Ρικάρντο Κακά : Ο τελευταίος των αυθεντικών δεκαριών (pic/vid)

Ρικάρντο Κακά : Ο τελευταίος των αυθεντικών δεκαριών (pic/vid)

Ο Βραζιλιάνος, ο τελευταίος σπουδαίος της γενιάς των δεκαριών αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ακολουθώντας βήματα των Τότι, Λαμ, Τσάμπι Αλόνσο και to10.gr αποτίνει φόρο τιμής στον χαρισματικό παίκτη που κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα πριν την δυναστεία Μέσι - Κριστιάνο.

Ο Κακά είναι μία ιστορία από μόνος του. Ή μάλλον είναι ένα πρόσωπο που κουβαλά πολλές ιστορίες πάνω του. Από την αρχή της καριέρας του μέχρι και σήμερα. Δεν είναι άλλωστε από τις κλασικές περιπτώσεις της φτωχομάνας και ποδοσφαιρομάνας Βραζιλίας, δεν μεγάλωσε στην ένδεια και στις παραγκουπόλεις (τις γνωστές φαβέλες), δεν ξεκίνησε να κλωτσά το τόπι για ένα καλύτερο αύριο, όπως πολλοί ποδοσφαιριστές από τη «χώρα του καφέ». Το αντίθετο μάλιστα.

Παιδί μιας εκ των ισχυρότερων οικονομικά οικογενειών της Βραζιλίας (γιος ιδιοκτήτη κατασκευαστικής εταιρίας – κολοσσού γαρ), το ποδόσφαιρο ήταν το αγαπημένο του χόμπι και όχι ένας τρόπος για να ξεφύγει από την ανέχεια και να γεμίσει τις τσέπες του με χρήματα. Ασχέτως βέβαια αν -δίκαια καθότι απίστευτα χαρισματικός- το κατάφερε και αυτό, πρωταρχικός του στόχος ήταν να γεμίσει την καρδιά του με όλα όσα μπορεί να προσφέρει σε κάποιον ο κατά κόσμον «βασιλιάς τον σπορ.

Η καρδιά του σίγουρα γέμισε, αφού έζησε ανεπανάληπτες στιγμές με την Σάο Πάολο, τη Μίλαν, τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Ορλάντο Σίτι και την Εθνική Βραζιλίας, προσφέροντας μας αξέχαστες στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας σε κάθε του επαφή με τη μπάλα, σε κάθε έμπνευσή του στο τερέν. Αν του πει κάποιος obrigado (ευχαριστώ) για αυτά που πρόσφερε, πιθανότατα θα χαμογελάσει αμήχανα, ίσως και να κοκκινίσει. Σίγουρα όμως θα ευχαριστούσε τον Θεό για όλα τα παραπάνω. Αυτός άλλωστε είναι ο Κακά…

He belongs to Jesus

Οι περισσότεροι συμπατριώτες του είναι θρησκόληπτοι. Ο Κακά αφιερώθηκε και εκείνος στον Ιησού Χριστό, έγινε ένα μαζί του. Αφορμή μια ιστορία που τον άλλαξε τελείως. Ιστορία όχι ποδοσφαιρική, μια ιστορία ζωής. Ήταν 2000, στα 18 του και αγωνιζόταν ακόμα στη δεύτερη ομάδα της Σάο Πάολο. Ένα ατύχημα που είχε σε πισίνα, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην οικογένειά Κακά. Οι γιατροί φοβόντουσαν όχι μόνο ότι θα κοβόταν απότομα ο ομφάλιος λώρος που τον ένωνε με το ποδόσφαιρο, φοβόντουσαν ότι ενδεχομένως δεν θα μπορούσε να περπατήσει ποτέ ξανά και θα καθηλωθεί σε καροτσάκι.

Με τη σημαντική συμβολή των γιατρών που τον ανέλαβαν αλλά και την πάντα σημαντική δύναμη της θέλησης, ο Κακά τα κατάφερε. Ανέκαμψε πλήρως, περπάτησε ξανά και ένα χρόνο μετά προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα της Σάο Πάολο. Ο ίδιος απέδωσε την ανάκαμψη του στον Ιησού Χριστό και έκτοτε δίνει ένα μέρος του εισοδήματός του σε εκκλησίες της γενέτειράς του.

Θαύμα; Κανείς δεν ξέρει. Ο Κακά μπόρεσε όμως να φορέσει και πάλι το σορτσάκι του, να πατήσει στο χορτάρι και να συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά: να μαγεύει. Όταν μάλιστα η μαγεία κατέληγε στην πεμπτουσία του αθλήματος, το γκολ, σήκωνε τα χέρια προς τον ουρανό και τα αφιέρωνε σε εκείνον. Μερικές φορές φορούσε σήκωνε και τη φανέλα, δείχνοντας το μήνυμα που έκρυψε το μπλουζάκι που φορούσε από κάτω: I belong to Jesus, ήτοι Ανήκω στον Χριστό.

O τελευταίος «γήινος»

Από το 2008 μέχρι και σήμερα το δίπολο Κριστιάνο Ρονάλντο – Λιονέλ Μέσι, οι δύο… εξωγήινοι του ποδοσφαίρου, μονοπωλούν το ενδιαφέρον στη «Χρυσή Μπάλα». Πέντε φορές ο Πορτογάλος (2008, 2013, 2014, 2016, 2017), πέντε φορές ο Αργεντινός (2009, 2010, 2011, 2012, 2015), έχουν μετατρέψει τη διαδικασία σε τυπική υπόθεση.

Ποιος ήταν όμως ο ποδοσφαιριστής που σήκωσε το πιο βαρύτιμο ατομικό τρόπαιο πριν αρχίσει η δυναστεία των δύο; Για όσους δεν το θυμούνται και αυτούς που κοντεύουν να το ξεχάσουν, ήταν -φυσικά- ο πρωταγωνιστής του story. Ο τελευταίος γήινος, ο τελευταίος των αυθεντικών δεκαριών του ποδοσφαίρου, που με τις εκπληκτικές του εμφανίσεις οδήγησε την Μίλαν ως την κατάκτηση του Champions League στον τελικό της Αθήνας.

H ακριβότερη μετεγγραφή στην ιστορία (για μερικές μέρες) 

Τα 104 γκολ και οι 66 ασίστ που έδωσε σε 307 συμμετοχές την εξαετία του στο Μιλάνο και παρά το γεγονός ότι κάποιοι τραυματισμοί του στερούσαν τη δυνατότητα να βρει το ρυθμό του (είναι κοινή παραδοχή ότι δεν έφθασε ποτέ ξανά στο επίπεδο της χρονιάς που αναδείχθηκε κορυφαίος στον κόσμο), ήταν αρκετά για τη Ρεάλ, που έδωσε ένα σκασμό λεφτά το καλοκαίρι του 2009 για να τον πάρει στην Μαδρίτη.

Σε μια χρονιά – ορόσημο για τη Βασίλισσα, το καλοκαίρι του αστερο-μαζέματος (Κακά, Ρονάλντο, Αλόνσο, Μπενζεμά), ο Βραζιλιάνος έγινε για λίγες μέρες η ακριβότερη μετεγγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αφού οι Μερένχες εκταμίευσαν το ποσό – ρεκόρ των 65 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Λίγες μέρες αργότερα τα σκήπτρα πήρε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αφού στα ταμεία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μεταφέρθηκαν 94 εκατομμύρια ευρώ.

Εγένετο… Κακά

Γεννηθείς στις 22 Απριλίου του 1982, στο ληξιαρχείο της Γκάμα δηλώθηκε το όνομα Ρικάρντο Ίζεκσον ντος Σάντος Λέιτε. Πώς προέκυψε όμως το Κακά; Ππρόκειται για ένα παρατσούκλι που τον ακολουθεί από πολύ νεαρή ηλικία (και συνέχισε να τον ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας) και του το «κόλλησε» ο μικρός του αδερφός, Ροντρίγκο, κατά κόσμον Ντιγκάο.

Ο Ροντρίγκο λοιπόν, ο οποίος τυγχάνει και αυτός ποδοσφαιριστής (το 2004 τον πήρε όλως τυχαίως η Μίλαν, τον έδινε όμως δεξιά και αριστερά δανεικό έως ότου τη σεζόν 2012/13 κλείσει την καριέρα του στην New York Red Bulls), δεν μπορούσε να προφέρει το Ρικάρντο και προτίμησε το παρατσούκλι με το οποίο γνωρίζουμε τον τελευταίο της γενιάς των «δεκαριών»: τον Κακά.

https://www.youtube.com/watch?v=TpQRaI3fnM8

https://www.youtube.com/watch?v=Q7wj8_pAEiA

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ