Το «θαύμα» της Άλκμααρ και η διαφορά των 312 εκατ. ευρώ… (vid)

Το «θαύμα» της Άλκμααρ και η διαφορά των 312 εκατ. ευρώ… (vid)

Η Άλκμααρ, των 2 πρωταθλημάτων και 4 κυπέλλων, τα τελευταία χρόνια κάνει σταθερά βήματα προόδου και φέτος είναι έτοιμη να κάνει το... μπαμ στην Eredivisie! Κοστίζει 312 εκατ. ευρώ λιγότερο από τον Άγιαξ, αλλά το «διπλό» στο Άμστερνταμ την έχει φέρει στην κορυφή μαζί του! Αν τα καταφέρουν τα... μωρά του Άρνε Σλοτ, τότε θα πρόκειται για ένα... θαύμα του ποδοσφαίρου!

Το Άλκμααρ είναι μία πόλη που βρίσκεται στη Βόρεια Ολλανδία και κατοικούν συνολικά σε αυτήν 107.822 άνθρωποι. Η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης λέγεται AZ Alkmaar και ιδρύθηκε στις 10 Μαΐου του 1967, άρα είναι μία σχετικά καινούρια ομάδα. Σίγουρα πολύ πιο πρόσφατη από τον Άγιαξ και την Αϊντχόφεν που ιδρύθηκαν το 1900 και το 1913 αντίστοιχα.

Η ιστορία της Άλκμααρ φυσικά, δεν είναι εφάμιλλη των δύο προαναφερθέντων ομάδων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά στα υψηλά πατώματα του ολλανδικού ποδοσφαίρου και προκαλεί… προβλήματα στους παραδοσιακά μεγάλους.

Τα σημαντικότερα τρόπαια της Άλκμααρ είναι 2 πρωταθλήματα Ολλανδίας, 4 κύπελλα, ενώ έχει και μία συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου UEFA το 1981. Το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της το πανηγύρισε το 1981, δηλαδή μόλις 14 χρόνια μετά από την ίδρυσή της. Η πενταετία 1978-1982 ήταν η καλύτερη στην ιστορία της, καθώς κατέκτησε 1 πρωτάθλημα και 3 κύπελλα.

Το επόμενο σπουδαίο τρόπαιο που πανηγύρισαν οι «Cheeseheads» ήταν τη σεζόν 2008-09, όταν κατέκτησαν το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, ενώ το τελευταίο τρόπαιο μέχρι σήμερα το κέρδισαν το 2013 (Κύπελλο Ολλανδίας). Τα τελευταία χρόνια η Άλκμααρ βγαίνει σχεδόν ανελλιπώς στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει καταφέρει να κάνει το… άλμα για την κορυφή του ολλανδικού ποδοσφαίρου.

Το 2014-15 βγήκε 3η, το 2015-16 4η, το 2016-17 6η, το 2017-18 3η και το 2018-19 4η. Σταθερή στην πρώτη τετράδα τα τελευταία πέντε χρόνια, με εξαίρεση μία χρονιά που βγήκε 6η. Ωστόσο, μάλλον ήρθε η ώρα της!

Φέτος, μετά από 24 αγώνες είναι στην κορυφή του πρωταθλήματος, μαζί με τον Άγιαξ. Οι δύο ομάδες αυτή τη στιγμή έχουν από 53 βαθμούς και πάνε χέρι-χέρι για την κατάκτηση του τίτλου. Χθες Κυριακή (1/3), μάλιστα, η Άλκμααρ πήρε μία νίκη που θα κάνει πολύ καιρό να ξεχαστεί.

Η ομάδα του Άρνε Σλοτ επικράτησε 2-0 στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» του Άγιαξ και τον… έπιασε στην κορυφή της βαθμολογίας. Τα γκολ για τους φιλοξενούμενους πέτυχαν οι Μποαντού (4′) και Ιντρίσι (74′).

Άγιαξ: Αξία 433 εκατομμύρια ευρώ – Άλκμααρ: Αξία 121 εκατομμύρια ευρώ

Η Άλκμααρ ήταν πιο αποτελεσματική και έφτασε σε μία από τις μεγαλύτερες νίκες των τελευταίων ετών. Ενώ απομένουν ακόμα 10 αγωνιστικές για την ολοκλήρωση της Eredivisie, η ομάδα της Βόρειας Ολλανδίας διεκδικεί με πάρα πολλές αξιώσεις το πρωτάθλημα, κόντρα σε μία ομάδα που έχει περίπου 3,5 φορές την αξία της!

Πιο συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή αξία της Άλκμααρ αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 121 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνη του Άγιαξ αγγίζει… ουρανό (433 εκατ. ευρώ)! Μιλάμε για τρομακτικές διαφορές (312 εκατομμύρια ευρώ!), που σπανίζουν στον χάρτη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και αν όντως η Άλκμααρ καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα, τότε θα πρόκειται για ένα ποδοσφαιρικό… θαύμα. Ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών στον Βασιλιά των σπορ!

Το πρόγραμμα των δύο ομάδων μέχρι το τέλος:

ΑΛΚΜΑΑΡ 53 βαθμοί

Ντεν Χάαγκ (εντός)
Φένλο (εκτός)
Γκρόνινγκεν (εκτός)
Φίτεσε (εντός)
Χέρακλες (εκτός)
Αϊντχόφεν (εντός)
Σιτάρντ (εκτός)
Ουτρέχτη (εντός)
Έμμεν (εκτός)

ΑΓΙΑΞ 53 βαθμοί

Χέρενφεν (εκτός)
Τβέντε (εντός)
Φέγενορντ (εκτός)
Τσβόλε (εντός)
Έμμεν (εκτός)
Φίτεσε (εντός)
Βίλεμ (εκτός)
Φένλο (εντός)
Σιτάρντ (εκτός)

Τους δύο πρωτοπόρους ακολουθούν στη βαθμολογία οι Φέγενορντ, Αϊντχόφεν και Βίλεμ με 47, 46 και 44 πόντους αντίστοιχα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ