10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη φετινή Άρσεναλ

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη φετινή Άρσεναλ

Η Άρσεναλ θα βρεθεί και πάλι στον δρόμο του Ολυμπιακού, αυτή τη φορά στους «16» του Europa League και to10.gr αναλύει όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη φετινή ομάδα του Μικέλ Αρτέτα.

Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε για ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός να τεθεί αντιμέτωπος με την Άρσεναλ για τους «16» του Europa League σε ένα από τα πιο κλασικά ζευγάρια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων την τελευταία δεκαετία.

Οι ερυθρόλευκοι έναν χρόνο μετά την επική πρόκριση στο «Emirates» επί των κανονιέρηδων στην παράταση με το γκολ του Γιουσέφ Ελ Αραμπί θα κοντραριστούν και πάλι με την ομάδα του Μικέλ Αρτέτα, η οποία όμως αναμένεται να είναι τουλάχιστον υποψιασμένη απέναντι στους Πειραιώτες μετά τον περσινό αποκλεισμό. Η Άρσεναλ έτσι όπως έχει κυλήσει η χρονιά φαίνεται πως ψάχνει «σωσίβιο» στο Europa League, οπότε καταλαβαίνει κανένας πόσο σημαντικά είναι τα δυο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, με τους ανθρώπους του συλλόγου να θέλουν μόνο πρόκριση για πολλούς λόγους, όμως ο κυριότερος είναι ότι αν ο Ολυμπιακός τους πετάξει και πάλι έξω φέτος πιθανότατα δεν θα βγουν στην Ευρώπη, αφού είναι πολύ πίσω στην Premier League και ήδη εκτός του Κυπέλλου, το οποίο κατέκτησαν πέρσι.

Σε σχέση με πέρσι λοιπόν τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αφού στο πρωτάθλημα είναι 11η με 34 βαθμούς σε 25 αγώνες απέχοντας 9 βαθμούς από τις θέσεις του Europa League και 11 από την τετράδα. To10.gr αναλύει δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ο καθένας για τη φετινή Άρσεναλ σε αγωνιστικό επίπεδο, λίγες μέρες πριν την πρώτη «μάχη» της με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη.

1. Μικέλ Αρτέτα: Ίδιος προπονητής, άλλη νοοτροπία

Ο Μικέλ Αρτέτα την «πάτησε» από τον Ολυμπιακό πέρσι, κατέκτησε όμως το Κύπελλο Αγγλίας και «έσωσε» τη χρονιά παραμένοντας στο Λονδίνο. Βρέθηκε μέχρι σήμερα τουλάχιστον δυο φορές μια ανάσα από την έξοδο, αλλά παρέμεινε, άλλαξε τη νοοτροπία του και την τακτική του και «διαβάζει» καλύτερα τα παιχνίδια. Όταν στο ματς με τη Λιντς ο Μαρσέλο Μπιέλσα αναφέρει πως «του βγάζω το καπέλο. Ήταν πολύ διαβασμένος» καταλαβαίνει κανείς του λόγου το αληθές.

Ο Ισπανός μαθαίνει από τα λάθη του, τρώει αμέτρητες ώρες στο προπονητικό κέντρο, αναλύει τους αντιπάλους και προφανώς φέτος θα είναι 2-3 φορές πιο έτοιμος για τις «μάχες» με τον Ολυμπιακό. Δυο φορές φέτος έχει αντιστρέψει το κλίμα, ενώ έχει εξαιρετικές σχέσεις με τους περισσότερους παίκτες, όπως τον Όντενγκααρντ και τον Ομπαμεγιάνγκ που είναι στην Άρσεναλ λόγω εκείνου όπως έχουν δηλώσει.

2. Μονόδρομος το Europa League

Η Άρσεναλ ξεκίνησε πολύ άσχημα τη φετινή σεζόν, παρότι οι προσδοκίες ήταν διαφορετικές και έμεινε πολύ πίσω από το ξεκίνημα. Βρέθηκε ακόμη και κοντά στην επικίνδυνη ζώνη, όμως πλέον φαίνεται να ανακάμπτει στο πρωτάθλημα. Είναι 11η στη βαθμολογία με 34 βαθμούς σε 25 αγώνες απέχοντας 9 βαθμούς από τις θέσεις του Europa League και 11 από την τετράδα, ενώ έχει μείνει από νωρίς εκτός Λιγκ Καπ και Κύπελλο, με αποτέλεσμα το Europa League φέτος να είναι μονόδρομος για την ομάδα του Αρτέτα, αφού διαφορετικά μοιάζει αδύνατο να προλάβει το τρένο της Ευρώπης.

3. Αμυντική αστάθεια και πρόβλημα στα στημένα

Η Άρσεναλ έχει χρόνιο πρόβλημα στην άμυνα και αυτό όχι μόνο δεν λύθηκε φέτος, αλλά φαίνεται να έχει γίνει μεγαλύτερο. Ο Αρτέτα προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα πίσω, ενώ οι τραυματισμοί έχουν δυσκολέψει το έργο του, αφού και ο Γκάμπριελ που αποκτήθηκε το καλοκαίρι έμεινε έξω καιρό, όπως και ο Τόμας Παρτέι. Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως είναι στις στημένες φάσεις με την Άρσεναλ να δέχεται μεγάλο αριθμό τερμάτων (10) από στημένα. Από εκεί και πέρα σε κανονική ροή παιχνιδιού δεν αντιμετωπίζει τρελά προβλήματα, όμως οι Μάρι, Νταβίντ Λουίζ δεν πείθουν ιδιαίτερα στο πλευρό του Γκάμπριελ.

4. Μπερντ Λένο: Ο πιο σταθερός παίκτης της Άρσεναλ

Η Άρσεναλ όπως αναφέραμε και παραπάνω έχει αμυντική αστάθεια και πρόβλημα στα στημένα. Από την άλλη όμως έχει και τον Μπερντ Λένο. Ο Γερμανός τερματοφύλακας είναι σίγουρα ο πιο σταθερός παίκτης της φετινής Άρσεναλ και αυτός που έχει δώσει πολύτιμες λύσεις και βαθμούς με τις σωτήριες επεμβάσεις του. Ο τερματοφύλακας των κανονιέρηδων είναι στο τοπ 5 του κόσμου με βάση τα νούμερα του και κυρίως την άμυνα που διαθέτει και σίγουρα είναι κομβικός για τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό.

5. Μπουκαγιό Σακά: «Ξεπετάχτηκε» πέρυσι, «εκτοξεύτηκε» φέτος

Ο Μπουκαγιό Σακά είναι ένας από τους παίκτες που είχε ξεχωρίσει και ο Πέδρο Μαρτίνς στα περσινά παιχνίδια με την Άρσεναλ, αφού ήταν η αποκάλυψη των κανονιέρηδων από την αριστερή πλευρά της άμυνας. Μάλιστα, είχε βγάλει και την ασίστ στο γκολ στο Καραϊσκάκη πέρυσι. Φέτος, όμως τα πράγματα είναι αλλιώς. Ο Σακά αποτελεί έναν από τους πιο επιδραστικούς παίκτες της Άρσεναλ, είναι αναγκαίος στο παιχνίδι της, ενώ έχει αλλάξει και θέσει, καθώς πλέον αγωνίζεται ως εξτρέμ, ή ακόμα και ως επιθετικός μέσος.

Ο νεαρός σταρ της Άρσεναλ οργιάζει φέτος έχει 31 ματς με τη φανέλα των Λονδρέζων και έχει σκοράρει 6 φορές, ενώ έχει και 7 ασίστ, με την αξία του να έχει εκτοξευτεί και πιθανή πώληση του να αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

6. Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ: Ντεφορμέ και… βαρόμετρο

Ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ είναι το μεγάλο αστέρι της Άρσεναλ. Ο Γκαμπονέζος στράικερ ανανέωσε το περασμένο καλοκαίρι για χάρη του Αρτέτα, πήρε έναν σκασμό λεφτά, όμως μέχρι και τα τέλη Γενάρη ήταν άφαντος. Ο «Όμπα» δεν βοήθησε ούτε στο ελάχιστον τους κανονιέρηδες, έλειπε από όλα τα μεγάλα παιχνίδια, ενώ σκόραρε με το σταγονόμετρο. Πλέον εδώ και ένα μήνα έχει βρει ρυθμό και σκόραρε μάλιστα και τα 2 γκολ από τα 3 της πρόκρισης επί της Μπενφίκα. Συνολικά έχει 13 γκολ φέτος και θα παίξει κομβικό ρόλο κι αυτός στις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό.

7. Η νέα «φουρνιά» της Άρσεναλ

H Άρσεναλ πιστή στο πλάνο της από την εποχή Βενγκέρ συνεχίζει να παράγει παίκτες από την ακαδημία της. Μετά τον Μπουκαγιό Σακά, ο Αρτέτα προχώρησε το πλάνο του με την απόκτηση του Όντενγκαρντ που πιστεύει πολύ, ενώ ο παίκτης – αποκάλυψη φέτος είναι ο Έμιλ Σμιθ Ρόου. Ο Ρόου θα είναι βασικός πιθανότατα στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων στον οργανισμό και ανεβαίνει επίπεδο παιχνίδι με το παιχνίδι.

8. Κιέραν Τίρνεϊ: Πέρσι τραυματίας, φέτος αναντικατάστατος

Ο Κιέραν Τίρνεϊ είναι ο βασικός αριστερός μπακ της φετινής Άρσεναλ. Πέρσι έπαιξε ελάχιστα λόγω τραυματισμών και δεν έπεισε μάλιστα με τους ιθύνοντες του συλλόγου να σκέφτονται ακόμη και να τον πουλήσουν το καλοκαίρι. Ο ίδιος ο Σκωτσέζος όμως ζήτησε να μείνει πάλεψε και πλέον είναι αναντικατάστατος και αποτελεί έναν σύγχρονο κορυφαίο φουλ μπακ του αγγλικού ποδοσφαίρου. Πασάρει, σεντράρει αλλά και σκοράρει όπως έκανε με την Μπενφίκα, αλλά και με τη Γουέστ Μπρομ.

9. Νταβίντ Λουίζ: Η μεγαλύτερη «πληγή» της άμυνας της Άρσεναλ

Ο Λουίζ όπως και πέρσι έτσι και φέτος αποτελεί πρόβλημα. Καλός με την μπάλα στα πόδια ήρεμος σε σχέση με τον Χόλντινγκ, όμως δεν σταματάει να κάνει λάθη και πέναλτι. Η Άρσεναλ το έχει πληρώσει, όμως ο Αρτέτα τον εμπιστεύεται ακόμη και δεν αποκλείεται να είναι βασικός με τον Ολυμπιακό. Σίγουρα ένας παίκτης που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός, και να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Άρσεναλ.

10. Τόμας Παρτέι: Μεγάλη μεταγραφή, μικρή συμμετοχή

Ο Τόμας Παρτέι αποκτήθηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης το περασμένο καλοκαίρι για να κάνει τη διαφορά στη μεσαία γραμμή. Η Άρσεναλ παρότι δεν το συνηθίζει έσκασε 45 εκατ. ευρώ στους ροχιμπλάνκος (όση ήταν η ρήτρα του) και τον απέκτησε, όμως μέχρι στιγμής δεν της έχει βγει σε καλό. Ήταν τραυματίας αρκετούς μήνες, επέστρεψε πριν μερικές εβδομάδες και δεν είναι στο 100%. Η ποιότητα του είναι δεδομένη, όμως ακόμη δεν έχει εγκλιματιστεί στην Premier League και την ομάδα και η Άρσεναλ δεν μοιάζει ευχαριστημένη με την επιλογή αυτή του Αρτέτα.

Ο Ισπανός τον ήθελε απαραίτητα στον σχεδιασμό του το καλοκαίρι, η διοίκηση του έκανε το χατίρι, όμως δεν έχει πείσει. Αξίζει να σημειωθεί πως και στο ματς με την Μπενφίκα την περασμένη Πέμπτη τραυματίστηκε. 6 μήνες μετά την απόκτηση του ακόμη δεν έχει αγωνιστεί σε 4 συνεχόμενα παιχνίδια, ενώ συνολικά μετράει μόλις 11 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ