Το μεταγραφικό στίγμα για το πρώτο κύμα ενίσχυσης και το παράδειγμα Βαλβέρδε το καλοκαίρι του 2008

Το μεταγραφικό στίγμα για το πρώτο κύμα ενίσχυσης και το παράδειγμα Βαλβέρδε το καλοκαίρι του 2008

Σε κάθε ιστορία που ως τώρα έρχεται στο προσκήνιο με κωδική ονομασία «Ολυμπιακός-μεταγραφές», ο παρονομαστής είναι κοινός

Παράξενο δεν το λες. Κάθε άλλο. Απλά μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν όντως πρόκειται για το «στίγμα» σε αυτό τον πρώτο κύκλο της «Ολυμπιακός-μεταγραφές» ιστορίας, ή αν τρέχει νερό στο.. μύλο του αυτονόητου.

Διότι με Ισπανό αθλητικό διευθυντή και Ισπανό προπονητή προφανώς παράξενο δεν είναι πως όλες αυτές οι μεταγραφικές ιστορίες που ήδη κυκλοφορούν έχουν κοινό παρανομαστή την αγορά της Ισπανίας. Αυτή ξέρουν καλά και ο Αντόνιο Κορδόν και ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ, άρα και αυτή… εμπιστεύονται. Πολλώ δε μάλλον στην αφετηρία μιας διαδρομής που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος απαγορεύονται ρίσκα και προβλέψεις για τον αριθμό των ποδοσφαιριστών που θα προστεθούν στο ρόστερ.

Δεκαπέντε χρόνια πίσω ήταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε που έρχονταν για πρώτη φορά στα μέρη μας με τίτλο «τα πάντα όλα» στις αρμοδιότητες του. Και προπονητής και επικεφαλής της διαδικασίας των μεταγραφών. Τι προέκυψε άμα τη συμφωνία; Τρία ονόματα ποδοσφαιριστών που ήθελε μαζί του σε αυτό το νέο ξεκίνημα.

Ο Άλντο Ντούσερ που έρχονταν από μια καταπληκτική σεζόν με τη Ράσινγκ Σανταντέρ. Ο Όσκαρ Γκονζάλες που είχε κάνει μπόλικη δουλειά με τη Σαραγόσα και ο Πορτογάλος Ντούντα της Σεβίλλης. Αμυντικός χαφ, δεκάρι και winger. Μια τριπλέτα που αυτομάτως γέμισε τη λίστα με τους «πρώτους στόχους» του καλοκαιριού.

Τελικά από τους τρεις ήρθε μόνο ο ένας (Όσκαρ) και από τις επτά-οκτώ μεταγραφές που έκανε εκείνο το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός, ήταν και ο μοναδικός που προέκυψε από τη La Liga. Ήταν το καλοκαίρι του Λουίς Ντιόγκο (Πορτουγκέζα) και του Ντουντού Σεαρένσε (ΤΣΣΚΑ Μόσχας). Το καλοκαίρι του Σεμπάστιαν Λέτο (Λίβερπουλ) και μιας σειράς από ταλαντούχους Έλληνες της εποχής με πρώτο και καλύτερο τον Αβραάμ Παπαδόπουλο (Άρης) όπου έγραψε τη δική του ιστορία σε φόντο Ερυθρόλευκο.

Προς τι αυτό το ταξίδι στο χρόνο; Μα γιατί αποτελεί απόδειξη. Και τότε στην Ισπανία κοίταζε ο Ολυμπιακός, αλλά τελικά τα ψώνια του τα έκανε από αλλού σε ένα καλοκαίρι που με βάση το transfermarkt το μεταγραφικό μπάτζετ ξεπέρασε τα 23 εκατ ευρώ! Φυσικά ο Βαλβέρδε στην επόμενη διετία του στο μεγάλο λιμάνι, εκείνη της εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη του έδωσε και… κατάλαβε από την Ισπανία: Φουστέρ (Βιγιαρεάλ), Ιμπαγάσα (Βιγιαρεάλ), Ουρτάδο (Εσπανιόλ) τη πρώτη σεζόν με bonus τον Ριέρα από τη Λίβερπουλ. Μαρκάνο (Βιγιαρεάλ), Ορμπάιθ (Μπιλμπάο) συν Χαβίτο (Άρης) και Γέστε (Αλ-Ουάσλ). Προφανώς όμως καμιά φορά παίζουν ρόλο και οι συνθήκες και η ετοιμότητα και το timing.

Πίσω στο σήμερα; Κορδόν και Μαρτίνεθ θέλουν να προσφέρουν άμεσα τα παπούτσια που άφησαν άδεια στον Ρέντη, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο Γιαν Εμβιλά και ο Σεντρίκ Μπακαμπού. Παράλληλα έχουν καταλάβει πως θα χρειαστούν παίκτες πρώτης γραμμής και για τα άκρα της επίθεσης, αλλά ενδεχομένως και έναν ακόμη box to box στα χαρακτηριστικά του Ινμπόμ Χουάνγκ χτίζοντας από την αρχή τη μεσαία γραμμή. Τι ονόματα κυκλοφορούν;

Ο Λεάντρο Καμπρέρας, ο Βινίσιους και ο Σέρχι Ντάρντερ, ο στόπερ, ο αμυντικός χαφ και ο εγκέφαλος της Εσπανιόλ που ήταν προπονητής ο Μαρτίνεθ μέχρι πρόσφατα. Ο Ακουοκού, αμυντικός χαφ της Μπέτις που μέχρι πρότινος ήταν αθλητικός της διευθυντής ο Κορδόν. Ο Ντε Φρούτος που έκανε εξαιρετική σεζόν με τη Λεβάντε. Μένει να δούμε λοιπόν αν όλη αυτή η φιλολογία είναι ο θρίαμβος του φυσιολογικού ή αν απλά είναι μια αφετηρία εντυπώσεων.

Για τον Καμπρέρας πάντως ήδη λένε ότι δεν υπάρχει στη λίστα και είναι λογικό από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός ψάχνει για αριστεροπόδαρο στόπερ. Ο Ντάρντερ διεκδικείται από τη μισή La Liga, άρα η περίπτωση του είναι τουλάχιστον δύσκολη. Και όσο για τον Ντε Φρούτος που ίσως κάποιοι τον θυμούνται να… κόβει βόλτες στο ρεπορτάζ και πέρσι τέτοια εποχή, είναι περίπτωση των 5-6 εκατ ευρώ που δεν το λες ακριβώς και μπάτζετ «συνηθισμένο» για τα ελληνικά δεδομένα (έστω και αν ο Ολυμπιακός πέρσι το προσέφερε για τον επίσης Ισπανό, Πεπ Μπιέλ).

Όπως και να έχει: Η εβδομάδα που ξεκινά από αύριο έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον. Διότι θεωρητικά ο Ολυμπιακός θέλει ως τις 5 Ιουλίου να έχει ήδη κάνει 1-2 κινήσεις. Από που θα… πάνε Κορδόν και Μαρτίνεθ; Οι πληροφορίες λένε ότι όντως η Ισπανική αγορά τους απασχολεί. Τώρα για ποιους; Θα δείξει… Αν μη τι άλλο ο νέος αθλητικός διευθυντής έχει καταφέρει ως εδώ ότι ονόματα κυκλοφορούν να έρχονται σχεδόν αποκλειστικά από «δημοσιεύματα» στην Ιβηρική. Και ως εκεί…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ