Λάζλο Μπόλονι : Από το «διαζύγιο» ξανά σε τροχιά Ευρώπης

Λάζλο Μπόλονι : Από το «διαζύγιο» ξανά σε τροχιά Ευρώπης

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν με διαφορά η πιο δύσκολη που πέρασε ο Μπόλονι από τη μέρα που ανέλαβε τον Παναθηναϊκό. Το10.gr αποκαλύπτει τι μεσολάβησε μέχρι ο Ρουμάνος να φέρει τα... πάνω-κάτω.

Για την προπονητική αξία του Λάζλο Μπόλονι, οι απόψεις διίστανται. Δεν αμφισβητείται, όμως, πως δεν διστάζει να εκφράζει αυτό που σκέφτεται ή που του συμβαίνει. Όπως μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ, όταν ο Ρουμάνος παραδέχτηκε ότι «πολύ κόσμος ξέρει ότι περάσαμε δύσκολες στιγμές αυτή την εβδομάδα».

Δεν θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό σε μία περίσταση που ο Μπόλονι κινδύνευσε με απόλυση. Στην αρχή της μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΣ Γιάννινα, γιατί σύντομα ο εργοδότης του 68χρονου τεχνικού, ο Γιάννης Αλαφούζος δεν ενέδωσε στις πιέσεις του περιβάλλοντος του για την αντικατάσταση. Ο Αλαφούζος έψαχνε επιχειρήματα για να στηρίξει τον Μπόλονι και όταν τα άκουσε, τον διατήρησε στο πόστο του.

Το ξεκαθάρισμα με τον Αλαφούζο

Το Σάββατο 6 Μαρτίου, μετά την ήττα στους Ζωσιμάδες, την τρίτη συνεχόμενη από τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Λάζλο Μπόλονι έμοιαζε τελειωμένος. Ο περίγυρος του Αλαφούζου επέμεινε για την ανάγκη ενός σοκ με την έλευση ενός νέου πρόσωπου στην άκρη του πάγκου. Μάλιστα, το όνομα του Γιάννη Αναστασίου διακινούταν ήδη στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Ο Μπόλονι, όντας… παλιά καραβάνα στην προπονητική, ήξερε τι εκτυλισσόταν πίσω από την πλάτη του. Παρότι δεν γνωρίζει ελληνικά, έμαθε τι γράφεται και τι λέγεται, αλλά δεν ασχολήθηκε ιδιαιτέρως. Ένας άνθρωπος με την πορεία του, έχει περάσει από ανάλογες καταστάσεις και έχει την εμπειρία να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του.

Η πρώτη κίνηση του Μπόλονι την Κυριακή (7/3) ήταν να επικοινωνήσει με τον Αλαφούζο. Ο Ρουμάνος είναι ένας τεχνικός ο οποίος επιθυμεί να περιβάλλεται με εμπιστοσύνη. Αν δεν νιώθει αποδεκτός, τότε σηκώνεται εκείνος να φύγει και δεν περιμένει να απολυθεί.

Στην επικοινωνία του με τον Αλαφούζο, ο Μπόλονι διαπίστωσε ότι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι προβληματισμένος, αλλά ότι δεν έχει άρει την στήριξη του σε αυτόν. Ο Αλαφούζος χρειαζόταν εξηγήσεις, ο Μπόλονι τις έδωσε και πήρε το «ΟΚ» για να συνεχίσει τη δουλειά του.

Η βοήθεια από τον Ντρεοσί

Τόσο την Κυριακή, όσο και τη Δευτέρα (8/3), ο Λάζλο Μπόλονι συνομίλησε πολλές φορές με τον Πιέρ Ντρεοσί. Ο Μπόλονι άκουσε προσεκτικά τα λεγόμενα του Γάλλου, με τον οποίο γνωρίζονται χρόνια, συνεργάστηκαν στη Γαλλία και τον εμπιστεύεται. Ο Ντρεοσί πρότεινε μερικές προσαρμογές στην προσέγγιση του Μπόλονι προς τους παίκτες, για να αποκατασταθεί το καλό κλίμα στο «Γεώργιος Καλαφάτης». Προτάσεις που ο 68χρονος τεχνικός υιοθέτησε και που εν τέλει, αποδείχτηκαν καθοριστικές.

Επιπροσθέτως, τη Δευτέρα ο Μπόλονι είχε μία διεξοδική συζήτηση με το επιτελείο του και ανέλυσαν τα αγωνιστικά αίτια των αρνητικών αποτελεσμάτων και της κακής απόδοσης του Παναθηναϊκού, καθώς και τον αποκλεισμό από το Κύπελλο. Αυτό το μίτινγκ προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα που ο Μπόλονι τα έλαβε σοβαρά υπόψη του.

Ο Μπόλονι συγκρούστηκε με τον εαυτό του

Το πραγματικά δύσκολο κομμάτι για τον Μπόλονι ήταν η συσπείρωση των ποδοσφαιριστών. Εκεί έπρεπε να δοκιμάσει κάτι νέο, αφού οι προηγούμενες απόπειρες του είχαν αποτύχει και στο «Καλαφάτης» είχε προκληθεί ένταση. Αλλά η συγκυρία απαιτούσε ενότητα, αφού σε αντίθετη περίπτωση ο Παναθηναϊκός δεν θα είχε τύχη για να επανέρθει στη διεκδίκηση των ευρωπαϊκών εισιτηρίων.

Κυρίως, ο Μπόλονι έπρεπε να συγκρουστεί με τον εαυτό του… Με τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι πριν λίγους μήνες, όταν διαχειριζόταν κρούσματα απειθαρχίας. Αυτή τη φορά ο Ρουμάνος όχι μόνο δεν έθεσε εκτός ομάδας όσους τον αμφισβητούν, αλλά συμπεριφέρθηκε αλλιώς: τους άρχισε βασικούς!

Ο Μπόλονι είχε τετ-α-τετ πρώτα απ’ όλους, με τους παίκτες με τους οποίους έχει συγκρουστεί και οι οποίοι τον έχουν αμφισβητήσει ανοιχτά. «Δεν βλέπουμε το ποδόσφαιρο με τον ίδιο τρόπο, έχουμε άλλες ιδέες, αλλά μας συμφέρει όλους να παίξει ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη. Για αυτό θέλω να βάλουμε στην άκρη ότι μας χωρίζει και να βρούμε αυτό που μας ενώνει για να πετύχουμε τον στόχο μας» ήταν το μήνυμα του Μπόλονι.

Παράλληλα, ο 68χρονος τεχνικός τους τσίγκλησε τον εγωισμό, υπενθυμίζοντας του ότι είναι παίκτες εγνωσμένης αξίας, με ποιότητα και κινδυνεύουν να σημειώσουν παταγώδη αποτυχία. «Θα χάσω και εγώ, αλλά σκεφτείτε και το δικό σας πρεστίζ» ήταν το κεντρικό νόημα των λεγομένων του Μπόλονι στους ποδοσφαιριστές. Μία νύξη που μάλλον αφύπνισε τους πιο πολλούς.

Την Κυριακή στο ματς του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ, ο Μπόλονι συμπεριέλαβε στην ενδεκάδα εκείνους με τους οποίους είχε τις εντάσεις. Τους έδωσε την ευκαιρία να τον διαψεύσουν στο γήπεδο, ρισκάροντας βέβαια αφού επρόκειτο για παίκτες που δεν ενστερνίζονται το στυλ του. Αλλά αυτή τη φορά, η επιλογή του δικαιώθηκε.

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν

Εκ των υστέρων, η μικρή αντεπίθεση του Μπόλονι στέφθηκε από επιτυχία. Ο Μπόλονι συσπείρωσε τον Παναθηναϊκό, οι ποδοσφαιριστές προσπάθησαν πιο πολύ, έπαιξαν και για τον προπονητή τους, έστω και αν δεν ασπάζονται τη φιλοσοφία του. Αλλά κατανόησαν ότι το κοινό συμφέρουν επιτάσσει έναν συμβιβασμό, τουλάχιστον για την ώρα.

Τα αποτελέσματα στα άλλα παιχνίδια της αγωνιστικής ευνόησαν το Τριφύλλι, αφού μείωσε τη διαφορά στη βαθμολογία από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ σε -3 και -2, ενώ ξέφυγε στο +3 από τον Αστέρα. Ο Μπόλονι κέρδισε λίγη ηρεμία, περιμένει την κλήρωση για τα Play Off τη Δευτέρα και θα έχει λίγο χρόνο για να διορθώσει μερικές δυσλειτουργίες. Γιατί μετά τη νίκη στο ντέρμπι, ο Μπόλονι δεν εδραίωσε τη θέση του, αλλά σίγουρα αισθάνεται πιο άνετα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ