Τα σενάρια που στέλνουν Ολυμπιακό ή ΠΑΟΚ απευθείας σε ευρωπαϊκό όμιλο  – Γιατί θέλουν να το πάρει η Γιουβέντους (pic)

Τα σενάρια που στέλνουν Ολυμπιακό ή ΠΑΟΚ απευθείας σε ευρωπαϊκό όμιλο – Γιατί θέλουν να το πάρει η Γιουβέντους (pic)

Ρυθμιστής για τον Κυπελλούχο ή τον τρίτο του ελληνικού πρωταθλήματος η Γιουβέντους - Ολα τα σενάρια που στέλνουν και δεύτερη ελληνική ομάδα σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Στην τελική ευθεία έχουν μπει πλέον τα πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου, με τη Super League να ολοκληρώνεται την ερχόμενη Κυριακή (14/5), ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να μάθουμε τις ομάδες που θα κατακτήσουν τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η πρωταθλήτρια ομάδα της φετινής Super League, που θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η ΑΕΚ, θα ξεκινήσει το ευρωπαϊκό της ταξίδι από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, ενώ στο χειρότερο σενάριο (σ.σ δύο συνεχόμενοι αποκλεισμοί) θα έχει εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους του Europa Conference League.

Εκτός από την πρωταθλήτρια, ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να «κλειδώσει» απευθείας θέση σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης και δεύτερη ελληνική ομάδα.

Διαβάστε επίσης: Η περίπτωση Φαριόλι, η παρουσία στο ντέρμπι, η συζήτηση και η επιλογή του Ολυμπιακού

Ο λόγος για την ομάδα που θα τερματίσει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας (σ.σ ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακός), εάν πάρει το Κύπελλο η ΑΕΚ. Αντίθετα, εάν ο Δικέφαλος του Βορρά πάρει το τρόπαιο, θα «κλειδώσει» αυτόματα και το «καλό» εισιτήριο του Europa League ως Κυπελλούχος, ανεξάρτητα από το εάν θα βγει τρίτος.

Σε κάθε περίπτωση, είτε ο Ολυμπιακός ως τρίτος είτε ο ΠΑΟΚ ως τρίτος ή Κυπελλούχος, για να βρεθεί απευθείας στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, θα πρέπει να κατακτήσει το Europa League φέτος η Γιουβέντους, αλλά και να βγει στην τετράδα του ιταλικού πρωταθλήματος.

Η Μεγάλη Κυρία βρίσκεται στα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αντιμετωπίζει τη Σεβίλλη, ενώ παράλληλα περιμένει την απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ιταλικής ομοσπονδίας για την αφαίρεση των 15 βαθμών, οι οποίοι προσωρινά της έχουν επιστραφεί. Η απόφαση θα γίνει γνωστή στις 22 Μαΐου, με την Γιουβέντους τη δεδομένη στιγμή να βρίσκεται στην 2η θέση, που δίνει αυτόματα το εισιτήριο στους ομίλους του επόμενου Champions League.

Εάν πάρει το Europa και βγει στην τετράδα της Serie A η Γιουβέντους, θα δημιουργηθούν κενά στην προκριματική διαδικασία του επόμενου Europa League και ο κυπελλούχος ή ο τρίτος του πρωταθλήματος της 15ης Ελλάδας θα ανέβει στα play-offs του Europa League. Θα έχει δηλαδή εξασφαλίσει τουλάχιστον τη συμμετοχή του στους ομίλους του Conference League, εάν δεν καταφέρει μέσω των προκριματικών να μπει στους ομίλους του Europa.

Εκτός από το σενάριο που προαναφέραμε με τη Γιουβέντους, υπάρχουν επίσης κάποια άλλα σενάρια που στέλνουν τον κυπελλούχο εάν είναι ο ΠΑΟΚ, ειδάλλως τον τρίτο του πρωταθλήματος (ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακό), σίγουρα σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης (Conference). Λιγότερα πιθανά, αλλά υπάρχουν. Αυτό θα συμβεί εάν κάποια εκ των Ρόμα ή Λεβερκούζεν κατακτήσουν το Europa, με την προϋπόθεση, όμως, πως θα έχουν εξασφαλίσει μέσα από το πρωτάθλημα τους το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League.

Αν δεν υπάρξει κάποια από τις παραπάνω θετικές προϋποθέσεις μέσω Europa League, τότε η μοναδική ελπίδα για ευνοϊκό rebalancing του ελληνικού εισιτηρίου είναι μέσω Conference League με μοναδική συνθήκη να κατακτήσει την εφετινή διοργάνωση η Φιορεντίνα και μερικές ημέρες νωρίτερα να έχει κατακτήσει το Κύπελλο Ιταλίας κόντρα στην Ιντερ! Αλκμααρ, Βασιλεία και Γουεστ Χαμ δεν έχουν ελπίδα για απευθείας εισιτήριο έστω στους ομίλους του Europa League από το πρωτάθλημα της χώρας τους.

Αντίθετα, καταστροφικό θα είναι το σενάριο αν κατακτήσει το εφετινό Europa League η… πολυνίκης του θεσμού Σεβίλλη, που ουσιαστικά δεν έχει ελπίδες να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο από την ισπανική Λα Λίγκα.

Η ανάλυση του Media Consultant της UEFA Ανδρέα Δημάτου:

Για να μην το κουράζουμε πάμε να δούμε αναλυτικά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες το rebalancing της UEFA θα στείλει τον κυπελλούχο Ελλάδας 2023 (αν είναι ο ΠΑΟΚ) ή τον τρίτο της ελληνικής Super League στα πλέι οφ του επόμενου UEFA Europa League.

Ολα θα εξαρτηθούν από το ποιος θα είναι ο εφετινός κάτοχος του Europa League ή (αν δεν ευνοεί αυτό το σενάριο) του εφετινού Conference League.

O εκπρόσωπος της Ελλάδας θα ευνοηθεί αν το εφετινό Europa League κατακτήσει η Γιουβέντους (και διατηρήσει τη θέση της στην πρώτη τετράδα στην Ιταλία με απευθείας εισιτήριο στους ομίλους του επόμενου Champions League) ή κάποια εκ των Ρόμα ή Λεβερκούζεν με την αυστηρή προϋπόθεση, όμως, ότι θα εξασφαλίσουν από το πρωτάθλημα της χώρας τους απευθείας εισιτήριο μίνιμουμ για τους ομίλους του Europa League!

Καταστροφικό θα είναι το σενάριο αν κατακτήσει το εφετινό Europa League η… πολυνίκης του θεσμού Σεβίλλη, που ουσιαστικά δεν έχει ελπίδες να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο από την ισπανική Λα Λίγκα.

Αν δεν υπάρξει κάποια από τις παραπάνω θετικές προϋποθέσεις μέσω Europa League, τότε η μοναδική ελπίδα για ευνοϊκό rebalancing του ελληνικού εισιτηρίου είναι μέσω Conference League με μοναδική συνθήκη να κατακτήσει την εφετινή διοργάνωση η Φιορεντίνα και μερικές ημέρες νωρίτερα να έχει κατακτήσει το Κύπελλο Ιταλίας κόντρα στην Ιντερ! Αλκμααρ, Βασιλεία και Γουεστ Χαμ δεν έχουν ελπίδα για απευθείας εισιτήριο έστω στους ομίλους του Europa League από το πρωτάθλημα της χώρας τους.

Θετικό στοιχείο για τον κάτοχο του ελληνικού εισιτηρίου στο Europa είναι ο διαφαινόμενος αποκλεισμός της Μίλαν από την Ιντερ στον ημιτελικό του Champions League γιατί το ενδεχόμενο να κατακτήσει το τρόπαιο η Μίλαν και ταυτόχρονα να είχε απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του επόμενου Europa από το ιταλικό πρωτάθλημα θα είχε ενδεχομένως αρνητική συνέπεια στο ελληνικό rebalancing…

Συμπερασματικά η πιο απλή προϋπόθεση για Ολυμπιακό ή ΠΑΟΚ προκειμένου να ξεκινήσουν από τα πλέι οφ του επόμενου Europa με εξασφαλισμένη θέση σε ευρωπαϊκό όμιλο είναι να κατακτήσει το εφετινό Europa League η Γιουβέντους, που όλα δείχνουν ότι θα έχει εισιτήριο για τους ομίλους του επόμενου Champions League από το ιταλικό πρωτάθλημα. Βεβαίως θα πρέπει να περιμένουμε στις 22 Μαϊου την απόφαση της εφέσεων της ιταλικής ομοσπονδίας για την αφαίρεση των 15 βαθμών, οι οποίοι έχουν προσωρινά επιστραφεί στην ομάδα του Τορίνο.

Σε αυτή την περίπτωση θα δημιουργηθούν κενά στην προκριματική διαδικασία του επόμενου Europa League (από τους αποκλεισμένους των προκριματικών του Champions League) και ο κυπελλούχος (ή τρίτος του πρωταθλήματος) της 15ης Ελλάδας θα ανέβει στα πλέι οφ του Europa League…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ