Η ιστορία γράφεται ξανά για την ΑΕΚ: Η επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια και η… παρέλαση εμβληματικών μορφών

Η ιστορία γράφεται ξανά για την ΑΕΚ: Η επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια και η… παρέλαση εμβληματικών μορφών

Η σημερινή μέρα «ανήκει» στην ΑΕΚ. Η Ενωση επιστρέφει στο σπίτι της, στα ιερά χώματα που μεγαλούργησε. Τα «βαριά χαρτιά» που θα κάνουν ακόμα πιο ξεχωριστά και ιδιαίτερα τα εγκαίνια της Αγιά Σοφιάς-Opap Arena.

Τα χρόνια της προσφυγιάς φτάνουν στο τέλος τους για την ΑΕΚ. 7090 μέρες μετά, η Ένωση επιστρέφει στο σπίτι της. Στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί που ανήκει, εκεί που γεννήθηκαν γενιές και γενιές ΑΕΚτζήδων.

Το αποψινό βράδυ είναι ιστορικό για ολόκληρη την οικογένεια του Δικεφάλου. Οι σκηνές που θα εκτυλιχθούν στη Νέα Φιλαδέλφεια θα είναι μοναδικές και πρωτόγνωρες. Είναι πολλά τα χρόνια του ξεριζωμού, με τον κιτρινόμαυρο λαό να αδημονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του ομάδα στην παραδοσιακή της έδρα. Η Αγια-Σοφιά- Opap Arena δεν είναι πλέον ένα όνειρο ή μια εξαγγελία, αλλά μια πραγματικότητα που θα καταλάβουν άπαντες σε λίγες ώρες.

Διαβάστε επίσης: Η απίθανη ιστορία του ESPN για το Ολυμπιακός – Ατρόμητος (pic)

Η «Αγιά Σοφιά» ανοίγει τις πύλες της, με την ΠΑΕ ΑΕΚ να έχει ετοιμάσει μια εντυπωσιακή γιορτή. Μια γιορτή αντάξια της «κιτρινόμαυρης» ιστορίας. Εκτός από τους 32.000 οπαδούς, το παρών θα δώσουν και πολλές από τις μορφές του ένδοξου παρελθόντος.

Τα «βαριά» ονόματα που θα… παρελάσουν στον αγωνιστικό χώρο της Opap Arena είναι πολλά, με την ΑΕΚ να δημιουργεί ουσιαστικά την «κιτρινόμαυρη» dream team όλων των εποχών.

Παραγιός, Σταματιάδης, Νεστορίδης, Κεφαλίδης, Καραφέσκος, Σταθόπουλος, Νικολάου, Αρδίζογλου, Μαύρος, Μπάγεβιτς, Γεωργαμλής, Καραγκιοζόπουλος, Βασιλόπουλος, Σαββίδης, Κούτουλας, Μπατίστα, Δημητριάδης, Σαμπανάτζοβιτς, Ατματσίδης, Κασάπης, Κωστής, Νικολαϊδης, θα τιμηθούν από την Ενωση, ξυπνώντας όμορφες μνήμες στους οπαδούς της ομάδας.

Ο καθένας έγραψε τη δική του ιστορία με την κιτρινόμαυρη φανέλα και to10.gr ξεχωρίζει τους πέντε που αποτελούν… ιερά τέρατα για τον Δικέφαλο.

Ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο… Θεός

Πολλές συστάσεις δε χρειάζονται. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο τόσο με την ιστορία της ΑΕΚ όσο και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και για να το πάμε αλλιώς, Έλληνας Θεός με έντεκα γράμματα; Θωμάς Μαύρος!

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες παίκτες. Ένας πραγματικός μύθος του αθλήματος της χώρας μας. Ο Θωμάς Μαύρος ήταν… πολυβόλο και κίνδυνος-θάνατος για όλες τις άμυνες.

Ο παλαίμαχος επιθετικός παραμένει μέχρι και σήμερα ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα, σημειώνοντας 260 τέρματα σε 501 εμφανίσεις. Τέσσερις φορές έκοψε πρώτος το… νήμα στον πίνακα των σκόρερ, ενώ κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα με την αγαπημένη του ΑΕΚ. Αποτελεί σημαία για τον Δικέφαλο, με τον κόσμο να πίνει νερό στο όνομά του.

Ο «Πρίγκιπας» της ΑΕΚ

Από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα της «κιτρινόμαυρης» ιστορίας. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είναι ένας άνθρωπος που έχει φανατικούς θαυμαστές, αλλά και φανατικούς εχθρούς. Τον «Πρίγκιπα» είτε τον αγαπάς είτε τον μισείς, αποτελεί κεφάλαιο για την ΑΕΚ και πολλές κιτρινόμαυρες επιτυχίες, φέρουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του.

Ο Ντούσκο άφησε το στίγμα του στον Δικέφαλο, τόσο ως παίκτης (2 πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο), όσο και ως προπονητής. Ουσιαστικά, συνέδεσε το όνομα του σχεδόν με κάθε τίτλο της ΑΕΚ τα τελευταία 40 χρόνια.

Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία το 1988 και μέχρι το 1996, έκανε τον κόσμο να… παραμιλά με την ομάδα που είχε δημιουργήσει. Μια ομάδα που σάρωσε τα πάντα (4 πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο) στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και μνημονεύεται μέχρι και σήμερα. Ο Μπάγεβιτς μέτρησε δύο ακόμα προπονητικές παρουσίες στην Ένωση, ενώ ολοκλήρωσε την κιτρινόμαυρη πορεία του το καλοκαίρι του 2018 από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή.

Ο «δολοφόνος» με το… αγγελικό πρόσωπο

Ντέμης Νικολαϊδης. Πραγματικά, τι να πρωτοπεί κανείς. Παίκτης-σύμβολο για την ΑΕΚ, που άφησε το στίγμα του στους «κιτρινόμαυρους. Εσπερνε τον φόβο και τον τρόμο στους αντίπαλους αμυντικούς, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.

Ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με τον «κιτρινόμαυρο» λαό και έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών. Κάθε του κίνηση, κάθε του γκολ, ξεσήκωνε και… χάζευε την εξέδρα. Ο Ντέμης «χόρευε» στον αγωνιστικό χώρο και αποτελεί μέχρι και σήμερα ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς που έχει βγάλει η χώρα.

Ο Νικολαϊδης φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα το 1996 και από την πρώτη στιγμή, έγινε ο ηγέτης της ΑΕΚ. Πήρε την ομάδα στις πλάτες του και ενέπνευσε χιλιάδες οπαδούς. Τα κατορθώματά του; Πολλά και ξεχωριστά. Στα 176 γκολ σταμάτησε ο killer του Δικεφάλου, που συνέβαλλε τα μέγιστα στην κατάκτηση τριών Κυπέλλων.

Παράλληλα, ο 49χρονος, υπηρέτησε την αγαπημένη του ΑΕΚ και από το πόστο του προέδρου. Σε δύσκολες στιγμές και με την Ένωση στο χείλος του γκρεμού, ο Ντέμης πήρε τη μεγάλη απόφαση, βγαίνοντας μπροστά. Ανέλαβε το… τιμόνι το 2004, οδήγησε την ομάδα σε πολλές επιτυχίες (πρώτες νίκες στο Champions League) και τον Νοέμβρη του 2008 είπε οριστικά «αντίο» στους «κιτρινόμαυρους».

Ο θρυλικός Νέστορας της ΑΕΚ

Και σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει! Ενας μύθος για την ΑΕΚ, ένας ζωντανός θρύλος. Με την κιτρινόμαυρη φανέλα σκόραρε 224 γκολ εκ των οποίων τα 141 στην Α’ Εθνική.

Έχει αναδειχθεί πρώτος σκόρερ σε πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα και η μορφή του θα κυριαρχεί για πάντα στο γήπεδο όπου μεγαλούργησε και δημιούργησε μόνος του νέες γενιές φιλάθλων.

Σε ηλικία 92 ετών δίνει καθημερινά «μάχες» για όλα και τον κρατούν δυνατό η αγάπη του για την οικογένεια του και την ΑΕΚ. Ο Νεστορίδης αποτελεί τοτέμ για τον Δικέφαλο, σημαδεύοντας μια ολόκληρη εποχή με τις επιδόσεις του στα γήπεδα.

Ο παίκτης… συνώνυμο του γκολ

Δίπλα στη λέξη «γκολ» είναι σημειωμένο το όνομά του. Ο Βασίλης Δημητριάδης φόρεσε τη φανέλα με τον Δικέφαλο στο στήθος από το 1991 ως το 1996, κόβοντας πρώτος το νήμα στον πίνακα των σκόρερ για δύο σεζόν.

Ο «Λευκοπυργίτης» επιθετικός, αγάπησε και αγαπήθηκε από την ΑΕΚ και έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αρκετές επιτυχίες της ομάδας. Αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της, αποχωρώντας από τα Σπάτα τον Μάρτιο του 2022.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ