Τι έκαναν οι… Έλληνες του Κόπα Άφρικα (vids)

Τι έκαναν οι… Έλληνες του Κόπα Άφρικα (vids)

Kόπα Άφρικα: Όσα έκαναν οι… Έλληνες

Η φάση των ομίλων του Κόπα Άφρικα έφτασε στο τέλος της, με την… ελληνική παρουσία να είναι αρκετά έντονη. Αυτοί που ξεχώρισαν, αυτοί που συνεχίζουν και αυτοί που επιστρέφουν πρόωρα…

Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής ή ,όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε, το Κόπα Άφρικα, μπορεί να μη συγκαταλέγεται στις βασικές επιλογές των Ελλήνων φιλάθλων, όμως συγκεντρώνει (και) φέτος ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω των ποδοσφαιριστών που ανήκουν σε ομάδες της χώρας μας και αγωνίζονται εκεί.

Διαβάστε επίσης: Κάμερες, ηλεκτρονικό εισιτήριο, μία Λέσχη φιλάθλων και νέες ποινές

Φέτος, στα γήπεδα της Ακτής Ελεφαντοστού έχουν ταξιδέψει δέκα ποδοσφαιριστές από την Ελλάδα, οκτώ εκ των οποίων αγωνίζονται στη Σούπερ Λιγκ 1, ενώ άλλοι δύο βγάζουν το ψωμί τους στη δεύτερη κατηγορία.

Οι πρωταγωνιστές, αυτοί που συνεχίζουν και αυτοί που αποκλείστηκαν νωρίς και μπαίνουν στο αεροπλάνο της επιστροφής…

Σκόραραν και προκρίθηκαν

Αγκιμπού Καμαρά – Γουινέα

Δεν έχει χάσει λεπτό συμμετοχής, έκανε το κλέψιμο και την πάσα στο μοναδικό γκολ της ισοπαλίας με το Καμερούν και έβαλε το χρυσό γκολ στη νίκη, που εντέλει έδωσε την πρόκριση, απέναντι στη Γκάμπια.Ο 22χρονος μέσος του Ολυμπιακού, που φέτος αγωνίζεται δανεικός στον Ατρόμητο, είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Γουινέας, επισκιάζοντας μέχρι και τον σταρ της ομάδας, Σερχού Γκιρασί.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Καμπά Ντιαβαρά τον τοποθετεί κυρίως στα δεξιά, όμως καλύπτει ολόκληρη τη μεσοεπιθετική γραμμή. Η πολύτιμη συνεισφορά του Αγκιμπού, έστειλε την εθνική του στη φάση των «16» ως δυνατή τρίτη, αφού τελείωσε ισόβαθμη στους τέσσερεις με το Καμερούν. Αντίπαλος στην πρώτη φάση των νοκ άουτ είναι η Γουινέα Ισημερινού (28/1), που πέρασε εμφατικά από τον όμιλό της ως πρώτη.

Ζίνι – Ανγκόλα

Βρήκε δίχτυα και είχε σημαντικό ρόλο στην άνετη πρόκριση της Αγκόλας ο νεαρός επιθετικός της ΑΕΚ. Ο 21χρονος έχει πάρει χρόνο σε όλους τους αγώνες, ξεκινώντας μάλιστα ως βασικός στην επικράτηση με 3-2 επί της Μαυριτανίας. Σκόρερ χρίστηκε με ψύχραιμο τελείωμα στα τελευταία λεπτά του τρίτου αγώνα, σφραγίζοντας τη νίκη της εθνικής του απέναντι στη Μπουρκίνα Φάσο με 2-0. Η Αγκόλα του Ζίνι τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της με επτά βαθμούς και τώρα θα αντιμετωπίσει ως φαβορί τη Ναμίμπια (27/1).

Γουίλιαμ Τροστ Εκόνγκ – Νιγηρία

Πολύ καλά πηγαίνουν τα πράγματα στο Κόπα Άφρικα και για τον αμυντικό του ΠΑΟΚ. Ο Εκόνγκ έχει πάρει φανέλα βασικού σε δύο από τα τρία παιχνίδια της Νιγηρίας, η οποία προκρίθηκε αήττητη ως δεύτερη στην επόμενη φάση, δίνοντας μάλιστα και μία νίκη. Ο υψηλόσωμος στόπερ ήταν αυτός που χάλασε το… πάρτι της οικοδέσποινας Ακτής Ελεφαντοστού στη δεύτερη αγωνιστική, σκοράροντας από τη «λευκή βούλα».

Γεγονός, ιδιαίτερα ενδιαφέρον και για τον «Δικέφαλο του Βορρά», που φέτος αδυνατεί να σκοράρει με πέναλτι, έχοντας αστοχήσει σε πέντε. Ο Εκόνγκ απουσίασε από το τελευταίο παιχνίδι λόγω ενοχλήσεων, όμως έχει ήδη επιστρέψει στα πλάνα του Ζοσέ Πεσέιρο. Η Νιγηρία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το Καμερούν του Άρολντ Μουκουντί (27/1) για μία θέση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Χοσέτε Μιράντα – Ισημερινή Γουινέα

Αγωνίζεται στη Σούπερ Λιγκ 2, όμως είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες της μεγάλης έκπληξης της διοργάνωσης, της Ισημερινής Γουινέας. Ο Μιράντα έχει αγωνιστεί σε δύο από τους τρεις αγώνες, βρίσκοντας δίχτυα στη νίκη με 4-2 επί της Γουινέας-Μπισάου. Ήταν βασικός και στη μεγάλη επικράτηση με 4-0 απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ έλειψε μόνο στην ισοπαλία της πρεμιέρας με τη Νιγηρία. Στον δρόμο του για τα προημιτελικά θα βρει τον Αγκιμπού Καμαρά και τη Γουινέα (28/1).

Συνεχίζουν επίσης

Αγιούμπ Ελ Κααμπί – Μαρόκο

Έχει βρει χώρο στο ροτέισιον του Ρεγκραγκί ο επιθετικός του Ολυμπιακού, που δε σκοπεύει να επιστρέψει πολύ σύντομα στο λιμάνι. Ο Ελ Κααμπί πήρε μάλιστα και θέση βασικού στο τελευταίο παιχνίδι του Μαρόκο, απέναντι στη Ζάμπια, αφήνοντας στον πάγκο τον Γιουσέφ Εν Νεσίρι. Στα δύο προηγούμενα παιχνίδια, ο σέντερ φορ των ερυθρόλευκων είχε περάσει από τον πάγκο μετά το 80ο λεπτό.

Το Μαρόκο, που είναι ένα από τα φαβορί της φετινής διοργάνωσης μετά την επική πορεία στο Μουντιάλ, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη Νότια Αφρική για να περάσει στους «8», αφού προκρίθηκε ως πρώτο με επτά βαθμούς.

Άρολντ Μουκουντί – Καμερούν

Χρειάστηκε γκολ στις καθυστερήσεις, όμως το Καμερούν πέρασε από τους ομίλους και έτσι ο – γεννηθείς στην Ολλανδία – αμυντικός της ΑΕΚ θα συνεχίσει την προσπάθειά του στα γήπεδα της Ακτής Ελεφαντοστού. Ο Άρολντ Μουκουντί αγωνίστηκε ουσιαστικά μονάχα σε ένα παιχνίδι της φάσης των ομίλων. Ξεκίνησε βασικός στην ισόπαλη πρεμιέρα απέναντι στη Γουινέα, είδε από τον πάγκο την ήττα από τη Σενεγάλη και πέρασε για λίγα δευτερόλεπτα στο «θρίλερ» με τη Γκάμπια.Απέναντι του τώρα θα βρει τον Εκόνγκ και τη Νιγηρία (27/1), όπου θα κριθεί αν το εισιτήριο, που θα εκδοθεί μετά τον αγώνα, θα έχει προορισμό την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Ισμάιλα Ουεντραόγκο – Μπουρκίνα Φάσο

Σε βασική επιλογή εξελίσσεται για τη Μπουρκίνα Φάσο ο μέσος του Πανσερραϊκού. Ο 24χρονος δεν αγωνίστηκε στη νικηφόρα πρεμιέρα απέναντι στη Μαυριτανία, όμως έχει πάρει χρόνο στα επόμενα δύο παιχνίδια με Αλγερία και Αγκόλα, αγωνιζόμενος μάλιστα στο τελευταίο για 89 λεπτά. Η εθνική της χώρας της Δυτικής Αφρικής προκρίθηκε από τον όμιλο ως δεύτερη με τέσσερεις βαθμούς και θα αντιμετωπίσει το Μάλι (30/1).

Επιστρέφουν στην Ελλάδα

Αλί Σαματά – Τανζανία

Επιστρέφει άμεσα στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ ο 31χρονος επιθετικός, που δεν κατάφερε να αλλάξει την επιθετική δυστοκία της Τανζανίας, η οποία πέτυχε μόλις ένα γκολ στον όμιλο και αποκλείστηκε με δύο βαθμούς. Ο Σαματά πήρε φανέλα βασικού σε όλα τα παιχνίδια, χωρίς να βρει δίχτυα σε κάποιο από αυτά. Ωστόσο, από δική του ασίστ προήλθε το μοναδικό γκολ της Εθνικής του στο φετινό Κόπα Άφρικα. Κάτι είναι κι αυτό…

Ουαζντί Κεσχρίντα – Τυνησία

Βασικός και αναντικατάστατος ήταν για την αποκλεισμένη Τυνησία ο δεξιός οπισθοφύλακας του Ατρομήτου. Ο Κεσχρίντα μπορεί να είναι ευχαριστημένος σε προσωπικό επίπεδο, όμως η εθνική του απέτυχε παταγωδώς, τερματίζοντας τελευταία με δύο ισοπαλίες σε έναν διαχειρίσιμο όμιλο με αντιπάλους το Μάλι, τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια.

Γιόνας Μέντες – Γουινέα Μπισάου

Δύσκολα τα πράγματα για τον γκολκίπερ της Καλαμάτας, που αποκλείστηκε νωρίς από το Κόπα Άφρικα και ταυτόχρονα έβλεπε την ομάδα του να ενισχύεται κάτω από τα γκολπόστ με τον Μαξίμ Κοβάλ. Ο 34χρονος Αφρικανός, που είχε ήδη χάσει τη θέση του από τον Μάκη Γιαννίκογλου, υπολογιζόταν ως δεύτερος στην εθνική του, όμως αγωνίστηκε στην ήττα με 1-0 από τη Νιγηρία.

Τα παιχνίδια των «16» με ελληνικό ενδιαφέρον:

Νιγηρία (Εκόνγκ) – Καμερούν (Μουκουντί) | 27/1

Γουινέα (Καμαρά) – Γουινέα Ισημερινού (Μιράντα) | 28/1

Ανγκόλα (Ζίνι) – Ναμιμπία | 28/1

Μαρόκο (Ελ Κααμπί) – Νότια Αφρική | 30/1

Μπουρκίνα Φάσο (Ουεντραόγκο) – Μάλι | 30/1

Eπιμέλεια: Παύλος Χυτίρης (Σπουδαστής Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ