Μια εθνική ιστορία που πληγώνει την ΑΕΚ

Μια εθνική ιστορία που πληγώνει την ΑΕΚ

Τάσος Μπακασέτας, Γιώργος Γιακουμάκης και Πέτρος Μάνταλος ήταν οι πρωταγωνιστές της εθνικής ομάδας. Μια... υπόθεση που φέρνει στην επιφάνεια μερικά από τα λάθη της ΑΕΚ.

Τρένο η εθνική με τον Γκουστάβο Πογέτ στην άκρη του πάγκου. Εύκολο τέσσερα στα τέσσερα με Κόσοβο, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρο και… εισιτήριο ανόδου για τη δεύτερη κατηγορία του Nations League. Μετά από χρόνια στα… χαμένα, η Ελλάδα δείχνει να βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Με πάθος, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα, η «γαλανόλευκη» πήρε αυτό που ήθελε και στα τέσσερα ματς και πλέον ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Τα 8 χρόνια απουσίας από τελική φάση μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι πολλά και η πρωτιά του ομίλου εξασφαλίζει μια δεύτερη και σημαντική ευκαιρία για το Euro 2024.

Βεβαίως, εκτός από τον Γκουστάβο Πογέτ, μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας αντιστοιχεί και στους παίκτες. Με τον Τάσο Μπακασέτα πρώτο… βιολί, η Ελλάδα πήγε από τρίποντο σε τρίποντο. Και στη χθεσινή αναμέτρηση του Πανθεσσαλικού τα κάστανα από τη… φωτιά τα έβγαλαν δυο παίκτες που είχαν κάτι κοινό. Την ΑΕΚ. Πέτρος Μάνταλος και Γιώργος Γιακουμάκης έδειξαν το δρόμο στη γαλανόλευκη, που καπάρωσε την πρωτιά του ομίλου.

Τρεις παίκτες λοιπόν που τα πηγαίνουν περίφημα στην εθνική του Γκουστάβο Πογέτ, βρίσκονταν στην ίδια ποδοσφαιρική στέγη. Ο ένας (Μάνταλος) παραμένει στην ΑΕΚ και οι άλλοι δύο έχουν αποχωρήσει εδώ και καιρό, κάνοντας παπάδες σε Σκωτία και Τουρκία.

Για τον Τάσο Μπακασέτα, θα μπορούσαμε να πούμε πως στερεύουν τα λόγια. Με τρία γκολ… οβίδες και μια ασίστ στα τέσσερα ματς, ήταν ο ηγέτης του «γαλανόλευκου» συγκροτήματος. Ο άνθρωπος που ξεκλείδωσε την εθνική στα δύσκολα. Και ο άνθρωπος που δόθηκε… κοψοχρονιά στους Τούρκους από την ΑΕΚ.

Όταν το καλοκαίρι του 2019, ο Μιγκέλ Καρντόσο αναλάμβανε την κιτρινόμαυρη τεχνική ηγεσία, φέρνοντας στην Ελλάδα τη μισή Πορτογαλία, ο «Μπάκα» αναζήτησε μια σανίδα σωτηρίας μακριά από τον δικέφαλο. Κάπου εκεί εμφανίστηκε η Αλάνιασπορ και με ένα ποσό της τάξεως των 500.000 ευρώ, τον έκανε δικό της. Τρία χρόνια μετά, ο Έλληνας μεσοεπιθετικός αποτελεί talk of the town τόσο στη χώρα μας όσο και στην Τραπεζούντα. Πρωταθλητής με την Τραμπζονσπόρ μετά από 46 χρόνια, πολύτιμο γρανάζι της εθνικής στο δρόμο για το Euro 2024. Είναι δεδομένο, πως στο στρατόπεδο της Ένωσης χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο με το εγκληματικό λάθος του 2019.

Μπακασέτας: «Είχε ανάγκη η Εθνική ένα παιχνίδι μπροστά σε κόσμο – Θα δώσουμε τα πάντα την Κυριακή» | to10.gr

Από την… εθνική ιστορία, δε θα μπορούσε να λείπει το όνομα του Γιώργου Γιακουμάκη, που άνοιξε τον δρόμο για το τρίποντο. Με όμορφη κεφαλιά, ο Κρητικός επιθετικός έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κοσόβου, δείχνοντας και πάλι πως είναι master μέσα στο «κουτί». Από τη στιγμή που αποχώρησε από τα Σπάτα, ο 27χρονος φορ απέκτησε μόνιμη σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα, κάνοντας πράγματα και θαύματα σε Ολλανδία και Σκωτία. Όταν τον Αύγουστο του 2020 παραχωρήθηκε στη Φένλο έναντι μόλις 200.000 ευρώ, ξέσπασαν κάποιοι μικροί πανηγυρισμοί στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο. Δύο χρόνια αργότερα, ο Γιακουμάκης συνεχίζει να δείχνει στην ΑΕΚ το πόσο λάθος ζύγισε τις καταστάσεις και τα δεδομένα.

Γιακουμάκης: «Ξεχωριστό να σκοράρεις με την Εθνική – Αφιερωμένη η νίκη στον Λημνιό» | to10.gr

Τελευταίος της «κιτρινόμαυρης» και «γαλανόλευκης» λίστας, ο παίκτης που βρίσκεται συχνά-πυκνά στο στόχαστρο και στο επίκεντρο της κριτικής. Ο λόγος για τον Πέτρο Μάνταλο, που τον εμπιστεύεται απόλυτα ο Γκουσάβο Πογέτ, κάτι που «βγαίνει» και στον αγωνιστικό χώρο. Με μια ασίστ και ένα γκολ, ο άσος της ΑΕΚ έκανε σμπαράλια την άμυνα των Κοσοβάρων, προκαλώντας άλλον έναν… εμφύλιο στις τάξεις των οπαδών της Ένωσης.

Μακριά από την ΑΕΚ, ο 30χρονος παίκτης δείχνει άλλος άνθρωπος, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις με το εθνόσημο στο στήθος. Το γεγονός πως δεν τον συνοδεύει η… ταμπέλα του ηγέτη στην εθνική, ίσως να παίζει και τον πιο κομβικό ρόλο στη μεταμόρφωσή του.

«Με τον Γιακουμάκη έχουμε ένα προηγούμενο. Είχε παράπονο από τον καιρό που ήμασταν στην ΑΕΚ. Πώς να το πω, γιατί με εκθέτει κάπως αυτό. Δεν του μοίραζα ασίστ. Μόλις έκανε το γκολ έτρεξε προς εμένα. Έχασα μερικά από τα λόγια του. Αν κατάλαβα καλά είπε πως ήταν η πρώτη ή η… μισή ασίστ στα τελευταία δύο χρόνια, όσο καιρό είχαμε συνεργαστεί», δήλωσε ο Πέτρος Μάνταλος μετά τη μεστή του εμφάνιση κόντρα στο Κόσοβο.

Τρεις παίκτες με «κιτρινόμαυρα» στοιχεία πήραν στις πλάτες τους την εθνική. Οι δυο έχουν ήδη κουνήσει μαντήλι και ο τρίτος εμφανίζεται αρκετά συχνά στην πόρτα της εξόδου. Κάτι κάνει (πολύ) λάθος η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια και μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2018.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ