Ο «Copo» Εσε, οι αριθμοί, η άποψη του Μαρτίνεθ και ο θείος/μέντορας «Turco», που «έφερε» τον Φρέιρε!

Ο «Copo» Εσε, οι αριθμοί, η άποψη του Μαρτίνεθ και ο θείος/μέντορας «Turco», που «έφερε» τον Φρέιρε!

To10.gr εξηγεί γιατί ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ έχει «ερωτευτεί» τον τρόπο παιχνιδιού του Σαντιάγκο Εσε, τα «πώς και γιατί» της μεταγραφής, που «κρύβονται» στους αριθμούς, αλλά και την προσωπικότητα που σχημάτισε ένας... Τούρκος!

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τις 15 θερινές μεταγραφικές του κινήσεις και ουσιαστικά άλλαξε πρόσωπο. Εγινε πιο γρήγορος. Πιο νέος. Πιο δυναμικός. Πιο «φρέσκος». Απέκτησε περισσότερες λύσεις. Και κυρίως άλλαξε ταυτότητα.

Καθώς γίνεται προσπάθεια να επανέλθει στις… εργοστασιακές ρυθμίσεις. Και να παίξει το ποδόσφαιρο που τον αντιπροσωπεύει, αυτό που αποτελεί κομμάτι της μενταλιτέ του. Και σε αυτή την προσπάθεια, ο Σαντιάγκο Εσε, είναι ένα κομμάτι αναπόσπαστο.

Διαβάστε επίσης: Ο 2ος πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών – Το τρελό νέο συμβόλαιο του Τσιμίκα

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ έχει στο μυαλό τον Εσε ως τον βασικό αμυντικό χαφ του Ολυμπιακού. Μαζί με τον Ιμπόρα, με τον οποίο ωστόσο μπορούν να αγωνιστούν και μαζί. Καθώς ο Ισπανός τεχνικός θεωρεί ότι ο Αργεντινός μπορεί με άνεση να αγωνιστεί και πιο μπροστά, ως 8άρι, λόγω της ικανότητάς του στη δημιουργία. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως ο νεαρός μέσος των Πειραιωτών, έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια, ως το «6», είναι η θέση του. Ο χώρος του γηπέδου όπου μπορεί να αναδείξει καλύτερα τις αρετές του.

Ο Εσε είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ποδοσφαιριστή. Αν και δεν έχει γίνει ακόμη 22 ετών (22/10/2001), έχει καταγράψει 122 συμμετοχές, 9 γκολ και 8 ασίστ με τη φανέλα της Ουρακάν. Της οποίας ήταν αρχηγός από τα 20 του χρόνια! Πρώτος αρχηγός. Και κυρίως, ηγέτης μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ενας παίκτης με προσωπικότητα, με χαρακτήρα, με τόλμη, με διαύγεια, αλλά και με ψυχή και δυναμισμό. Και (ειδικά) αυτά τα στοιχεία του, τα όχι αμιγώς ποδοσφαιρικά, έπεισαν τον Ολυμπιακό και τον Αντόνιο Κορδόν να επιμείνουν επί σχεδόν δύο μήνες για τη μεταγραφή.

Πλέον είναι ξεκάθαρο πως το δίδυμο Εσε – Μάντι Καμαρά θα… φορεθεί πολύ φέτος. Απολύτως δίκαια, βεβαίως, καθώς πρόκειται για δύο εξαιρετικούς παίκτες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, που αλληλοσυμπληρώνονται. Και που ανεβάζουν την ενέργεια, τον δυναμισμό, την ταχύτητα στη μεσαία γραμμή των Πειραιωτών. Με τον Αργεντινό να έχει τον ρόλο της… σκούπας. Και του πρώτου play maker, μπροστά από την άμυνα.

ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ…

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τον νεαρό μέσο του Ολυμπιακού, αλλά κάποια στοιχεία «δείχνουν» πιο εύκολα και με ασφάλεια τι παίκτης είναι ο Εσε. Τι του αρέσει να κάνει στο γήπεδο. Στο τέλος του πρωταθλήματος της Αργεντινής, αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής σε κοψίματα (58). Πρώτος από όλους. Ένα στοιχεία εξαιρετικά σημαντικό για τον τύπο του χαφ που αναζητά ο Ολυμπιακός. Επιπλέον, αναδείχθηκε 3ος σε κλεψίματα (62), 6ος σε κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα (51, 63.75%), 11ος σε συνολικά αγωνιστικά λεπτά και 18ος σε ακρίβεια στις πάσες (879, 79%).

Ο Μαρτίνεθ είναι απόλυτα ικανοποιημένος με την προσαρμογή, την προσήλωση, αλλά και την αντιληπτική ικανότητα του Εσε. Και δεν είναι τυχαίο ότι ήδη του έχει αναθέσει σημαντικό ρόλο στα πλάνα του. Μάλιστα, συχνά αναλαμβάνει ο ίδιος να εξηγήσει στον Αργεντινό μέσο τι πρέπει να κάνει, πώς να κινείται ανάμεσα από τους στόπερ, τι να κάνει, ώστε να διευκολύνει την ανάπτυξη της ομάδας. Ζητώντας διαρκώς από τον 22χρονο χαφ να μην χάνει εύκολα την μπάλα, αλλά και να προσέχει τις πάσες του.

Πολλοί δεν γνωρίζουν πως ο Εσε έχει ένα πολύ ιδιαίτερο παρατσούκλι στο ποδόσφαιρο. Το παρατσούκλι «Copo». Που στα ισπανικά σημαίνει «νιφάδα». Προσωνύμιο που έλαβε όταν ήταν ακόμη ποδοσφαιριστής των ακαδημιών της Ουρακάν, λόγω του ότι ήταν μικροκαμωμένος, σχεδόν ασθενικός, αλλά και ευέλικτος. Στα κορσικανικά, βεβαίως, η λέξη Copo σημαίνει «μάγειρας». Και η αλήθεια είναι πως πιθανότατα είναι πιο ταιριαστή για τον αμυντικό μέσο του Ολυμπιακού.

Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΘΕΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΜΕΝΤΟΡΑΣ

Και επειδή τίποτα στο ποδόσφαιρο δεν είναι τυχαίο, εκείνο που έχει αξία να αναφέρουμε είναι ότι ο Εσε προέρχεται από μια οικογένεια με πλούσια ποδοσφαιρική παράδοση. Θείος του είναι ο θρυλικός Αντόνιο Μοχάμεντ. Ο «Τούρκο», πρώην διεθνής με την Εθνική Αργεντινής και νυν προπονητής σημαντικών ομάδων σε Αργεντινή και Μεξικό, αποτελεί το πρότυπό του. Και τον ποδοσφαιρικό του μέντορα.

Μάλιστα, ήταν εκείνος που τον «ανέβασε» στην πρώτη ομάδα της Ουρακάν το 2019, αλλά είχε αποχωρήσει από τον πάγκο της όταν ο παίκτης έκανε ντεμπούτο με την ανδρική ομάδα, στις 15/02/2020, κόντρα στην Αλντοσίβι. Ημερομηνία την οποία έχει κάνει τατουάζ στο πόδι του ο Ναγίμπ Μοχάμεντ, μικρότερος γιος του «Τούρκο», ξάδερφος, αλλά και κολλητός φίλος του Εσε!

Για την ιστορία, ο Αντόνιο Μοχάμεντ, είναι και ο κύριος λόγος που ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα ακόμη μία μεταγραφή του Ολυμπιακού το φετινό καλοκαίρι. Ο λόγος για τον Νικολάς Φρέιρε. Ο «Τούρκο» τον «έκοψε» από την Πούμας όπου παραμένει προπονητής, επιλέγοντας να εμπιστευθεί άλλους ποδοσφαιριστές στη μεξικανική ομάδα. Και έτσι ο Ολυμπιακός βρήκε την ευκαιρία και τον απέκτησε με δανεισμό και οψιόν αγοράς!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ