Παναθηναϊκός – Διαβάσαμε το μπλοκάκι του Γιοβάνοβιτς

Παναθηναϊκός – Διαβάσαμε το μπλοκάκι του Γιοβάνοβιτς

To10.gr αναλύει τις συνδυαστικές επιλογές που έχει ο Σέρβος προπονητής για το 4-2-3-1 με το οποίο παρατάσσει τον Παναθηναϊκό.

Μεσοεπιθετικά, ο Παναθηναϊκός είναι πιο γεμάτος από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. Οι μεταγραφές του καλοκαιριού ανέβασαν κατακόρυφα το επίπεδο, ενώ και οι παίκτες της περσινής σεζόν θα αναγκαστούν να βελτιωθούν προκειμένου να κερδίσουν χρόνο στην ενδεκάδα.

Αυτό σημαίνει πως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιλογές του, ώστε να προσαρμόζει το αγαπημένο του 4-2-3-1 στις συνθήκες της εκάστοτε αναμέτρησης. To10.gr κρυφοκοίταξε στο μπλοκάκι του Σέρβου προπονητή και σας παρουσιάζει τους συνδυασμούς του…

Εξτρέμ και «δεκάρι» στα άκρα

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες του παιχνιδιού και η ανάλυση του αντιπάλου, έχει την ευχέρεια να επιλέξει για τα άκρα της επίθεσης δύο ποδοσφαιριστές με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Έναν κλασικό εξτρέμ και έναν ο οποίος έχει το στυλ του «δεκαριού», όπως έπραξε στην πρεμιέρα.

Ο Βιτάλ μετά τα… όργια του με τον Απόλλωνα θα παίξει στους Ζωσιμάδες και θα πλαισιώθει από έναν κλασικό εξτρέμ, εκτός απροόπτου έναν από τους Παλάσιος και Χατζηγιοβάνη. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός δεν είναι ακραίος, αλλά ένα «δεκάρι» που έχει μάθει να εκκινεί τις προσπάθειες του από την αριστερή πτέρυγα και να συγκλίνει.

Αντίθετα, οι Χατζηγιοβάνης και Παλάσιος είναι κλασικοί εξτρέμ γραμμής, όπως και οι Ενγκμπακοτό και Αϊτόρ, οι οποίοι δεν προορίζονται για το αρχικό σχήμα. Επιπλέον, ο Βιγιαφάνιες έχει παρόμοιο στυλ με τον Βιτάλ και πλέον εξέτισε την ποινή που τον κράτησε εκτός στην πρεμιέρα.

Δύο εξτρέμ στα «φτερά» της επίθεσης

Μία άλλη επιλογή που έχει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς για την αναμέτρηση του Σαββάτου στην Ήπειρο, είναι να αρχίσει στην ενδεκάδα δύο κλασικούς εξτρέμ. Αν και δύσκολα θα το επιχειρήσει, μετά την εμφάνιση του Βιτάλ ως αριστερού εξτρέμ.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, στα άκρα της επίθεσης θα πάρουν θέση παίκτες οι οποίοι έχουν τα χαρακτηριστικά για να ανταποκριθούν σε παιχνίδι από τις πτέρυγες. Φυσικά, φαβορί για βασικοί είναι ο Τάσος Χατζηγιοβάνης και ο Σεμπάστιαν Παλάσιος, οι δύο πιο ποιοτικοί ακραίοι επιθετικοί, ενώ ως εναλλακτικές υπάρχουν ο Γενί Ενγκμπακοτό και ο Αϊτόρ Κανταλαπιέντρα.

Αυτή η εκδοχή του 4-2-3-1 έχει πιο ισχυρές πλευρές και προσθέτει ταχύτητα, αφού οι εξτρέμ είναι πιο ταχείς από τους άλλους μεσοεπιθετικούς. Από την άλλη, αφαιρείται από την ενδεκάδα ένας πιο δημιουργικός μέσος, που συμμετέχει πιο ενεργά στην οργάνωση του παιχνιδιού και συγκλίνει ως έξτρα λύση στον «άξονα».

Οι επιλογές πίσω από τον «φουνταριστό»

Στο 4-2-3-1 με το οποίο παρατάσσει συνήθως τον Παναθηναϊκό ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο 59χρονος τεχνικός έχει τρεις επιλογές για τον ποδοσφαιριστή ο οποίος θα αρχίσει πίσω από τον «φουνταριστό», ως κεντρικός στην τριάδα των μεσοεπιθετικών.

Η πρώτη, η οποία φαντάζει και ως η επικρατέστερη, περιλαμβάνει τον Λούντκβιστ σε ρόλο καθαρού επιτελικού μέσου, όπως στην πρεμιέρα με τη Λαμία. Η δεύτερη λύση είναι η χρησιμοποίηση του Βιτάλ ως κλασικό «δεκάρι», με τον Βραζιλιάνο να είναι πιο επιθετικογενής από τον Λούντκβιστ, αλλά να μην συνηθίζει να κινείται πιο χαμηλά στο γήπεδο για να πάρει μπάλα και να δημιουργήσει.

Τέλος, η τρίτη επιλογή που ωστόσο δεν απέδωσε πάρα πολύ στα φιλικά και στο δεύτερο ημίχρονο με τον Απόλλωνα, είναι η τοποθέτηση του Καρλίτος ως περιφερειακού στράικερ. Ο Ισπανός προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερε και δύσκολα θα επαναληφθεί το πείραμα.

Δίδυμο στη γραμμή κρούσης

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει επιμείνει στο 4-2-3-1 και μόνο σε μικρά διαστήματα στα φιλικά και σε λίγες προπονήσεις δούλεψε σχήματα με δίδυμο στην επίθεση. Ωστόσο, είναι μία επιλογή που ο Σέρβος δεν παραμερίζει, αφού υπό προϋποθέσεις μπορεί να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό.

Από τους τρεις στράικερ που έχει, ο Γιοβάνοβιτς θεωρεί ως καθαρόαιμους επιθετικούς περιοχής τους Ιωαννίδη και Μακέντα και δεν θα τους χρησιμοποιήσει μαζί. Θα ταιριάξει τον έναν από τους δύο με τον Καρλίτος, για να έχουν χαρακτηριστικά που συμπληρώνονται.

Εσχάτως, η ένταξη του Παλάσιος στο ρόστερ δίνει άλλη μία επιλογή, αφού ο Αργεντινός έχει παίξει αρκετές φορές στην κορυφή της επίθεσης, μόνος ή με παρτενέρ. Άλλωστε, ο Παλάσιος φημίζεται για την ικανότητα του να πατάει περιοχή και να σκοράρει, οπότε ξέρει τα… μυστικά. 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ