Ο Πεπ βρήκε έναν… Μπουσκέτς, στο πρόσωπο του Στόουνς (pic, vid)

Ο Πεπ βρήκε έναν… Μπουσκέτς, στο πρόσωπο του Στόουνς (pic, vid)

Φέτος, η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα, «λανσάρει» ένα νέο ρόλο μέσα στο γήπεδο και εξελίσσει τη θέση «Σέρχιο Μπουσκέτς» μέσω του… Τζον Στόουνς.

Από τις αρχές του 2023, η αρχική διάταξη της Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα, προκαλούσε «σύγχυση» στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης τοποθετούσαν τους παίκτες της Σίτι σε ένα σχηματισμό 4-3-3, ενώ άλλα είναι αρκετά… γενναία χρησιμοποιούσαν ένα 3-2-4-1, ως την αρχική διάταξη.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της σύγχυσης οφείλεται στο πού αγωνιζόταν τελικά ο Τζον Στόουνς. Στο κέντρο της άμυνας, ή στη θέση «pivot», όπως χαρακτηριστικά ονομάζουν οι Ισπανοί, τον αμυντικό χαφ; Μία θέση την οποία άλλαξε ο Σέρχιο Μπουσκέτς, υπό τον Πεπ Γκουαρντιόλα.

Διαβάστε επίσης: Όταν ο Κέβιν συνάντησε τον Έρλινγκ

Πλέον όλοι αναγνωρίζουν πως, οι θέσεις και οι ρόλοι των παικτών γίνονται όλο και πιο ρευστοί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και ότι οι σχηματισμοί των ομάδων, με και χωρίς μπάλα, γίνονται ολοένα και πιο διακριτοί.

Παρόλα αυτά, για το αν κάποιος παίζει κεντρικός αμυντικός ή κεντρικός μέσος είναι σχετικά νέο «μπέρδεμα» για το κοινό.

Η καινούρια θέση του Στόουνς, έχει κάνει δύσκολη την αντιμετώπιση της ομάδας του Πεπ, με τον Καταλανό τεχνικό, να έχει δώσει έναν «υβριδικό» ρόλο στον Άγγλο.

Αναλυτικότερα, όπως βλέπουμε στα στιγμιότυπα της Opta από τον ημιτελικό του Champions League, με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, όταν η Μάντσεστερ Σίτι, έχει την μπάλα γύρω ή μέσα στη μεγάλη περιοχή της, βλέπουμε τον Στόουνς να βρίσκεται δίπλα στον εκάστοτε κεντρικό αμυντικό.

Όταν όμως η Σίτι ανεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο, το ίδιο κάνει και ο Στόουνς, και συχνά έρχεται σαν τρίτος στην επίθεση, μετά τους Ντε Μπρόινε και Γκιντογκάν.

Μετά την φυγή του Ζοάο Κανσέλο και την «εγκατάλειψη» του πλάνου με τον ανεστραμμένο πλάγιο μπακ, ο Πεπ κοίταξε τις παλιές του σημειώσεις και έχρισε τον Στόουνς ως τον νέο… Μπουσκέτς.

Η χρησιμοποίηση ενός μέσου, σαν κεντρικός αμυντικός, δεν είναι πρωτάκουστη για τον Γκουαρντιόλα. Την τελευταία κοινή του σεζόν με τον Μπουσκέτς στην Μπαρτσελόνα (2011-2012), στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ισπανός χαφ, αγωνιζόταν ως τρίτος κεντρικός αμυντικός, δίπλα σε Πουγιόλ και Πικέ, σε ένα 3-4-3. Την ίδια ώρα, σε καταστάσεις επίθεσης, «έπαιρνε» μέτρα μέσα στο γήπεδο και τοποθετούταν στην θέση του στο κέντρο.

Το ποδόσφαιρο καθημερινά εξελίσσεται και -ευτυχώς- ζούμε στην εποχή προπονητών όπως ο Γκουαρντιόλα, που καινοτομούν διαρκώς, δίνοντας νέες ιδέες στο άθλημα. Μένει να δούμε αν όλα αυτά, δώσουν στον ίδιο, αλλά και στην Μάντσεστερ Σίτι, το πολυπόθητο «τρεμπλ»…

Επιμέλεια: Γιάννης Νικολόπουλος

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ