Λούτον: Ένα υπέροχο ποδοσφαιρικό παραμύθι (vids, pic)

Λούτον: Ένα υπέροχο ποδοσφαιρικό παραμύθι (vids, pic)

Η σπουδαία ιστορία της, το ιδιαίτερο γήπεδο της και ο μοναδικός της τίτλος. Η Λούτον μετά από 31 ολόκληρα χρόνια είναι και πάλι στα μεγάλα σαλόνια της Premier League συνθέτοντας ένα υπέροχο ποδοσφαιρικό παραμύθι...

«Το γήπεδο προπόνησης ήταν ένα χωράφι για σκύλους με δύο φορητές καμπίνες κολλημένες μεταξύ τους. Οι ιδιοκτήτες έκαναν παράπονα στον προπονητή όταν η μπάλα χτυπούσε τους σκύλους. Ήρθα και το είδα και σκέφτηκα, «Ω, φίλε, αυτό είναι διαφορετικό». Ο Σαμ (Άλαρνταϊς) μόλις μου είπε, «Καλύτερα να υπογράψεις για τη Λούτον», οπότε δεν μου ήταν στα χέρια μου. «Σκέφτηκα, «Ωραία, θα το κάνω» και έγινε. Υπέγραψα τον Ιανουάριο, πήραμε αμέσως άνοδο και ήταν ένα υπέροχο ταξίδι.

Όλα έχουν ανέβει ένα επίπεδο. Πήραμε ένα νέο προπονητικό γήπεδο, ένα νέο γυμναστήριο, το φαγητό αλλάζει. Μικρά πράγματα συμβάλλουν στο να κάνουμε κινήσεις. Μπαίνουν παίκτες και με ρωτούν πώς ήταν. Τους λέω ότι το μέρος ήταν απαίσιο, ήταν τρελό.

Διαβάστε επίσης: Η «ανακάλυψη» του Σπανούλη που «σκότωσε» τον Παναθηναϊκό και η… μισή Euroleague στα πόδια του (vids)

Είχα ποτέ αμφιβολίες; Όχι. Ήθελα να έρθω εδώ; Με τίποτα. Ήταν ένα ρίσκο, αλλά άξιζε τον κόπο και εδώ είμαστε, 90 λεπτά από το να είμαστε στην Premier League».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Πέλι Ράντοκ Μπάνζου, τον άνθρωπο ο οποίος έζησε μαζί με τη Λούτον όλη την διαδρομή, από την 5η κατηγορία μέχρι τα μεγάλα σαλόνια της Premier, γράφοντας ιστορία…

Από τη National League στην κορυφαία λίγκα του κόσμου όπου μεταξύ άλλων θα αντιμετωπίσει ομάδες πολλών εκατομμυρίων ευρώ όπως οι Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τσέλσι και τα αστέρια που εκείνες διαθέτουν, η Λούτον ζει το δικό της ξεχωριστό παραμύθι, υπενθυμίζοντας μας πόσο όμορφες ιστορίες γεννά το ποδόσφαιρο.

Το ιδιαίτερο γήπεδο της 

Έδρα της Λούτον είναι το «Κένιλγουορθ Ρόουντ», το στριμωγμένο cult διαμάντι της με τους οριακά πάνω από 10.000 θεατές χωρητικότητα (10.356) για το οποίο το εγχειρίδιο των γηπέδων στη Μεγάλη Βρετανία που κυκλοφόρησε το 1987 ανέφερε: «Δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο στριμωγμένο είναι μέχρι να το επισκεφτείς».

Ωστόσο αυτό που το κάνει ακόμη πιο σουρεάλ είναι η διαδρομή την οποία κάνουν οι φίλαθλοι μέχρι να βρεθούν στις εξέδρες.

Το αλλόκοτο «αρχιτεκτονικό θαύμα» βρίσκει τους φίλους της Λούτον κάθε εβδομάδα να περνούν μέσα από ακάλυπτους σπιτιών, ανεβαίνοντας μια σειρά από σκαλιά τα οποία οδηγούν στη θύρα του «Oak Road End». Κι εκεί που όλα θυμίζουν μια κανονική κατοικία, απλώνεται μπροστά η θέα του αγωνιστικού χώρου στο βάθος μιας εξαιρετικά χαμηλής κατασκευής που απαιτεί να σκύψεις για να μη χτυπήσεις το κεφάλι σου.

«Μπορεί να χρειαζόμαστε κανένα βαψιματάκι περιστασιακά, αλλά αυτή είναι η πραγματική ζωή. Αν δεν μπορείς να δεχτείς πως είναι το γήπεδό μας, δεν αγαπάς το ποδόσφαιρο. Είναι έτσι ακριβώς από τον β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ίσως και από πιο πριν, δεν καταλαβαίνω γιατί μιλά κανείς τώρα γι’ αυτό επειδή μπορεί να ανέβουμε στην Premier. Δεν χρειάζεσαι φανταχτερό περιβάλλον για να πετύχεις. Το παλιό μπορεί να είναι και όμορφο. Μην ανησυχείτει, ο Χάαλαντ δεν θα μπαίνει από αυτή την είσοδο. Θα περπατά από την άλλη σκατένια είσοδο που έχουμε», δηλώνει ο CEO του Κλαμπ.

 

Ο πρώτος της τίτλος 

Οι κορυφαίες διακρίσεις του συλλόγου στην ιστορία του είναι η κατάκτηση του Λιγκ Καπ τη σεζόν 1987/88, επικρατώντας της Άρσεναλ στον τελικό 3-2. Ένα χρόνο μετά έφτασε μέχρι και τον τελικό του θεσμού, ωστόσο ηττήθηκε από τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας είχε φτάσει τη σεζόν 1958/59, όμως και εκεί ηττήθηκε από τη Νότιγχαμ Φόρεστ με 2-1.

Η πορεία προς την κορυφή 

Το 2008 ο σύλλογος αντιμετώπισε μεγάλα οικονομικά προβλήματα που είχαν ως αποτέλεσμα να ξεκίνησε τη σεζόν με ποινή αφαίρεσης 30 βαθμών λόγω διάφορων οφειλών.

Έτσι βρέθηκε μια σεζόν αργότερα να αγωνίζεται στη National League μετά από 89 πορείας στο λεγόμενο EFL. Κάπου εκεί στο πλευρό της ομάδας βρέθηκαν οι φίλοι της, οι οποίοι έβαλαν πλάτη, με τη Λούτον να καταφέρνει να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο, διεκδικώντας ξανά την επαναφορά της στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Οι τέσσερις πρώτες προσπάθειες για γρήγορο επάνοδο δεν καρποφόρησαν με την Λούτον να χάνει το εισιτήριο της ανόδου στα playoff. Τελικά η σεζόν 2013/14 ήταν αυτή που σήμαινε την άνοδο της ομάδας, με τον επιθετικό του Άρη, Άντρε Γκρέι να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής σημειώνοντας 30 γκολ.

Από εκείνη την περίοδο η πορεία ήταν μόνο ανοδική. Στη League Two είχε δύο εύκολες παραμονές για δύο σεζόν. Το 2017 έφτασε στα playoffs ανόδου, ωστόσο αποκλείστηκε στα ημιτελικά. Την επόμενη σεζόν κατέκτησε την άνοδο 2017/18, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση.

Την αμέσως επόμενη σεζόν ακολούθησε ακόμη μια άνοδος αυτή την φορά στη Championship. Δύο χρονιές στα μεσαία πατώματα της βαθμολογίας, πριν πάρει σειρά η έκτη θέση της περασμένη χρονιάς, η οποία της εξασφάλισε την παρουσία στα playoffs.

Στα ημιτελικά αναμετρήθηκε με τη Χάντερσφιλντ του Κάρλος Κορμπεράν, ωστόσο αποκλείστηκε και δεν πήρε μια θέση για το Γουέμπλεϊ.

Ο παίκτης που τα έζησε όλα 


Αν ψάχνετε για ρομαντικούς στον χώρο του ποδοσφαίρου, τότε μπορείτε να βρείτε έναν στο πρόσωπο του Πέλι Ράντοκ Μπάνζου. Ο 29χρονος άσος έζησε όλο το μεγάλο ταξίδι της Λούτον τα τελευταία χρόνια και πιο συγκεκριμένα την άνοδο στην 4η κατηγορία τη σεζόν 13-14, την άνοδο στην τρίτη κατηγορία την περίοδο 2017-2018 και την άνοδο στην Championship την αμέσως επόμενη σεζόν.

Πλέον εδώ και λίγες ώρες έχει προσθέσει το όνομα του στα βιβλία του ποδοσφαίρου, όντας ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πέρασε από την National League στην Premier League με τον ίδιο σύλλογο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ