Μεγάλη ανατροπή στον Ολυμπιακό με το Κόπα Αφρικα

Μεγάλη ανατροπή στον Ολυμπιακό με το Κόπα Αφρικα

Η σοβαρή συζήτηση που ξεκίνησε για την ακύρωση του Κόπα Αφρικα από την CAF, αλλάζει τα δεδομένα στον Ολυμπιακό ενόψει της συνέχειας της σεζόν.

Η αποκάλυψη του RMC για σοβαρό ενδεχόμενο ακύρωσης του Κόπα Αφρικα, προκαλεί αναταραχή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Και φυσικά επηρεάζει άμεσα και τον Ολυμπιακό. Οι Ερυθρόλευκοι αποτελούν μία από τις ομάδες με τους περισσότερους Αφρικανούς διεθνείς ποδοσφαιριστές και μέχρι στιγμής είναι δεδομένο ότι συνολικά 6 παίκτες των πρωταθλητών Ελλάδος είναι να δώσουν το παρών στη διοργάνωση, που θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, στα γήπεδα του Καμερούν.

Συγκεκριμένα, ήδη οι Μάντι Καμαρά, Αγκιμπού Καμαρά (Γουινέα), Πιέρ Κούντε (Καμερούν), Γκάρι Ροντρίγκες (Πράσινο Ακρωτήρι) έχουν ήδη ανακοινωθεί στην προεπιλογή των χωρών τους, ενώ δεδομένη θεωρείται η παρουσία του Πάπε Αμπού Σισέ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Σενεγάλης, αλλά και εκείνη του Χένρι Ονιεκούρου, ο οποίος αποτελεί μόνιμο μέλος της εθνικής Νιγηρίας. Και στην κουβέντα δεν βάζουμε καν τη μικρή πιθανότητα να κληθεί και κάποιος εκ των Γιουσέφ Ελ Αραμπί (Μαρόκο) και Ουσεϊνού Μπα (Σενεγάλη).

Ωστόσο, το γαλλικό δημοσίευμα δημιουργεί μια νέα διάσταση στην πραγματικότητα της διοργάνωσης, καθώς οι πιέσεις που ασκούνται από το σύνολο του ευρωπαϊκού (και όχι μόνο) ποδοσφαιρικού κόσμου, ώστε να ληφθεί μια δραστική απόφαση λόγω της πανδημίας και της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν αναγκάσει την Αφρικανική Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία (CAF) να σκέφτεται πιο σοβαρά από ποτέ το ενδεχόμενο να ακυρώσει τη διοργάνωση.

Όπως επισημαίνεται, αρκετοί εθνικοί προπονητές έχουν επαναλάβει αυτό το ενδεχόμενο χωρίς να τους έχει ανακοινωθεί επίσημη απόφαση προς το παρόν. Πέρα από τις οργανωτικές δυσκολίες που συνδέονται με τον Covid-19 και τη νέα του παραλλαγή Omicron, η CAF αντιμετωπίζει τη δυσαρέσκεια ορισμένων συλλόγων, κυρίως αγγλικών, που θα ήθελαν να μπορέσουν να κρατήσουν τους παίκτες στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες. Οι Αφρικανοί παίκτες που θα κληθούν από την επιλογή τους θα πρέπει να περάσουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που θα στερούσε τους συλλόγους τους παίκτες τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και η χώρα αυτή τη στιγμή πλήττεται από ένα σημαντικό κύμα κρουσμάτων Covid.

Αυτή την ώρα οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι έντονες, όπως και οι πιέσεις. Οι οποίες δεν γίνονται μόνο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο χορηγών. Με τους μεγάλους συλλόγους να ζητούν από τις εταιρείες να μην επιμένουν στη διεξαγωγή του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, καθώς ο πραγματικός κίνδυνος για τους παίκτες και το κοινό συνολικά είναι τεράστιος. Μάλιστα, στο παιχνίδι έχουν μπει ακόμη και οι ασφαλιστικές εταιρείες που συνεργάζονται με την CAF, οι οποίες πιέζονται αφόρητα να δεσμευτούν για τρελές αποζημιώσεις σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα για κάποιον παίκτη.

Πλέον, καθίσταται σαφές ότι η απόφαση πρέπει να παρθεί άμεσα. Και σε αυτό προσβλέπουν όσοι πιέζουν για αναβολή της διοργάνωσης. Οι ποδοσφαιριστές που θα λάβουν μέρος στις αναμετρήσεις του Κόπα Αφρικα έχουν ενημερωθεί ότι το αργότερο στις 2 Ιανουαρίου (άλλες χώρες έχουν ζητήσει και πριν την Πρωτοχρονιά) πρέπει να ενσωματωθούν στα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα, καθώς το τουρνουά ξεκινάει στις 9 Ιανουαρίου (με 6 Φεβρουαρίου).

Φυσικά στον Ολυμπιακό περιμένουν με αγωνία να ενημερωθούν εάν τελικά οι παίκτες τους θα ταξιδέψουν ή όχι. Διότι η ακύρωση της διοργάνωσης θα προκαλέσει αλλαγή πλάνων συνολικά στους Ερυθρόλευκους. Βασικοί ποδοσφαιριστές δεν θα αποχωρήσουν για τουλάχιστον έναν μήνα. Και επιπλέον λογικά θα υπάρξει και αλλαγή του μεταγραφικού σχεδιασμού για τον Ιανουάριο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι το τουρνουά ήταν αρχικά προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021. αλλά η CAF ανακοίνωσε στις 15 Ιανουαρίου 2020 ότι λόγω των δυσμενών κλιματικών συνθηκών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το τουρνουά θα πραγματοποιούνταν από τις 9 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου 2021. Στις 30 Ιουνίου 2020, η CAF μετέφερε το τουρνουά για δεύτερη φορά, για τον Ιανουάριο του 2022 μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 σε ολόκληρη την ήπειρο, ενώ διατήρησε το όνομα Κύπελλο Εθνών Αφρικής 2021 για χορηγικούς σκοπούς.

Πλέον, μία τρίτη αναβολή της διοργάνωσης, πιθανότατα θα σημαίνει ότι το συγκεκριμένο τουρνουά θα αναβληθεί οριστικά. Θα προσμετράται ως «παύλα» από εδώ και πέρα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι με βάση τα όσα συμβαίνουν στην Αφρικανική Ηπειρο με τον κορωνοϊό, τις δύσκολες συνθήκες προστασίας και τα δεδομένα που δείχνουν ότι πολλοί Αφρικανοί ποδοσφαιριστές επιστρέφουν με covid όταν γυρίζουν από τις πατρίδες τους και τις διεθνείς διοργανώσεις τους, μια αναβολή/ακύρωση δεν θα προκαλούσε καμία έκπληξη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ