Τα δέκα κρίσιμα κομμάτια από το παζλ Γιαννίκη – ΑΕΚ

Τα δέκα κρίσιμα κομμάτια από το παζλ Γιαννίκη – ΑΕΚ

Ο Αργύρης Γιαννίκης ετοιμάζεται να φορέσει την κιτρινόμαυρη φόρμα και to10gr καταγράφει τις δέκα σημαντικότερες παραμέτρους που έφεραν τον νεαρό τεχνικό στον πάγκο της ΑΕΚ.

Με την έλευση του Οκτώβρη η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ομάδα από το Big 5 που αλλάζει προπονητή, με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς να αποχωρεί σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την πρόσληψή του και τον Αργύρη Γιαννίκη να παίρνει τη θέση του Σέρβου στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο. Ο πρώην τεχνικός του ΠΑΣ Γιάννινα θα γίνει έτσι ο 13ος προπονητής της Ένωσης επί εποχής Μελισσανίδη, από το restart του 2013 δηλαδή κι έπειτα.

Μία εξέλιξη – όσον αφορά στην αλλαγή προπονητή καθεαυτή – που ναι μεν εξέπληξε πολλούς για το timing στο οποίο συνέβη, ομολογουμένως όμως δεν ήταν κάτι που κανείς δεν περίμενε. Τα σύννεφα γύρω από τον Μιλόγεβιτς ήταν πολλά κι έγιναν ακόμη περισσότερα τις τελευταίες μέρες, με το διαζύγιο να αποτελεί ουσιαστικά ανακούφιση και για τις δύο πλευρές. Και τώρα Γιαννίκης. Ο 41χρονος τεχνικός είναι μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της μέχρι τώρα καριέρας του και to10.gr επιχειρεί να καταγράψει τα δέκα πιο σημαντικά κομμάτια της ιστορίας Γιαννίκη – ΑΕΚ.

  • Καταρχάς πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιλογή είναι 100% του Δημήτρη Μελισσανίδη. Όλες οι αποφάσεις στην ΑΕΚ εν τέλει παίρνονται από τον Μελισσανίδη αλλά σε αυτή την περίπτωση ο διοικητικός ηγέτης της Ένωσης δεν μπήκε στη διαδικασία να σκεφτεί κάτι άλλο. Από την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκε το τέλος με τον Μιλόγεβιτς, ο 41χρονος προπονητής ήταν στο μυαλό του. Δεν ήταν η πρώτη φορά βέβαια. Και το καλοκαίρι είχε εξεταστεί η περίπτωσή του αλλά για διάφορους λόγους δεν προχώρησε, ενώ γενικά από το ξεκίνημα κιόλας της περσινής σεζόν ο «Τίγρης» είχε ξεχωρίσει τον Ελληνογερμανό για το ποδόσφαιρο που έπαιζε με την ομάδα της Ηπείρου αλλά και για τις ιδιαίτερες περγαμηνές που τον συνόδευαν. Έχει και αδυναμία στους Ελληνες προπονητές, δεν ήθελε και πολύ.

 

  • Το τέλος πάντως με τον Μιλόγεβιτς δεν ήταν όσο «βελούδινο» παρουσιάζεται. Ναι μεν υπήρχε κοινή επιθυμία για διαζύγιο στο τέλος αλλά υπήρξε μια διαρκής φθορά που οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη. Από τον αποκλεισμό κόντρα στη Βελέζ, τα όσα έγιναν με τον ΟΦΗ και την εικόνα της ομάδας με τον ΠΑΟΚ όπου ακολούθησε μία πολύ δύσκολη εβδομάδα ως και το παιχνίδι στο Αγρίνιο. Εκεί όπου ο Σέρβος έπαιζε το κεφάλι του και όπως ο ίδιος είχε πει στον Μελισσανίδη, «αν χάσω, θα φύγω μόνος μου». Τελικά δεν έχασε αλλά έφυγε με την αφορμή και της εξωτικής πρότασης από το Κατάρ που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

 

  • Όσον αφορά στην επιλογή του επόμενου, μπορεί ο Μελισσανίδης να μην σκέφτηκε άλλον προπονητή πέρα από τον Γιαννίκη, υπήρξαν άλλοι εντός ΑΕΚ όμως που το έκαναν. Όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Παπαδημητρίου που είχε στο μυαλό του τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Οι δυο τους γνωρίζονται πολύ καλά από την Ξάνθη και ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης έχει εξαιρετική άποψη για τις προπονητικές ικανότητες του Θρακιώτη τεχνικού. Παράλληλα θεωρούσε ότι στην προηγούμενη θητεία του αδικήθηκε και πως τώρα οι συνθήκες θα ήταν ιδανικές για να πετύχει και να οδηγήσει τους «κιτρινόμαυρους» σε νέες επιτυχίες. Ο Μελισσανίδης όμως είχε άλλη άποψη.

 

  • Ο Γιαννίκης έρχεται στην ΑΕΚ ουσιαστικά με τέσσερις δικούς του συνεργάτες. Έναν βοηθό προπονητή, έναν γυμναστή αλλά και δύο αναλυτές δείχνοντας αν μη τι άλλο πως είναι οργανωμένος και δουλεύει όπως επιτάσσει το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Το αν θα καταφέρει να πετύχει είναι άλλη συζήτηση και θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

 

  • Το καλοκαίρι όπως είναι γνωστό ο Γιαννίκης είχε φτάσει πάρα πολύ κοντά στον Ατρόμητο. Για την ακρίβεια είχε συμφωνήσει σε όλα με τους Περιστεριώτες αλλά την τελευταία στιγμή έκανε πίσω, για προσωπικούς κυρίως λόγους. Η γυναίκα του ζει στην Γερμανία και ήθελε να επιστρέψει εκεί αλλά είχε και την επιθυμία για κάτι καλύτερο από τον Ατρόμητο, μετά την εξαιρετική χρονιά στον ΠΑΣ. Το καλύτερο ακούει πλέον στο όνομα ΑΕΚ και ήταν ικανό για να κάμψει τις όποιες σκέψεις είχε ο Γιαννίκης για επιστροφή στην Γερμανία.

 

  • Σε αντίθεση με πρόσφατες περιπτώσεις προπονητών, αυτή τη φορά η συμφωνία της ΑΕΚ με τον Γιαννίκη θα είναι μέχρι το τέλος της σεζόν. Και εκεί – εφόσον φτάσει βέβαια μέχρι το τέλος της σεζόν ο Γιαννίκης γιατί στην Ελλάδα αλλά και στην ΑΕΚ ειδικότερα τα έχουμε δει όλα – θα πέσουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι και η Ένωση θα πράξει αναλόγως. Επίσης δεν θα έχει και ζητήματα αποζημιώσεων όπως συνέβη κατά το παρελθόν.

 

  • Ο Γιαννίκης θα είναι ο νεότερος προπονητής της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια, μετά τον Δέλλα, τον οποίο βέβαια βρήκε το 2013 στην ομάδα ο Μελισσανίδης. Τότε ο «Τίγρης» πίστεψε πως ο Τράι μπορεί να εξελιχθεί έως και σε νέο Μπάγεβιτς, δίνοντάς του την ευκαιρία να επαναφέρει την ΑΕΚ στα σαλόνια και αν τα καταφέρει να μείνει για χρόνια στην ομάδα. Τότε ο Δέλλας ήταν στα 37, ο Γιαννίκης είναι πλέον 41 αλλά με ένα πολύ καλό βιογραφικό πίσω του, σε επίπεδο γνώσεων τουλάχιστον.

 

  • Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ΑΕΚ την τελευταία τριετία ήταν η κάκιστη παρουσία της στα ντέρμπι. Χωρίς νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό, μία νίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ. Κάτι στο οποίο φαίνεται πως μπορεί να δώσει λύση ο Γιαννίκης. Ο ομογενής τεχνικός δεν τα πήγε και άσχημα πέρσι στα ματς με τους μεγάλους. Έχοντας ως μεγαλύτερο παράσημο τις τρεις κολλητές νίκες κόντρα στον Παναθηναϊκό μέσα σε δύο εβδομάδες, δεν τα κατάφερε μόνο απέναντι στον ΠΑΟΚ από τον οποίο έχασε δύο φορές. Με τον Ολυμπιακό πήρε ισοπαλία στα Γιάννενα πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση ενώ στο Φάληρο έχασε με γκολ στις καθυστερήσεις, αλλά και με την ΑΕΚ είχε μεγάλο αποτέλεσμα αφού πήρε διπλό μέσα στο ΟΑΚΑ.

 

  • Το γεγονός πως ο Γιαννίκης είναι Γερμαναθρεμμένος αποτελεί επίσης κάτι που υπήρξε από τα θετικά του. Και λόγω των ποδοσφαιρικών αρχών που έχει ως προϊόν μίας από τις πιο φημισμένες σχολές προπονητών στην Ευρώπη, αυτή της Κολωνίας, αλλά και λόγω των γνωριμιών του στη γερμανική αγορά με την οποία άνοιξε πρόσφατα παρτίδες η ΑΕΚ με τη μεταγραφή του Τσούμπερ και θέλει να δικτυωθεί περισσότερο. Όχι κατ’ ανάγκη για μεταγραφικούς μόνο λόγους.

 

  • Ο Γιαννίκης πιάνει άμεσα δουλειά κι έχει μπροστά του τέσσερα παιχνίδια μέχρι την επόμενη διακοπή. Ατρόμητος και Άρης εντός, Βόλος και Απόλλωνας εκτός. Εύκολα δεν τα λες αλλά δεν θα είναι και καμία υπέρβαση το 4Χ4. Και μετά… Ολυμπιακός. Μετά τη διακοπή του Νοέμβρη. Αυτό το ματς θα είναι η στόχευση του 41χρονου τεχνικού που θα επιδιώξει να περάσει τα δικά του στοιχεία μέσα από τα παιχνίδια που έρχονται ουσιαστικά, έχοντας φυσικά ως πρώτο στόχο το αποτέλεσμα. Ένα σερί νικών που θα κρατήσει την ομάδα σε τροχιά κορυφής αλλά θα δώσει και στον ίδιο «φτερά» για τη συνέχεια διώχνοντας σε μεγάλο βαθμό την αμφισβήτηση που ήδη υπάρχει προς το πρόσωπό του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ