Ζάετς : «Εγώ, ο Καπετάνιος, ο Αντρέας και ο Σαμαράς»

Ζάετς : «Εγώ, ο Καπετάνιος, ο Αντρέας και ο Σαμαράς»

Ο Βέλιμιρ Ζάετς περιέγραψε πως ο «καπετάνιος» επηρέασε την τότε πολιτική ελληνική ηγεσία, ενώ ο «λαγός» αποκάλυψε πως κατέληξε στον Παναθηναϊκό αντί της Νότιγχαμ Φόρεστ και τι συνέβη όταν πήγε στο «Καραϊσκάκης»!

Η μεταγραφή του Βέλιμιρ Ζάετς στον Παναθηναϊκό το 1984 είχε προκαλέσει αίσθηση. Ο τότε αρχηγός της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας και ένας από τους καλύτερους του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς, παραχώρησε συνέντευξη στην κροατική ιστοσελίδα «tportal.hr».

Ο Ζάετς εξήρε τη φιλική του σχέση με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη και εξήγησε πως λόγω της φιλίας τους, πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό αντί για τη Νότιγχαμ Φόρεστ, ενώ τον έπεισε να βοηθήσει στην αναγνώριση της κροατικής ανεξαρτησίας από την Ελλάδα το 1992!

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Όταν ήσουν 28 ετών, πήρες μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, στον οποίο επίσης έγινες ένας μύθος του Συλλόγου.

«Είναι αλήθεια, αλλά εγκαταστάθηκα στην Αθήνα για χάρη του Γιώργου Βαρδινογιάννη, του τότε ιδιοκτήτη της ομάδας. Είμαστε φίλοι μέχρι τώρα. Του είχα δώσει τον λόγο μου, παρότι είχε μία προσφορά από την Αγγλία. Ήταν πιο κερδοφόρα και πιο δελεαστική με ποδοσφαιρικούς όρους. Μου είχε καταθέσει πρόταση η Νότιγχαμ Φόρεστ, η οποία λίγα χρόνια πριν, το 1979 και το 1980 είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ήταν μία ομάδα παγκοσμίου φήμης.

Μερικές φορές, λυπάμαι που δεν πήγα, αλλά βρέθηκα στην Ελλάδα. Ο Παναθηναϊκός ήταν επίσης μία σπουδαία ομάδα και αμέσως μετά την άφιξη μου, έπαιξε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και τον απέκλεισε η Λίβερπουλ. Το 1988, είχε παίξει στα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Είναι ένας αστικός σύλλογος με φανατικούς οπαδούς και τότε είχαμε κατά μέσο όρο 50.000 θεατές στις εξέδρες σε κάθε ματς. Εκτός από την Ευρώπη, κέρδισα δύο πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδας».

Η φιλία σου με τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού βοήθησε στην αναγνώριση από την Ελλάδα της κροατικής ανεξαρτησίας το 1992; Γιατί χρειάστηκαν σημαντικές πολιτικές διασυνδέσεις.

«Μπορώ να πω πως ναι, γατί ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Ζβόνιμιρ Σεράποβιτς, είχε ρωτήσει την κροατική Πρεσβεία στην Αθήνα, πως θα μπορούσε να κερδίσει την εύνοια της Ελλάδας. Κάποιος από την Πρεσβεία ανέφερε το όνομα μου, επικοινώνησαν μαζί μου και εγώ μίλησα με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, ο οποίος ήταν πολύ καλός φίλος με τον πρώην πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Αντώνη Σαμαρά.

Ο Βαρδινογιάννης μας βοήθησε πολύ με την ανεξαρτησία της χώρας και μετά με τις μεταγραφές Κροατών ποδοσφαιριστών. Πιστεύω ότι συνέβαλλα και εγώ σε αυτό, γιατί είμαι στενός φίλος του Γιώργου Βαρδινογιάννη. Και θέλω να επισημάνω ότι ποτέ η Κροατία δεν αναγνώρισε τη συμβολή του, δεν τον τίμησε με κάποιο τρόπο. Οι πολιτικοί μας νοιάζονται μόνο για τα οφέλη και δεν δίνουν σημασία σε τέτοια κινήσεις. Και έτσι δεν διατηρείς πολύτιμες φιλίες. Ο Σεράποβιτς είναι μάρτυρας για τη βοήθεια του Βαρδινογιάννη και ο μόνος ο οποίος τον ευχαρίστησε».

Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ζάετς θυμήθηκε τι συνέβη όταν αποφάσισε να παρακολουθήσει ένα ματς του Ολυμπιακού στο «Καραϊσκάκης». Ο Ζάετς είχε μετακινηθεί με τον Ηλεκτρικό και περιγράφει τη συνέχεια:

«Είμαι περήφανος γιατί απολαμβάνω τον σεβασμό όλων των οπαδών. Υποθέτω γιατί ποτέ δεν προκάλεσα. Δεν με προσβάλλαν ποτέ, ούτε με απείλησαν. Έχω τέτοιο προφίλ που μπορώ να πάω στο γήπεδο του Ολυμπιακού και να μην αντιμετωπίσω πρόβλημα. Έχω να σου περιγράψω το παρακάτω περιστατικό. Μια φορά πήρα τον ΗΣΑΠ για να πάω σε ένα παιχνίδι στο Φάληρο, στο γήπεδο του Ολυμπιακού. Προτού το συνειδητοποιήσω, είχα περιβαλλόμουν παντού από οπαδούς του Ολυμπιακού. Με αναγνώρισαν, αλλά δεν συνέβη το παραμικρό».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ