Πώς το Nations League μπορεί να στείλει την Ελλάδα στα γήπεδα της Γερμανίας

Πώς το Nations League μπορεί να στείλει την Ελλάδα στα γήπεδα της Γερμανίας

Η τρίτη έκδοση του Nations League κάνει πρεμιέρα με την Εθνική Ελλάδος να ρίχνεται σε μια μάχη που μπορεί να την φέρει στην τελική φάση του Euro 2024. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και ποιος ο δρόμος που συνδέει τις δύο διοργανώσεις.

Το Nations League βρίσκεται προ των Πυλών με την εθνικη Ελλάδος να δοκιμάζεται απόψε (21.45) στην έδρα της Βόρειας Ιρλανδίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θέλει να ξεκινήσει με το δεξί στην Γκουστάβο Πογιέτ εποχή, σε ένα τουρνουά το οποίο μέχρι στιγμής έχει απαξιωθεί πολύ και μπέρδεψε την κατάσταση ακόμη περισσότερο όταν συνδέθηκε με τις άλλες μεγάλες διοργανώσεις εθνικών ομάδων.

Ωστόσο ας δούμε μαζί πως η φετινή έκδοση του Nations League συνδέεται με το Εuro 2024 το οποίο θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας, έστω και αν ακόμη η UEFA δεν το έχει διατυμπανήσει ακόμη.

Σε τι θέση είναι η Ελλάδα 

Την πρώτη χρονιά που ήρθε στον κόσμο μας η διοργάνωση του Nations League οι όμιλοι ταξινομήθηκαν με βάση την βαθμολογία των ομάδων στο UEFA Ranking.

Μπαίνοντας πια στην τρίτη χρονιά ύπαρξης του συγκεκριμένου τουρνουά, η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η κατηγορία και στο 2ο όμιλο, μαζί με Βόρεια Ιρλανδία, Κόσοβο και Κύπρο.

Οι υποχρεώσεις της χώρας μας έχουν ως εξής: Εκτός έδρας αγώνα κόντρα στους Βορειοϊρλανδούς (2/6) και τους Κοσοβάρους (5/6) και συνεχίζει με εντός έδρας παιχνίδια στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου κόντρα σε Κύπρο (9/6) και Κόσοβο (12/6). Τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα ταξιδεύει στην Κύπρο στις 24 του μήνα και ολοκληρώνει το πρόγραμμα με εντός έδρας αναμέτρηση κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία.

Πώς συνδέεται με το Euro 2024

Στις 10 Μαΐου η UEFA εκτός από νέο φορμάτ των το νέο φορμάτ των διασυλλογικών διοργανώσεών της, επικύρωσε και την διασύνδεση του Nations League με το Euro 2024, αν και ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Η προκήρυξη του Euro 2024 που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν τη διαδικασία και εξηγεί πώς οι χώρες που δεν θα πάρουν την πρόκριση για τα γήπεδα της Γερμανίας, θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία μέσω του Nations League.

Η φάση των ομίλων του Nations League προηγείται εκείνης των προκριματικών ομίλων του Euro 2024. Η πρώτη θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους και η κλήρωση για τη δεύτερη θα διεξαχθεί στις 9 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν τελειώσει η φάση ομίλων του Nations League δεν θα γνωρίζουμε κάτι στην πράξη. Το βάρος θα πέσει στη φάση των δέκα προκριματικών ομίλων του Euro 2024, από τους οποίους θα προκριθούν στην τελική φάση οι δέκα νικητές και οι δέκα χώρες που θα καταλάβουν τη 2η θέση.

Έτσι μαζί με την διοργανώτρια Γερμανία, μένουν ακόμη τρείς θέσεις για να ολοκληρωθεί το «δέντρο» της διοργάνωσης. Αυτές οι τρεις θέσεις θα καταλήξουν σε τρεις νικητές των τριών μονοπατιών των μπαράζ των Nations League, που ενέχουν και ρόλο μπαράζ του Euro 2024. Η μέθοδος θα είναι ακριβώς η ίδια με τα μπαράζ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Πώς μπορεί η Ελλάδα να πάει στα μπαράζ και από εκεί να «τσεκάρει» το εισιτήριο για Γερμανία

Αν η Ελλάδα είναι στα μπαράζ του Nations League ως μια από τις χώρες που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το χρυσό εισιτήριο για το Euro, μέσω των προκριματικών ομίλων, τότε υπάρχουν δύο σενάρι στο τραπέζι.

Στο πρώτο, εφόσον είναι η νικήτρια του ομίλου της στο Nations League, τότε αυτόματα προκρίνεται στο τρίτο μονοπάτι των μπαράζ και περιμένει άλλες τρεις χώρες, είτε νικήτριες ομίλων είτε όχι.

Σε περίπτωση που δεν είναι νικήτρια του ομίλου της, τότε θα ελπίζει ο νικητής να έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή του στη Γερμανία μέσω του Euro 2024, όπως επίσης και οποιαδήποτε χώρα της 3ης κατηγορίας (και όχι του ομίλου της πλέον) βρίσκεται πιο ψηλά στο Nations League ranking που θα έχει προκύψει έπειτα από την ολοκλήρωση των αγώνων.

Σε περίπτωση που τελικά η Ελλάδα προχωρήσει στα μπαράζ, τότε ανάλογα τη θέση της θα γνωρίζει και τον αντίπαλό της. Η κορυφαία στο Nations League ranking της κατηγορίας από τις τέσσερις ομάδες του μονοπατιού της θα αντιμετωπίσει εντός έδρας σε μονό παιχνίδι την χειρότερη από τις τέσσερις ομάδες.

Οι δύο νικητές θα τεθούν αντιμέτωποι σε μονό τελικό, σε έδρα που θα προκύψει έπειτα από κλήρωση, με τους αγώνες να είναι προγραμματισμένοι για τον Μάρτιο του 2024.

Πού θα πρέπει να δώσουμε προσοχή 

Φυσικά υπάρχουν και πολλοί παράγοντες οι οποίοι μπορεί να δημιουργήσουν αρκετά ερωτηματικά. Αρχικά το γεγονός πως η Ρωσία  έχει αποβληθεί από το Nations League (θα είναι ουραγός του 2ου ομίλου της 2ης κατηγορίας και θα υποβιβαστεί), οπότε ενδέχεται να προκύψει  κενό.

Επιπλέον το γεγονός πως το γεγονός ότι χρονικά προηγείται το Nations League από τους προκριματικούς ομίλους του Euro 2024, σημαίνει πως την στιγμή που θα ολοκληρωθεί το τουρνουά, κανείς δεν θα γνωρίζει αν βρίσκεται σε προνομιούχο θέση ή όχι, πλην των νικητών κάθε ομίλου.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ελλάδα έπειτα από τις άσχημες πορείες, αλλά και τον υποβιβασμό στην τρίτη κατηγορία, έχει μπροστά ένα πολύ καλό «μονοπάτι» κόντρα σε Βόρεια Ιρλανδία, Κόσοβο και Κύπρο και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να τα πάει καλά, και να έχει το δικαίωμα για μια δεύτερη «ζαριά».

Άρα καταλαβαίνει κανείς, πως δεν υπάρχει περιθώριο για την Ελλάδα να αψηφίσει τους προσεχείς 4+2 αγώνες του Nations League, έστω και αν με την ολοκλήρωση αυτού του «μίνι» ταξιδιού δεν θα γνωρίζει αν τα κατάφερε η όχι.

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ