Η μια επαφή του Αγιούμπ Ελ Κααμπί (vids)

Η μια επαφή του Αγιούμπ Ελ Κααμπί (vids)

Με τέσσερα γκολ σε μια εβδομάδα και επτά στα πρώτα δέκα ματς ο Μαροκινός στράικερ βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον νέο Ολυμπιακό. Την διαφορά όμως στο κρεσέντο του 30χρονου την κάνει… μια λεπτομέρεια

Τέσσερα γκολ σε μια εβδομάδα. Και ήδη επτά στα πρώτα δέκα ματς της σεζόν. Κάπως έτσι τέλη Σεπτέμβρη η ερώτηση πλέον στο μεγάλο λιμάνι δεν είναι «ποιος θα φορέσει τα παπούτσια του Σεντρίκ Μπακαμπού», αλλά αν «άραγε θυμάται κάποιος τον σέντερ φορ από το Κονγκό που πέρσι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Super League». Την διατύπωση φρόντισε να την αλλάξει σε χρόνο ρεκόρ ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί: Ο πρώτος που πραγματικά απολαμβάνει τους «καρπούς» αυτής της φοβερής και τρομερής σύνθεσης του ρόστερ του Ολυμπιακού στα τετραγωνικά που αντιστοιχούν σε μεσο-επιθετικούς.

Την Κυριακή με την Κηφισιά, ήταν το πέναλτι που κέρδισε ο Ντανιέλ Ποντένσε και η εκτέλεση αλά… Πανένκα. Μια εβδομάδα πριν στη Νέα Φιλαδέλφεια με την ΑΕΚ η «πάρε-βάλε» δημιουργία του Πορτογάλου που έστειλε τη μπάλα συστημένη στο κεφάλι του. Και ενδιάμεσα με τη Φράιμπουργκ; Πρώτα μια παράλληλη «ξυραφιά» του Ροντινέι και έπειτα εκείνο το «μαγικό» που έβγαλε ο Φορτούνης από την τσέπη του οδηγώντας τη μπάλα στο πρώτο δοκάρι. Ο αρχηγός που είχε φροντίσει να… «τάισει» τον σέντερ φορ με άνετο τετ α τετ και κόντρα στη Λαμία για το τελικό 4-0, αλλά και με μια γλυκιά σέντρα απολαυστικής μοναξιάς στο ύψος της μικρής περιοχής στο ματς με την Τσουκαρίτσκι. Αν κάποιος προσθέσει και το πρώτο γκολ του Μαροκινού σε εκείνο τον Europa League προκριματικό με τους Σέρβους, σε ένα ριμπάουντ έπειτα από μια επέμβαση του τερματοφύλακα σε κεφαλιά του Μασούρα; Έχει μπροστά του έναν ενδιαφέροντα πίνακα ζωγραφικής. Επτά γκολ από τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί, όλα με μια επαφή! Δίχως να χρειαστεί ούτε κοντρόλ: Πέντε συν ένα (το πέναλτι) από ασίστ, ένα από «ριμπάουντ» μέσα στη μικρή περιοχή. Έλεγχος για… κορνίζα.

Ούτε Γιουσέφ, ούτε Μπακαμπού

Όχι, ο 30χρονος στράικερ δεν είναι Σεντρίκ Μπακαμπού και σίγουρα δεν είναι Γιουσέφ Ελ Αραμπί (πως γίνεται όμως σε δέκα ματς να συγκριθεί κάποιος με τον αρτιότερο σέντερ φορ που είδαμε εδώ και χρόνια στα μέρη μας). Δεν χρειάζεται τον χώρο του Κογκολεζου για να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του, ούτε φυσικά διαθέτει την γκάμα του 36χρονου συμπατριώτη του αρχισκόρερ που πλέον βρίσκεται στο βάθος της ιεραρχίας καθώς ουσιαστικά και την θέση του Νο2 σέντερ φορ την κατέλαβε γρήγορα ο Στέφαν Γιόβετιτς. Το πακέτο ικανοτήτων του στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου διαφέρει. Προ ημερών για παράδειγμα ο Ντέμης Νικολαΐδης εντυπωσιασμένος από την αποτελεσματικότητα του πρώτου σκόρερ του Ολυμπιακού, θυμήθηκε τον Ίσμαελ Μπλάνκο των 72 γκολ σε 169 ματς με τα χρώματα της ΑΕΚ (2008-2011) προσπαθώντας να τον παρομοιάσει με κάποιον που το ελληνικό κοινό γνώρισε ήδη καλά. Δεν ήταν βεβαίως «καρμπόν», αλλά και ο Αργεντινός είχε αυτό το χάρισμα. Το ξεπέταγμα που απαιτείται για το γκολ της μιας επαφής. Μια ποδοσφαιρική αρετή όμως που προφανώς, σαν το τανγκό, θέλει δύο.

Έπεσε στην περίπτωση

Για να πάρει μπρος ένας επιθετικός με αυτά τα χαρακτηριστικά χρειάζεται δημιουργούς που θα τον φέρουν σε κατάσταση μιας επαφής. Που θα στείλουν τη μπάλα σωστά στο αντίπαλο κουτί, που θα διαβάσουν τις «γωνίες» όχι μόνο της πάσας αλλά και της εκτέλεσης. Που θα αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα του γρήγορου πρώτου βήματος που δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια αντίδρασης στον αμυντικό. Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί σε αυτό το πρώτο δείγμα γραφής δείχνει πως δεν χρειάζεται τη μπάλα στα δικά του πόδια. Και το κυριότερο: Πως έπεσε στην περίπτωση, ενός ρόστερ που πραγματικά διαθέτει πολλούς ικανούς δημιουργούς. Εκείνους που γνωρίζαμε προκαταβολικά (Φορτούνης, Ποντένσε, Ροντινέι) αλλά και άλλους που σταδιακά θα ανακαλύπτουμε μέσα από ένα ρόστερ με 15 μεταγραφές.

Δώδεκα σκόρερ

Έχει πετύχει 25 γκολ ο Ολυμπιακός σε αυτά τα δέκα πρώτα ματς της σεζόν εντός και εκτός συνόρων με τη μερίδα του λέοντος βεβαίως να αφορά σε εκείνα της Super League (15-1 με 18 τελικές προσπάθειες ανά ματς έπειτα από 5 αγωνιστικές). Πέραν του Ελ Κααμπί (7), έχουν σκοράρει ήδη αρκετά ο Μασούρας (4), ο Φορτούνης (3) ενώ έχουν ανοίξει λογαριασμό και οι Μπιέλ (2), Ποντένσε, Γιόβετιτς, Ελ Αραμπί, Καμαρά, Ιμπόρα, Αλεξανδρόπουλος, Κίνι, Ρέτσος (υπάρχει και ένα αυτογκόλ του Βασιλαντωνόπουλου στο ματς με τη Λαμία): 25 γκολ από δώδεκα διαφορετικούς σκόρερ και όλες τις θέσεις του γηπέδου. Γκολ από set παιχνίδι, από transition, από στημένες μπάλες. Κυρίως όμως γκολ από ασίστ. Εκεί όπου ο Κώστας Φορτούνης που την Κυριακή ξεκουράστηκε έχει μόνος του ήδη έξι!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ