Γιάγια Τουρέ: Ένας θρύλος στη φωλιά του μύθου

Γιάγια Τουρέ: Ένας θρύλος στη φωλιά του μύθου

Μίλαν και Ίντερ «φλέρταραν» με την απόκτησή του κι εκείνος αύριο (04/10) επιστρέφει στο Μιλάνο φορώντας την ερυθρόλευκη...

Ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου, το χρυσό άγαλμα της Παναγία: La Madonnina, η Piazza Duomo είναι από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης – συνώνυμο του στυλ. Ζευγαράκια ερωτευμένα και «te amo» σε κάθε της γωνία. Αλλά όλα αυτά μάλλον είναι λεπτομέρειες για τους μυημένους στη… θεά μπάλα. Εκείνοι βιώνουν τον δικό τους έρωτα. Νοιάζονται για τη Μίλαν και την Ίντερ. Για το μεγάλο ντέρμπι της πόλης. Για τους Πίπο Ιντζάκι και Χαβιέρ Ζανέτι. Για το ποιος θα επικρατήσει εντός της πόλης και ποιος θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κραταιά αυτοκρατορία της Γιουβέντους.

Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά που χωρίζουν Μίλαν και Ίντερ θα βρείτε και το όνομα του Γιάγια Τουρέ. Δεν είναι κάτι νέο. Ο Ιβοριανός άσος είναι κάτι σαν ανεκπλήρωτος ποδοσφαιρικός έρωτας και για τους δύο. Αμφότερες τον θέλησαν, δεν υπέγραψε ποτέ σε καμία. Μάλιστα ο 35χρονος άσος του Ολυμπιακού έχει πατήσει το γρασίδι του Σαν Σίρο μόνο μία φορά σε επίπεδο συλλόγων. Αλλά νοητά, έχει παίξει εκεί. Τουλάχιστον για τους φίλους και των δύο.

Για πολλά καλοκαίρια βρέθηκε στις μεταγραφικές τους λίστες. Μίλαν και Ίντερ έριζαν για την υπογραφή του όσο αγωνιζόταν στην Μάντσεστερ Σίτι. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι από το 2015 μέχρι και πρόσφατα.  Οι«συμπολίτισσες» έβλεπαν στο πρόσωπό του ένα παίκτη με ταλέντο, εμπειρία και προσωπικότητα ικανά να τους κάνουν να πρωταγωνιστήσουν, να σπάσουν το μπιανκονέρι «κατεστημένο».

Αν τα βάλει κανείς κάτω, θα διαπιστώσει ότι πιο κοντά εκ των δύο πλησίασαν οι Νερατζούρι. Πριν από τρία χρόνια βρέθηκαν στην pole position με δεδομένο ότι είχαν στον πάγκο τους τον νυν ομοσπονδιακό τεχνικό της Ιταλίας Ρομπέρτο Μαντσίνι. Έριξαν στο τραπέζι πρόταση ύψους 43,5 εκατομμυρίων λιρών. Η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε, μα δεν το έβαλαν κάτω. Ούτε οι συμπολίτες τους το πήραν απόφαση. Το καλοκαίρι του 2017 τα ιταλικά και τα βρετανικά MME έγραψαν δεκάδες επί δεκάδων λέξεων για τα ξίφη που διασταυρώθηκαν με στόχο την απόκτηση του Γιάγια Τουρέ.

Στη ροσονέρα λίστα το όνομα του Αφρικανού σταρ μπήκε και προ μηνών όταν πια ήταν δεδομένο ότι το κεφάλαιο « Μάντσεστερ Σίτι» θα κλείσει οριστικά. Ούτε τότε τον είδαν να καταφθάνει στο Μιλάνο.  Με αυτά και με αυτά, ο Γιάγια Τουρέ έχει κάνει το πέρασμά του από την πόλη μονάχα δύο φορές. Τον Σεπτέμβρη του 2009, όταν η Ίντερ φιλοξένησε την Μπαρτσελόνα (0-0) και μία ακόμα, τον Απρίλη του 2010, σε ένα Ίντερ-Μπαρτσελόνα (3-1) που όμως δεν πήρε χρόνο συμμετοχής. Και για τις δύο ομάδες της πόλης παρέμεινε απωθημένο…

Κι εκείνος που γνωρίζει το ενδιαφέρον τους, θα επισκεφθεί εν τέλει το ιστορικό Τζουζέπα Μεάτσα φορώντας την ερυθρόλευκη. Θα είναι μάλιστα για εκείνον μια βραδιά – επανεκκίνηση. Το ντεμπούτο με τον Λεβαδειακό ήταν απλώς ένα… test drive. Μια άτυπη πρόβα. Ο αγώνας των ομίλων του Europa League των Ερυθρόλευκων κόντρα στη Μίλαν (04/10, 19:55) θα είναι η πρώτη μεγάλη του κούρσα.  Η βασική παράσταση. Σε ένα έργο που αναμένεται να έχει πολλές ακόμα προβολές και έναν βασικό πρωταγωνιστή.

Ο προπονητής των Πειραιωτών, Πέδρο Μαρτίνς, εξάλλου έστειλε σαφές μήνυμα με τις επιλογές του. Ο Γιάγια Τουρέ δεν μπήκε απλώς στην αποστολή. Θα αγωνιστεί. Πιθανότατα και βασικός. Ο αγώνας στο Μιλάνο θα είναι το σημείο «0» του, στη νέα του θητεία στο Λιμάνι. Στο Μιλάνο θα γίνει αυτό που οι Ερυθρόλευκοι περιμένουν με υπομονή όλο αυτό το διάστημα. Πρωταγωνιστής.

Το αρχικό σενάριο έγραφε, πως ο Τουρέ θα είναι «έτοιμος» για τη μάχη της Κυριακής κόντρα στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Τα πρώτα δείγματα γραφής και η δουλειά του όλο αυτό το διάστημα παρουσίας του στου Ρέντη, έφεραν τη μεγάλη πρεμιέρα πιο σύντομα από το αναμενόμενο. Φυσικά αυτό, μαζί με την ανάγκη διαχείρισης της… διαβολοβδομάδας που ξεκίνησε στο Καραϊσκάκης την περασμένη Κυριακή με το ντέρμπι κόντρα στον ΠΑΟΚ, συνεχίζεται στο Μεάτσα με την ευρωπαϊκή «μάχη» κόντρα στη Μίλαν και ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή με τον αγώνα κόντρα στην Ένωση έφεραν τον Τουρέ στον Μιλάνο.

Ακόμα και αν δεν μπει στα αποδυτήρια της Μίλαν, ίσως περάσει από την Piazza Duomo, πριν φορέσει την ερυθρόλευκη ριγωτή για να οργανώσει το παιχνίδι της ομάδας του…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ