε τότε βασιός και ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής μας, Τζον Φαν’τ Σχιπ, ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει προειδοποιήσει τους συμπατριώτες του ότι τους περιμένει πολύ δύσκολο παιχνίδι απόψε.

Στο «Ντε Κάιπ» του Ρότερνταμ ήταν τότε ο αγώνας και οι Ολλανδοί ισοφάρισαν στο τελικό 1-1 με τον Μάρκο Φαν Μπάστεν.

Ανήμερα της άλλης εθνικής μας εορτής στις 28 Οκτωβρίου 1987, η Ολλανδία έχασε στα χαρτιά (3-0) τον αγώνα με την Κύπρο λόγω της περιβόητης ιστορίας με την κροτίδα, που δέχθηκε ο τερματοφύλακάς της, Χαρίτου.

Ομως η Ολλανδία δικαιώθηκε στην ένσταση που έκανε ο αγώνας έγινε κεκλεισμένων των θυρών (4-0) και έτσι γλύτωσαν το κάζο και ήρθαν αδιάφοροι για τον αγώνα μας στη Ρόδο (3-0 μας νίκησαν) σε ένα παιχνίδι όπου η Εθνική, μας παρατάχθηκε με αρκετούς παίκτες από τις Ελπίδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της ΟΥΕΦΑ να δικαιώσει τους Ολλανδούς στο ματς με την Κύπρο.

Κατά σύμπτωση όπως και τώρα, τα τελικά του Euro γίνοντας στα γήπεδα της Γερμανίας εκεί που η Ολλανδία επέστρεψε μετά το 1974 και πήρε την εκδίκησή της αποκλείοντας στα ημιτελικά τη Δυτική Γερμανια με γκολ του Φαν Μπάστεν στο φινάλε (2-1) και έζησε τον απόλυτο θρίαμβο αυτή τη φορά στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου κατακτώντας τον μοναδικό της τίτλο (Euro 1988) με το καλύτερο γκολ όλων των εποχών σε τελικούς Euro του Φαν Μπάστεν και το γκολ του Γκούλιτ με τα οποία νίκησε 2-0 τη Σοβιετική Ένωση.

Τη δεύτερη φορά που βρεθήκαμε σε προκριματικά Euro, τέσσερα χρόνια αργότερα ηττηθήκαμε δύο φορές με 2-0 στο «Ντε Κάιπ» και στο «Καυτατζόγλειο» με τους Ολλανδούς να φτάνουν ως τα ημιτελικά του Euro 1992 στη Σουηδία όπου έπεσαν θύμα έκπληξης χάνοντας στα πέναλτι από τη Δανία (5-4 με 1-1 τον κανονικό αγώνα και την παράταση) στον ημιτελικό. Με τους Δανούς – που είχαν μαζευτεί από τις παραλίες για να αντικαταστήσουν τη Γιουγκοσλαβία – να ολοκληρώνουν τη μεγαλύτερη έκπληξη (μετά την Ελλάδα του 2004) στην ιστορία του ποδοσφαίρου και να κατακτούν το Euro επικρατώντας στον τελικό της Δυτικής Γερμανίας (2-0).

Πηγή: in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ