Το μόνο εφικτό format για το Κύπελλο Ελλάδας

Το μόνο εφικτό format για το Κύπελλο Ελλάδας

Το «10» εξηγεί γιατί το Κύπελλο Ελλάδας με την τωρινή μορφή του δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, λόγω τεσσάρων απαγορευτικών δεδομένων.

Κύπελλο Ελλάδας… Η σημαντικότερη διοργάνωση που έχει υπό την αιγίδα της η ΕΠΟ και η σπουδαιότερη εγχώρια μετά την Superleague, αφού δίνει τη δυνατότητα για την κατάκτηση ενός τίτλου. Ασχέτως της υποβάθμισης που γνωρίζει ο θεσμός στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και παρότι δεν είχε την αίγλη των «συγγενών» του στο εξωτερικό (όπως το FA Cup στην Αγγλία ή το Copa Del Rey της Ισπανίας), παραμένει ένα σημείο αναφοράς για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Φέτος, το Κύπελλο Ελλάδας έχει ταλαιπωρηθεί σοβαρά από την πανδημία του Covid-19. Τόσο σοβαρά που η διεξαγωγή του με τον τρόπο που ορίζει η προκήρυξη καθίσταται ουσιαστικά αδύνατη. Μια σειρά από δεδομένα δεν επιτρέπουν καν την έναρξη της διοργάνωσης και επιβάλλεται η ΕΠΟ να αναζητήσει ένα νέο format που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί.

Το10.gr εξηγεί γιατί το Κύπελλο Ελλάδας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη μορφή που είχε πάρει αρχικά:

Δεδομένο πρώτο: Η φετινή προκήρυξη του Κυπέλλου Ελλάδας συμπεριέλαβε τη συμμετοχή των ερασιτεχνικών σωματείων. Τα τοπικά πρωταθλήματα άρχισαν αλλά διακόπηκαν και είναι άγνωστο αν και πότε θα επανεκκινήσουν. Επιπλέον, το αγωνιστικό τους πρόγραμμα θα είναι συμπιεσμένο, προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Δεδομένο δεύτερο: Είναι προφανές πως όταν παίκτες από το υψηλότερο επίπεδο «κολλάνε» τον κορωνοϊό, παρότι τηρούν αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας, είναι αδύνατο αυτό να μην συμβεί στα ερασιτεχνικά σωματεία. Τα οποία εφαρμόζουν χαλαρά ή και καθόλου μέτρα.

Επίσης, ποια ΠΑΕ θα ρισκάρει να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο από τις τοπικές κατηγορίες, ο οποίος δεν υιοθετεί το ίδιο μοντέλο για την αντιμετώπιση του Covid-19; Εύλογο το ερώτημα.

Δεδομένο τρίτο: Τα πρωταθλήματα της Superleague 2 και της Football League δεν έχουν αρχίσει καν. Οι ομάδες αυτή την περίοδο δυσκολεύονται ακόμα και να προπονηθούν. Ακόμα και η επιβίωση τους τίθεται σε αμφιβολία από την απώλεια εσόδων. Πότε θα προλάβουν να πάρουν μέρος στο Κύπελλο και να βγάλουν και ένα συμπυκνωμένο πρόγραμμα στα πρωταθλήματος τους;

Δεδομένο τέταρτο: Θεωρητικά, το Κύπελλο Ελλάδας θα διένυε την 5η φάση του, στην οποία θα εισέρχονταν και η Superleague εκτός από τους Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, οι οποίοι έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και θα έπαιζαν αργότερα. Πρακτικά, η διοργάνωση δεν έχει… πάει στη σέντρα.

Φαινομενικά, η μόνη ορατή λύση για το Κύπελλο είναι ο περιορισμός των συμμετεχόντων στις ομάδες της Superleague, οι οποίες είναι ενεργές και εφαρμόζουν ένα αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλείας.

Πιθανότατα, η διεξαγωγή του θεσμού σε στυλ ενός τουρνουά, με μικρό αριθμό παιχνιδιών με τη διαδικασία νοκ-άουτ, θα ήταν ένα εφικτό σενάριο. Διότι και για τις «σουπερλιγκάτες» ομάδες, το καλεντάρι είναι πολύ σφιχτό, υπάρχουν αναβολές και αναπόφευκτα θα προκύψουν και άλλες, οπότε δεν έχουν πολλές κενές ημερομηνίες. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή από μέρους της Ομοσπονδίας, κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί ή να χαρακτηριστεί μη ρεαλιστική…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ