Η Μπαρτσελόνα ανακάλεσε μετάλλια του Φράνκο

Η Μπαρτσελόνα ανακάλεσε μετάλλια του Φράνκο

Σαραντατέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Φρανσίσκο Φράνκο, η Γενική Συνέλευση της Μπαρτσελόνα αποφάσισε να διακόψει ακόμα και την τυπική σύνδεση που είχε με τον δικτάτορα.

Άπαντες γνωρίζουν ότι την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο, η Μπαρτσελόνα ήταν ένα σύμβολο αντίστασης για την Καταλονία. Ακόμα και σήμερα στη Βαρκελώνη μνημονεύουν με τα χειρότερα συναισθήματα την περίοδο του Ισπανού δικτάτορα.

Όμως, σε τρεις περιπτώσεις στη διάρκεια της διακυβέρνησης του, οι διοικήσεις της Μπαρτσελόνα είχαν δώσει μετάλλια στον Φράνκο για διαφορετικούς λόγους.

Ακόμα και αν οι Καταλανοί διοικούντες ήταν αναγκασμένοι να το κάνουν για λόγους εντυπώσεων, είναι γεγονός ότι ο Φράνκο είχε αντικείμενα της «Μπάρτσα».

Το πρώτο μετάλλιο ήταν ένα αναμνηστικό μετάλλιο από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ισπανίας το 1951, το δεύτερο αφορούσε τα εγκαίνια του κλειστού γυμναστηρίου «Παλάου Μπλαουγκράνα» το 1971 και το τρίτο ήταν ένα επετειακό μετάλλιο του 1974.

Προκειμένου να πάψει να υπάρχει αυτή η σύνδεση και παρόλο που έχουν μεσολαβήσει 44 χρόνια από το θάνατο του, μέλη του καταλανικού Συλλόγου κατέθεσαν αίτημα για την ανάκληση των μεταλλίων.

Το αίτημα τους τέθηκε υπόψη της Γενικής Συνέλευσης της Μπαρτσελόνα που συγκλήθηκε το πρωί της Κυριακής (6/10) και έγινε αποδεκτό με ευρεία πλειοψηφία 671 θετικών ψήφων και μόλις 2 αρνητικών.

Ασφαλώς, η απόφαση της ΓΣ της Μπαρτσελόνα έχει συμβολικό χαρακτήρα, αλλά όπως δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο Τζόσεπ Μαρία Μπερτομέου, «κάλλιο αργά παρά ποτέ«…

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ