Η «κατάρα» του ΠΑΟΚ απειλεί το ελληνικό ποδόσφαιρο (vids)

Η «κατάρα» του ΠΑΟΚ απειλεί το ελληνικό ποδόσφαιρο (vids)

Ο ΠΑΟΚ ποτέ στο παρελθόν δεν κατάφερε να ανατρέψει ευρωπαϊκή σειρά, όταν έχασε στο πρώτο παιχνίδι με δύο γκολ διαφορά – Ενδεχόμενος αποκλεισμός του Δικεφάλου θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αχρωμος, άοσμος… άγευστος. Ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων στη Σόφια και γνώρισε ταπεινωτική ήττα από την Λέφσκι με 2-0, στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων για τον β’ προκριματικό γύρο του Europa Conference League.

Οι Ασπρόμαυροι ηττήθηκαν από μια ομάδα που βρίσκεται στο Νο. 294 στο ranking της UEFA και βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, με τους Θεσσαλονικείς να ψάχνουν πλέον ένα «θαύμα» για να γλιτώσουν το… κάζο και να προκριθούν στην επόμενη φάση.

Ο Δικέφαλος του Βορρά στον επαναληπτικό που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην Τούμπα (28/7) θα πρέπει να κερδίσει με τρία γκολ διαφορά για να πάρει το εισιτήριο για τον γ’ προκριματικό γύρο. Εάν κερδίσει με δύο γκολ διαφορά θα στείλει το παιχνίδι στην παράταση, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Η ομάδα που παρουσίασε ο Ραζβάν Λουτσέσκου στη Σόφια δεν είχε καμία σχέση με την ομάδα που έφτασε πέρσι στα προημιτελικά του Conference League, με την ήττα από τη Λέφσκι να φέρνει σε δεινή θέση τους Ασπρόμαυρους, αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ενδεχόμενος αποκλεισμός του ΠΑΟΚ θα βάλει ταφόπλακα στα όνειρα της Ελλάδας (16η) για την 12η θέση στην UEFA, ενώ είναι πολύ πιθανό η χώρα μας να κατρακυλήσει ακόμα περισσότερο, καθώς έχουν πλησιάσει πλέον επικίνδυνα οι Τσεχία, Κροατία και Δανία.

Εάν η ομάδα της Θεσσαλονίκης αποτύχει απέναντι στη Λέφσκι, θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια ζημιά που μόνο με «θαύμα» θα αποφευχθεί πλέον, καθώς ο Δικέφαλος του Βορρά ποτέ στο παρελθόν δεν ανέτρεψε σειρά, όπου στο πρώτο παιχνίδι ηττήθηκε εκτός έδρας με δύο γκολ διαφορά.

Αιντραχτ και Βερόνα 

Η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με δύο γκολ διαφορά στο πρώτο παιχνίδι και κλήθηκε να ανατρέψει στην Τούμπα το εις βάρος του αποτέλεσμα ήταν τη σεζόν 1981/1982.

Αντίπαλός του ήταν η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, την οποία αντιμετώπισε στο πλαίσιο του πρώτου γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Στο πρώτο ματς που έγινε στη Γερμανία οι Ασπρόμαυροι ηττήθηκαν με 2-0. Στον επαναληπτικό της Τούμπας ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-0 χάρη στα δύο γκολ του Κωστίκου (35’, 60’) και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι. Εκεί, όμως, ο Δικέφαλος του Βορρά δεν κατάφερε να κάνει την ολική ανατροπή, με τη γερμανική ομάδα να παίρνει την πρόκριση με 5-4. Μοιραίος για τον ΠΑΟΚ ήταν ο Χρήστος Δημόπουλος που αστόχησε στο πέμπτο πέναλτι.

Τη σεζόν 1985/1986 ο ΠΑΟΚ συμμετείχε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και στον πρώτο γύρο αντιμετώπισε την Ελλάς Βερόνα. Στο πρώτο ματς που έγινε στη γειτονική χώρα, η ιταλική ομάδα επικράτησε με 3-1. Στη ρεβάνς που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να ανατρέψει το εις βάρος του αποτέλεσμα, αλλά δεν τα κατάφερε. Η Ελλάς Βερόνα νίκησε με 2-1, έκανε το 2/2 απέναντι στον Δικέφαλο και πήρε το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης.

Παρί, μπάχαλο και Ρέιντζερς

Το 1992 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την Παρί Σεν Ζερμέν για το Κύπελλο UEFA. Οι Γάλλοι στο πρώτο παιχνίδι, που πραγματοποιήθηκε στο «Παρκ ντε Πρενς», επικράτησαν με 2-0 και έκαναν μεγάλο βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Στη ρεβάνς της Τούμπας, η Παρί Σεν Ζερμέν προηγήθηκε με 2-0 στο 32’ και με το σφύριγμα της λήξης του πρώτου ημιχρόνου οι οπαδοί του Δικεφάλου του Βορρά προκάλεσαν επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα την είσοδο των ΜΑΤ στη Θύρα 4 και την οριστική διακοπή του παιχνιδιού.

Τρεις ημέρες αργότερα η UEFA κατακύρωσε τον αγώνα στην Παρί με 3-0 και η ομάδα της Θεσσαλονίκης τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού δύο ετών από την Ευρώπη. Μετά την έφεση που έκανε η ομάδα της συμπρωτεύουσας, η τιμωρία μειώθηκε στον έναν χρόνο.

Τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και βρέθηκε να κυνηγάει ανατροπή, έχοντας χάσει με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι ήταν το 1998. Ο Δικέφαλος του Βορρά είχε κληρωθεί με την Ρέιντζερς στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA, με τους Σκωτσέζους να επικρατούν στη Γλασκώβη με 2-0, με γκολ των Καντσέλσκις και Ουάλας.

Ο ΠΑΟΚ αγωνιζόταν από το 8’ με παίκτη λιγότερο, λόγω της αποβολής του Τριαντάφυλλου Μαχαιρίδη με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Στη ρεβάνς οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 0-0, με τη Ρέιντζερς να παίρνει εύκολα και… ξεκούραστα την πρόκριση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ