«Κανείς δεν ήθελε τον Ολυμπιακό, έτσι θα τον «χτυπήσει» η Άρσεναλ»

«Κανείς δεν ήθελε τον Ολυμπιακό, έτσι θα τον «χτυπήσει» η Άρσεναλ»

Δύο ρεπόρτερ από την Αγγλία, οι Κρις Γουίτλεϊ και Κωνσταντίνος Λιανός, μιλάνε στο «10» για τις αναμετρήσεις της Άρσεναλ με τον Ολυμπιακό. Αποκαλύπτουν τα μυστικά στο παιχνίδι των Άγγλων, αλλά και το "not again" που ακούστηκε όταν φάνηκε στο χαρτάκι το όνομα Olympiacos.

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Άρσεναλ για την φάση των 16 του Europa League, έχοντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά την ευκαιρία να αφήσει εκτός την ομάδα του Αρτέτα. Μπορεί ο σύλλογος με έδρα το Λονδίνο να είναι γνώριμος στους φίλους της ελληνικής ομάδας, όμως δεν είναι λίγα αυτά που αλλάξανε από την τελευταία τους συνάντηση.

Το «10» συνομίλησε με τον ρεπόρτερ των κανονιέρηδων στο «football.london», Κρις Γουίτλεϊ, καθώς και τον Έλληνα δημοσιογράφο της «Sun», Κωνσταντίνο Λιανό, προκειμένου να σκιαγραφίσουν το προφίλ της φετινής Άρσεναλ και να καταθέσουν τις απόψεις τους για το μεγάλο ματς της Πέμπτης.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσαν στο «10» οι Κρις Γουίτλει και Κωνσταντίνος Λιανός:

Ευκαιρία πρόκρισης για τον Ολυμπιακό η «εκδίκησης» για την Άρσεναλ; 

  1. Κρις Γουίτλεϊ: «Θεωρώ πως θα είναι ένα πολύ αμφίρροπο παιχνίδι, ίδιο με της περσινής χρονιάς. Η Άρσεναλ έχει ακόμα προβλήματα συγκέντρωσης στην άμυνα, αλλά έχει και παίκτες που είναι σε εξαιρετική κατάσταση, όπως ο Ομπαμεγιάνγκ, ο Γουίλιαν και η νέα μεταγραφή της ομάδας, Όντεγκααρντ. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί νικητής γιατί όταν ο Ολυμπιακός έχει σε καλή μέρα το κέντρο του, γίνεται αρκετά επικίνδυνος. Ωστόσο η Άρσεναλ δεν έχει απουσίες εν αντιθέσει με τον Πέδρο Μάρτινς ο οποίος χάνει τον Σεμέδο, που είναι μία σημαντική απώλεια.»

  2. Κωνσταντίνος Λιανός: «Πριν την κλήρωση μίλησα με τέσσερις συναδέλφους, όλοι τους Άρσεναλ, και τους ρώτησα αν θέλουν τον Ολυμπιακό στους 16. Όλοι δώσανε την ίδια απάντηση: «Όχι»! Πολλοί οπαδοί της επίσης γκρινιάξανε στο Twitter μετά την κλήρωση, δεν είναι ακριβώς ευχάριστο το παρελθόν… Η Άρσεναλ δεν ξεχνάει το παρελθόν της με τον Ολυμπιακό αλλά έχει πολλή πίστη στην πρόκριση, ιδιαίτερα τώρα που έχει βελτιωθεί σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Ο εγωισμός της Αρσεναλ δεν της επιτρέπει να αποκλειστεί από την ίδια Ελληνική ομάδα δύο συνεχόμενες χρονιές. Άρα υπάρχει αποφασιστικότητα στις τάξεις των Λονδρέζων, αλλά αδυνατώ να πιστέψω πως δεν υπάρχει και πίεση. Τα όρια έχουν στενέψει άσχημα για τους «κανονιέρηδες». Είναι 12 βαθμούς μακριά από την τετράδα κι έχουν αποκλειστεί από το FA Cup, άρα το Europa League είναι πια ο μόνος τρόπος για να περάσουν στο Champions League του χρόνου. Ας το δούμε έτσι: Αν ο Ολυμπιακός αποκλειστεί τότε κανείς δεν θα νοιαστεί. Άν όμως περάσει τότε θα δεχτεί παγκόσμια αποθέωση. Αν η Άρσεναλ περάσει τότε δεν θα στηθεί καμιά ιδιαίτερη γιορτή. Αν όμως αποκλειστεί, ξανά από τον Ολυμπιακό, θα τους «σφάξουν» ο τύπος και οι οπαδοί!»

Υπάρχει καθόλου άγχος για την Άρσεναλ εξαιτίας του παιχνιδιού της περασμένης χρονιάς;

  1. Κρις Γουίτλεϊ: «Ο Ομπαμεγιάνγκ παραδέχθηκε μετά την αναμέτρηση με την Μπενφίκα – στο οποίο πέτυχε γκολ στα τελευταία λεπτά- πως σκεφτόταν την χαμένη ευκαιρία του στον περσινό αγώνα εναντίον του Ολυμπιακού. Είναι αποφασισμένος να διορθώσει το λάθος του και μπαίνει σε αυτό το σετ παιχνιδιών με μία εξαιρετική φόρμα (τρία γκολ στους τρεις τελευταίους του αγώνες). Οι φίλοι της ομάδας γνωρίζουν την απειλή των Πειραιωτών και ο Μικέλ Αρτέτα αναμένεται να αναλύσει προσεκτικά τον αντίπαλο του.»
  2. Κωνσταντίνος Λιανός: «Πάντα λέω ότι το φαβορί είναι η Αγγλική ομάδα όταν πέφτει με Ελληνική. Σε αυτή την περίπτωση όμως η Άρσεναλ δεν είναι το απόλυτο φαβορί. Δύο είναι τα πιο λογικά σενάρια κατά την άποψή μου: Ή θα περάσει η Άρσεναλ με μία σχετική (λέξη-κλειδί) ευκολία, ή θα είναι πάρα πολύ 50/50 και θα έχουμε πάλι δράματα.»

Ποιές αδυναμίες μπορεί να εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός; 

  1. Κρις Γουίτλεϊ: «Η Άρσεναλ έχει δεχτεί εφτά γκολ στα τελευταία της πέντε παιχνίδια και αν κοιτάξει κανείς τα στατιστικά στο Wyscout (σ.σ. εταιρεία με ποδοσφαιρικά δεδομένα), θα δει πως τα νούμερα στις αμυντικές μονομαχίες είναι χαμηλά. Γενικά το ανασταλτικό της κομμάτι δεν λειτουργεί καλά και είναι ένα σημείο που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός. Εκεί που επίσης μπορεί να χτυπήσει ο Μάρτινς είναι ανάμεσα στις γραμμές, όπου η Άρσεναλ υστερεί αρκετά σε πίεση. Οι «κανονιέρηδες», παράλληλα, αφήνουν αρκετό χώρο στην μεσαία γραμμή ενώ ταυτόχρονα έχουν αργή αντίδραση και στο αμυντικό τρανζίσιον. Ωστόσο όλα αυτά αν ο Αρτέτα αποφασίσει να ρισκάρει, κάτι που δεν μοιάζει τόσο πιθανό στον πρώτο αγώνα.»                                                                                                              
  2. Κωνσταντίνος Λιανός: Του Ολυμπιακού του αρέσει να παίζει κατοχή με πίεση ψηλά, αλλά σε αυτή την περίπτωση πιστεύω πως πρέπει να το πάρει αλλιώς. Ο Αρτέτα είναι μαθητής του Γκουαρντιόλα, άρα του αρέσει να παίζει από την άμυνα. Έτσι λοιπόν θα δούμε τους Κανονιέρηδες να ξεκινούν πίσω ελπίζοντας ότι ο αντίπαλός τους θα πιέσει ψηλά κι έτσι θα εκμεταλλευτούν τους χώρους που αφήνουν πίσω. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην «τσιμπήσει» ο Ολυμπιακός απ’αυτό. Δεν λέω να παίξει «ταμπούρι» αλλά οι γραμμές του να είναι στημένες πιο πίσω. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα ο Μαρτίνς να αφήσει το ψηλό πρέσινγκ μόνο στον Ελ Αραμπί και κάποιον άλλον εξτρέμ, ειδικά όταν ο Χόλντινγκ (αν παίξει) έχει την μπάλα καθώς δεν είναι αρκετά καλός πασαδόρος υπό πίεση. Η Άρσεναλ κάνει πολλά λάθη στην άμυνα αλλά ο κύριος στόχος την Πέμπτη είναι να μην δεχτεί γκολ. Οπότε θέλει ιδιαίτερη προσοχή το ψηλό πρέσινγκ. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ο Ολυμπιακός να κόψει της κάθετες μπαλιές στην μέση και να σπρώξει την Άρσεναλ στα πλάγια. Με το κατάλληλο πρέσινγκ από τον Ρέαμπτσιουκ και τον Λαλά (που θα έχει αρκετή δουλειά γιατί οι Άγγλοι προτιμούν να παίζουν αριστερά), και την βοήθεια των μέσων, η Άρσεναλ θα αναγκαστεί να παίζει σέντρες που συνήθως δεν οδηγούν πουθενά και πολλές φορές προκαλούν αντεπιθέσεις με πολλές αξιώσεις.»

Τι θα πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός; 

  1. Κρις Γουίτλεϊ: «Το χτίσιμο παιχνιδιού από την Άρσεναλ έχει βελτιωθεί πολύ φέτος, έχοντας την ικανότητα να δημιουργήσει «καταστροφικές» αντεπιθέσεις με τους Ομπαμεγιάνγκ, Σάκα και τον Τιερνί από την αριστερή πλευρά. Ο Μάρτιν Όντεγκααρντ είναι επίσης μεγάλη απειλή με τις κάθετες μπαλιές του, ενώ ο Τόμας Πάρτεϊ μπορεί να φτιάξει τις επιθέσεις και να διαπεράσει τις αντίπαλες άμυνες ακόμα και ως κεντρικός μέσος.
  2. Κωνσταντίνος Λιανός: ο Ολυμπιακός πρέπει να προσέχει το ψηλό πρέσινγκ. Η Άρσεναλ μπορεί να δημιουργήσει επίθεση από το πουθενά με μία μπαλιά σε κενό χώρο που θα έχει την αντίπαλη ομάδα να τρέχει και να μην φτάνει. Οι ερυθρόλευκοι πρέπει να παίξουν περίπου όπως και με την Μάντσεστερ Σίτι στο Γεώργιος Καραισκάκης, όπου η τακτική έπιασε αλλά η Σίτι ήταν ανώτερη και οι Πειραιώτες είχαν πάρα πολλές απουσίες. Το γκολ της Άρσεναλ με την Μπέρνλι αποτελεί οδηγό για τον Ολυμπιακό. Οι «κανονιέρηδες» βάλανε γκολ με τέσσερις μόνο πάσες από την άμυνα! Οι Μπέρνλι πίεζε ψηλά και μετά έτρεχε και δεν προλάβαινε όταν πήρε την μπάλα ο Γουίλιαν σε κενό χώρο. Που με φέρνει στο επόμενο κρίσιμο ζήτημα. Οι παίκτες που παίζουν μπροστά συνηθίζουν να αλλάζουν θέσεις. Ο Γουίλιαν γύρισε στο κέντρο από τα αριστερά για να πάρει μπάλα, Ο Ομπαμεγιάνγκ πήγε αριστερά και ο Έντεγκααρντ έπαιζε ψευτοεννιάρι. Όλο αυτό μπέρδεψε την Μπέρνλι και μπορεί κάλλιστα να μπερδέψει και τον Ολυμπιακό. Αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο πρέπει να δουλέψει πολύ ο Μαρτίνς. Ο Παπασταθόπουλος και ο Μπα (αν παίξει) θα πρέπει να είναι σε απόλυτη ετοιμότητα γι’αυτή την τακτική.»

Ο Σάκα έχει συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα πάνω του. Πως θα μπορούσε να βλάψει τον Ολυμπιακό;

  1. Κρις Γουίτλεϊ: «Είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο σημαντικός παίκτης των «κανονιέρηδων». Μετά τον Ομπαμεγιάνγκ, έχει τα περισσότερα σουτ, τον κορυφαίο αριθμό επαφών στην αντίπαλη περιοχή, τα μεγαλύτερο ποσοστό προσδοκώμενων τερμάτων καθώς και τις περισσότερες ασίστ.Έχει επίσης μεγάλο ποσοστό στις πάσες του τρίτου μισού και τέλος, το πιο δυνατό χαρτί του είναι πως μπορεί να βρεθεί πίσω από τους αμυντικούς ως δεύτερος στράικερ.                                                                                                                                                       
  2. Κωνσταντίνος Λιανός: Αν το κοιτάξουμε ατομικά, ο Ολυμπιακός έχει να ανησυχεί για 2+1 παίκτες της Άρσεναλ. Πρώτος είναι ο Ομπαμεγιάνγκ, ο οποίος έχει βάλει τρία γκολ σε τρία ματς στο Europa League. Δεν έχει ξεχάσει το περσινό απίστευτο τετ-α-τετ που έχασε στο τελευταίο δευτερόλεπτο στο Λονδίνο και είναι αποφασισμένος να επανορθώσει. Η άμυνα του Ολυμπιακού πρέπει να είναι πιο σοβαρή όταν μαρκάρει τον Γκαμπονέζο απ’ ότι ήταν με την Αϊντχόφεν, ιδιαίτερα στις στημένες φάσεις. Ο Ομπαμεγιάνγκ είναι άλλωστε πάρα πολύ καλύτερος από τον Ζάχαβι! Ο δεύτερος είναι ο Σάκα, ο οποίος έχει άριστες συνεργασίες με τον Ομπαμεγιάνγκ και είναι ο πιο δημιουργικός παίκτης από την αρχή της προηγούμενης σεζόν στο Europa League με οκτώ ασίστ. Συνήθως τα γκολ έρχονται από τις εμπνεύσεις του στα πλάγια και είναι κρίσιμο να μην μπει μέσα στην περιοχή με την μπάλα. Ο +1 είναι ο Παρτέι, ο οποίος έχει υπάρξει πάρα πολύ άτυχος με τραυματισμούς φέτος. Αλλά όταν παίζει χωρίς προβλήματα αποτελεί κίνδυνο θάνατο. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Άρσεναλ πήρε τα πάνω της με την Μπενφίκα μόλις μπήκε ο Παρτέι σε ένα κομβικό σημείο που έμοιαζε πως θα αποκλειστούν.»

Η Άρσεναλ μοιάζει να έχει χάσει την μάχη για το πρωτάθλημα. Υπάρχει το ενδεχόμενο να εστιάσει λοιπόν στο Europa League;

  1. Κρις Γουίτλεϊ: «Ο Αρτέτα παρέταξε ένα δυνατό σχήμα εναντίον της Μπέρνλι, ενώ πίστευα ότι θα ξεκουράσει αρκετούς παίκτες. Δεν θεωρώ ότι θα μπει σε προτεραιότητα το Europa League, από την στιγμή που και να περάσει θα πρέπει να δώσει πολλά ακόμα παιχνίδια. Mε το ντέρμπι του Νότιου Λονδίνου (σ.σ. με την Τότεναμ) να ακολουθεί αυτό που – κατά την άποψη μου – θα κάνει η Άρσεναλ, είναι να μπει με μία δυναμική ενδεκάδα, αλλά έχοντας και δύο-τρεις αλλαγές ενόψει Κυριακής.»                                                        
  2. Κωνσταντίνος Λιανός: Απολύτως! Τα όρια έχουν στενέψει για την Άρσεναλ. Τα στατιστικά το δείχνουν άλλωστε, οι Κανονιέρηδες είναι αήττητοι φέτος στο Europa League όπου κέρδισαν όλα τους τα ματς στους ομίλους κι έχουν συνολικά επτά νίκες σε οκτώ παιχνίδια με μία ισοπαλία με την Μπενφίκα. Τα επόμενα δύο ματς με τον Ολυμπιακό είναι «τελικοί» για την Άρσεναλ.»

 

Το γεγονός πως η Άρσεναλ έπαιξε πρόσφατα στο γήπεδο Καραϊσκάκη, θα την βοηθήσει στο παιχνίδι της Πέμπτης; 

  1. Κρις Γουίτλεϊ: «Δεν νομίζω πως είναι τόσο σημαντικό ότι η Άρσεναλ γνωρίζει το Καραϊσκάκης. Και ο Ολυμπιακός ξέρει το Έμιρεϊτς πολύ καλά. Το μεγάλο πλεονέκτημα για τους «κανονιέρηδες», είναι πως θα λείπουν και στους δύο αγώνες οι οπαδοί των «ερυθρόλευκων». Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τεράστια διαφορά στην ατμόσφαιρα και είναι κρίμα που δεν θα μπορέσουμε να ακούσουμε δυνατά τα συνθήματα της ελληνικής ομάδας, σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι.                                                                                    
  2. Κωνσταντίνος Λιανός: Απόλυτα, και μάλιστα τους χαροποιεί το γεγονός πως το Γεώργιος Καραϊσκάκης θα είναι άδειο. Αλλά και γεμάτο να ήταν θα του βοήθαγε η ανάμνηση του άνετου 3-0 το 2015. Πάντως η ρεβάνς στο Emirates μάλλον τους ανησυχεί περισσότερο διότι ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει και τα δύο τελευταία ματς στην έδρα των Λονδρέζων.»

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ