Ολυμπιακός : Ο τελευταίος βασιλιάς της Superleague

Ολυμπιακός : Ο τελευταίος βασιλιάς της Superleague

Ο Πέδρο Μαρτίνς κάνει στο ελληνικό πρωτάθλημα όσα δεν κατάφεραν ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο Μίτσελ αλλά και ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Έξι προπονητές έχει αλλάξει τα τελευταία δυόμισι χρόνια η ΑΕΚ. Από την εποχή δηλαδή που κατέκτησε το πρωτάθλημα. Και άλλους ο ΠΑΟΚ.

Τι κοινό έχουν αυτοί οι εννέα; Ζουν την εποχή του Πέδρο Μαρτίνς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Του Πορτογάλου ο οποίος έχει βάλει πλώρη να γίνει ο πιο πετυχημένος της δεκαετίας. Και που οι αριθμοί του – σε επίπεδο Superleague – ζαλίζουν όσο ο καιρός περνά.

Η αναμέτρηση της Κυριακής με την ΑΕΚ ήταν εκείνη με αύξοντα αριθμό 79 για τον 50άχρονο στον πάγκο των νταμπλούχων. Τι λέει ο λογαριασμός; Πως ο Μαρτίνς έχει φύγει νικητής στις 63 (!) και αήττητος στις 75 (!!), όντας μάλιστα ο μοναδικός που κατέκτησε το πρωτάθλημα μέσα από διαδικασία πλει-οφ: Άρα με περισσότερα ντέρμπι και μεγαλύτερο συντελεστή δυσκολίας στη μάχη για το «αποτέλεσμα».

Για να αντιληφθεί κανείς τι περίπου συζητάμε; Ο μεγάλος Ερνέστο Βαλβέρδε με τρία πρωταθλήματα σε ισάριθμες σεζόν είχε σε 90 αναμετρήσεις 69 νίκες και έφυγε αήττητος στα 79 από αυτά. Τα ποσοστά του είναι της τάξης του 76,6% στις νίκες και 87, 7% στο αήττητο.

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει 79, 7% στις νίκες και 94,9 σε ότι αφορά στο Superleague αήττητο του! Και πλέον και το δικό του «δείγμα» δεν είναι μικρό. Μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος ο Πορτογάλος θα έχει περισσότερα ματς από τον «Τσινγκούρι» στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Γιατί όμως η πρώτη σύγκριση με τον Βαλβέρδε; Αφενός μεν διότι δίχως συζήτηση είναι ο σημαντικότερος προπονητής που πέρασε από τα μέρη μας τα τελευταία 15χρόνια.

Αφετέρου διότι τα ποσοστά του ήταν ούτως ή άλλως σημείο αναφοράς. Τρείς γεμάτες σεζόν, τόσο μεγάλη «ευστοχία» σε τρίποντα. Πολλώ δε μάλλον για τον Ολυμπιακό όπου για να βρεις προκάτοχο με συμπληρωμένες τρεις σεζόν θα πρέπει να αλλάξεις αιώνα και να ασχοληθείς με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Επόμενη σύγκριση; Με τον Μίτσελ. Και εκείνος αποτέλεσε σημείο αναφοράς. Ο Ισπανός βεβαίως κάθισε 60 φορές στον πάγκο του Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα. Νίκησε 47 έχασε μόλις 6. Και τα δικά του ποσοστά όμως (78, 3% στις νίκες, 90% αήττητο) είναι ξεχωριστά. Ανάλογα της επιτυχίας του.

Και όσο για τους απέναντι; Ο πιο σημαντικός προπονητής της δεκαετίας δίχως ο παρονομαστής να είναι Ερυθρόλευκος προφανώς και είναι ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Η απόλυτα πετυχημένη θητεία του Ρουμάνου στον ΠΑΟΚ τη διετία (2107-19). Στο διάστημα όπου ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα είχε 47 νίκες και 8 ισοπαλίες σε 60 ματς: Οι δικές του επιδόσεις στη στατιστική είναι της τάξης του 78,3% σε νίκες και 90% στο αήττητο. Και αυτές όμως κάτω από το κρεσέντο του Πέδρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ