Ανάλυση: Άλλος Παναθηναϊκός από τη μέση και μπροστά – Ποιοι ήρθαν, ποιοι έφυγαν, πόσοι αναμένονται

Ανάλυση: Άλλος Παναθηναϊκός από τη μέση και μπροστά – Ποιοι ήρθαν, ποιοι έφυγαν, πόσοι αναμένονται

Οχτώ από τους δέκα της περσινής μεσοεπιθετικής γραμμής του Παναθηναϊκού αποχώρησαν από τον σύλλογο. Το... οπλοστάσιο του Γιοβάνοβιτς όμως είναι πιο ποιοτικό από ποτέ.

Πέρσι υπήρχαν οι Παλάσιος, Αϊτόρ, Βιγιαφιάνες, Γκατσίνοβιτς, Μαουρίσιο, Χατζηγιοβάνης, Βιτάλ, Καρλίτος, Μακέντα, Ιωαννίδης. Κανείς δεν μπορεί να πει πως ο Παναθηναϊκός δεν είχε την ποιότητα προκειμένου να κάνει όμορφα πράγματα στο γήπεδο μεσοεπιθετικά και να προσφέρει ωραίο ποδόσφαιρο και αποτελεσματικό.

Άλλωστε αυτό έγινε. Με κορυφαίους τους δύο βασικούς εξτρέμ του, δηλαδή τον Παλάσιος και τον Αϊτόρ, με τον Βιγιαφάνιες να πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν και τον Γκατσίνοβιτς να δίνει πολλές λύσεις από τη στιγμή που ήρθε στα μέσα της χρονιάς, ο Παναθηναϊκός διεκδίκησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης: Στον Παρθενώνα με φανέλα του Παναθηναϊκού ο Μπερνάρντ (pic)

Παράλληλα ήταν νικητής σε πολλά από τα ντέρμπι που έδωσε, εντός και εκτός έδρας, ένιωθε ξανά… ισχυρός και έστελνε μήνυμα για το μέλλον: με την παρουσία του Γιοβάνοβιτς στον πάγκο και με τις κατάλληλες κινήσεις θα μπορούσε να εμφανιστεί ακόμα καλύτερος. Το ξεκίνημα του καλοκαιριού είχε φέρει μια «παγωμάρα» στον κόσμο όσον αφορά το πόσο ανταγωνιστικό θα μπορούσε να είναι το ρόστερ της ομάδας.

Τα συμβόλαια των Χατζηγιοβάνη, Βιγιαφάνιες, Μαουρίσιο δεν ανανεώθηκαν, ο Γκατσίνοβιτς δεν άλλαξε πόλη, αλλά φανέλα (ΑΕΚ), ο Μακέντα πουλήθηκε, το ίδιο και ο Καρλίτος, ο Βιτάλ επέστρεψε στη Βραζιλία αφού ο Παναθηναϊκός δεν πλήρωσε τη ρήτρα. Από τους δέκα που αναφέραμε στην αρχή και έπαιζαν είτε λίγο, είτε πολύ κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, έφυγαν οι οχτώ. Κι όμως, ο Παναθηναϊκός με τις κινήσεις που έκανε φέτος το καλοκαίρι επί της ουσίας βγαίνει ενισχυμένος.

Κινήσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί, αφού απομένει να πάρουν οι «πράσινοι» σίγουρα ένα «οχτάρι» συν έναν ακόμα παίκτη για τον άξονα της μεσαίας γραμμής από τη στιγμή που αποχωρεί και ο Αλεξανδρόπουλος για τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ο Γιοβάνοβιτς έχει στη διάθεσή του τους δύο καλύτερους παίκτες της περσινής σεζόν: Αϊτόρ και Παλάσιος δεν… κουνήθηκαν από το ρόστερ.

Η αναβάθμιση στη θέση του σέντερ φορ είναι δεδομένη, με την έλευση του Σπόραρ, που ήδη πήρε φανέλα βασικού, ενώ οι μεταγραφές των Μπερνάρντ και Βέρμπιτς σε θεωρητικό επίπεδο αλλάζουν επίπεδο τον Παναθηναϊκό. Πρόκειται για δύο ποδοσφαιριστές με σπουδαία καριέρα, με παραστάσεις, εμπειρίες και με δεδομένη αγωνιστική αξία. Πλάι σ’ αυτούς ο Παναθηναϊκός επένδυσε και σε ένα νέο παιδί, αγοράζοντάς τον και δείχνοντας πως στηρίζει το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Πρόκειται για τον Ανταμ Τσέριν, ο οποίος από τις πρώτες του εικόνες μέσα στο γήπεδο δείχνει πως ο Παναθηναϊκός δεν… λάθεψε με την επιλογή του.

Μάλιστα είναι τέτοια η εκτίμηση του Γιοβάνοβιτς προς τον Σλοβένο μέσο, που τον καθιερώνει άμεσα στην αρχική ενδεκάδα και στην τριάδα της μεσαίας γραμμής. Ο Σέρβος έχει πλέον Αϊτόρ, Παλάσιος, Βέρμπιτς, Μπερνάρντ, Τσέριν, Σπόραρ, Ιωαννίδη. Αν εξαιρέσουμε τους δύο τελευταίους, που είναι οι δύο επιθετικοί της ομάδας, πίσω τους υπάρχει… συνωστισμός. Ετούτη τη στιγμή και με το σχήμα που επιλέγει ο Γιοβάνοβιτς, δηλαδή έναν αμυντικό μέσο και δύο μπροστά του, η λογική λέει πως Τσέριν και Μπερνάρντ θα είναι οι δημιουργικοί χαφ και οι Βέρμπιτς, Παλάσιος, Αϊτόρ θα διεκδικούν τις δύο θέσεις στα εξτρέμ. Ενώ αναμένεται να έρθουν ένας ή δύο χαφ ακόμα που θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό.

Παίκτες που μπορούν να καλύψουν 2-3 θέσεις

Υπάρχει και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό στο πως δημιουργείται το φετινό ρόστερ του Παναθηναϊκού. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μπορούν να καλύψουν περισσότερες από μία θέσεις και ο Γιοβάνοβιτς έχει εξηγήσει στους παίκτες του πως είναι πιθανό αυτό να συμβεί κατά τη διάρκεια της σεζόν και αν προκύψει ανάγκη. Για παράδειγμα, ο Βέρμπιτς έχει αγωνιστεί σαν σέντερ φορ και στο μυαλό του προπονητή υπολογίζεται και εκεί. Αυτός είναι και ο λόγος που στον Παναθηναϊκό αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σκέψεις για την απόκτηση άλλου επιθετικού. Ο Μπερνάρντ έκανε σπουδαία καριέρα παίζοντας ως εξτρέμ, που σημαίνει ότι αποτελεί έξτρα λύση για τα άκρα, ενώ ο Αϊτόρ μπορεί να βοηθήσει πιο εσωτερικά αν χρειαστεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ