Ο τελευταίος πειρασμός του Μο Σαλάχ και η χαμένη «βέρα» του Γιούργκεν Κλοπ

Ο τελευταίος πειρασμός του Μο Σαλάχ και η χαμένη «βέρα» του Γιούργκεν Κλοπ

Ο Σαλάχ έφτασε τα 150 γκολ με τη Λίβερπουλ στην Premier League, και την οδηγεί σε μια ξέφρενη κούρσα. Μόνο που για τον επόμενο μήνα, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη οι συμπαίκτες του

Λογαριασμός 150 γκολ με μια φανέλα στην Premier League, δεν είναι σπουδαίος. Είναι η απόδειξη πως κάποιος, κάπου, με συνέπεια υποδειγματική γράφει ιστορία. Στην προκειμένη περίπτωση: Μόλις ο 5ος καταγεγραμμένος στα χρονικά του καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο.

Ήταν βέβαιο πως αργά ή γρήγορα ο Μο Σαλάχ θα γίνονταν μέλος και αυτού του επίλεκτου elite club πλάι στον Χάρι Κέιν (213 γκολ, Τότεναμ), τον Σέρχι Αγκουέρο (184, Μάντσεστερ Σίτι), τον Γουέιν Ρούνεϊ (183, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και τον Τιερί Ανρί (175, Άρσεναλ). Καμιά φορά όμως είναι το momentum που διεκδικεί και κατακτά τη δική του ξεχωριστή θέση σε τέτοιες υποθέσεις.

Διαβάστε επίσης: Το +4 του Παναθηναϊκού, το -2 του Ολυμπιακού και η πιο αμφίρροπη Euroleague των τελευταίων ετών (pics)

Η Λίβερπουλ που μόλις μπήκε στο 2024, είναι μια από εκείνες τις εκδοχές της εποχής Γιούργκεν Κλοπ που μοιάζει ξανά ικανή για όλα έπειτα από την περσινή της «ελεύθερη πτώση». Και ο «Egyptian King» του KOP είναι μια μπάντα που για χάρη της παίζει τα πάντα: Πρώτος σκόρερ (14 γκολ) αλλά και πρώτος δημιουργός (8 ασίστ) σε ολόκληρο το πρωτάθλημα. Ο πολυτιμότερος της πρωτοπόρου (45β) ή μάλλον ο πιο επιδραστικός σε ολόκληρη τη Λίγκα.

Χθες βράδυ στο… πάρτι (4-2) που διατήρησε τα «ισόβια δεσμά» της Νιούκαστλ στο «Άνφιλντ» -έχει να αποδράσει από εκεί με νίκη από το 1994- ο Αιγύπτιος σταρ που τον Ιούνη κλείνει τα 32 έγινε μόλις ο δεύτερος στην ιστορία της Premier League που σε ένα βράδυ έχασε πέναλτι, έβαλε πέναλτι και μοίρασε μια ασίστ (το έκανε ο Ρούνεϊ και αυτό το 2017 έχοντας επιστρέψει στην Έβερτον). Κυρίως όμως οδήγησε το «γκρουπ» σε μια επίδοση που μπλόκαρε τα μηχανάκια της στατιστικής:  7.27 στην κατηγορία expected goals: τη μεγαλύτερη επίδοση ever.

Η Λίβερπουλ σε 20 αγωνιστικές έχει 380 τελικές. Κάπως έτσι τα 43 γκολ που έχει πετύχει την καθιστούν μάλλον άστοχη (34%). Επιβεβαιώθηκε στα διαδοχικά εντός έδρας ντέρμπι με τη Γιουνάιτεντ (0-0) και την Άρσεναλ (1-1). Ένα γκολ (ναι, ο Σαλάχ) και δύο βαθμοί σε 47 «τελικές». Δύο παρτίδες που έριξαν το εντός έδρας ποσοστό της (8 νίκες, 2 ισοπαλίες) αλλά κυρίως που δεν της επέτρεψαν να πάρει ένα σημαντικό προβάδισμα στην κούρσα του τίτλου. Και δεν είναι φυσικά η Άστον Βίλα (43β) που παραμένει σε απόσταση βολής. Είναι κυρίως ότι παραφυλάει χαμογελώντας ο Πεπ με τη Σίτι (40β σε 19 αγωνιστικές). Πολλώ δε μάλλον τώρα που ξέρει ότι ο Σαλάχ φτιάχνει βαλίτσες για το Africa Cup of Nations (13/1-11/2).

Η Αίγυπτος ταξιδεύει στην Ακτή του Ελεφαντοστού  με τον αρχηγό της στα όπλα και αναπόφευκτα φαντάζει ένα από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης. Θέλει ο Σαλάχ να κερδίσει κάτι με το εθνόσημο. Έστω το να σταματήσει να τον στοιχειώνουν οι δύο χαμένοι τελικοί (με το Καμερούν το ΄17, με την Σενεγάλη το ΄22).  Κάτι σαν ο τελευταίος πειρασμός. Το θέμα όμως είναι ότι όσο εκείνος θα το προσπαθεί ο Κλοπ θα κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα: Δεν θα τον έχει σίγουρα με την Άρσεναλ για το κύπελλο (7/1) και στους δύο ημιτελικούς με τη Φούλαμ για το Carabao Cup. Και κυρίως δεν θα τον έχει στο πρωτάθλημα. Με: Μπόρνμουθ (21/1) και ίσως Τσέλσι (31/01), Άρσεναλ (04/02), Μπέρνλι (10/02).

Στο ίδιο διάστημα η Λίβερπουλ θα στερηθεί και τις πολύτιμες υπηρεσίες του Γουατάρου Έντο. Του «Σαμουράι» που αναχωρεί για το Asian Cup και τις υποχρεώσεις της εθνικής Ιαπωνίας. Θα είχε και άλλο μπελά ο Κλοπ. Ευτυχώς όμως χθες βράδυ η τύχη του χαμογέλασε. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησε πως μια έκρηξη μπροστά από τον πάγκο έγινε η αιτία να χάσει τη βέρα του: Την ίδια που κάποτε για να την βρει επιστράτευσε έναν επαγγελματία δύτη που την «έβγαλε» από τη θάλασσα. «Ευτυχώς αυτή τη φορά έγιναν όλα πιο γρήγορα και η κυρία Κλοπ δεν θα είναι απογοητευμένη» παραδέχθηκε ανακουφισμένος και με ένα χαμόγελο ως τα αυτιά στη συνέντευξη Τύπου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ