Η ιστορία μιας ασίστ – Στο Νο2 της Ευρώπης ο Φορτούνης

Η ιστορία μιας ασίστ – Στο Νο2 της Ευρώπης ο Φορτούνης

Ο Κώστας Φορτούνης είναι μετρ της τελικής πάσας και η διεκδίκηση μιας ευρωπαϊκής πρωτιάς κάνει τους συμπαίκτες του ευτυχισμένους…

Συμβαίνει από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Ο τρόπος όμως που ο Ολυμπιακός άφησε δυο βαθμούς στην Μπάτσκα Τόπολα ακριβώς στο 90΄ και τέλος πάντων το σοκ μιας ισοπαλίας που πέρασε από σαράντα κύματα, δεν επέτρεψε στην ανάδειξη του, χαλώντας ένα απίθανο σενάριο από εκείνα που μόνο η ζωή μπορεί να γράψει.

Κάπως έτσι πέρασε κάτω από το ραντάρ, το γεγονός ότι κόντρα στους Σέρβους, ο Κώστας Φορτούνης έδωσε (στον Ποντένσε για το 2-0) την πιο ιστορική ασίστ της ως τώρα ερυθρόλευκης καριέρας του: Εκείνη που τον έστειλε σε συγκατοίκηση στην κορυφαία θέση της σχετικής λίστας του κλαμπ παρέα με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

Διαβάστε επίσης: Με Φαλ κόντρα στην Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός, νοκ-άουτ και ο Γκος

Οι δύο τους έχουν από 95. Ο μεγάλος Τζόλε –που συμπτωματικά εκείνο το βράδυ βρίσκονταν στις κερκίδες της TSC Arena-σε 493 συμμετοχές, ο «Φόρτου» τα κατάφερε σε 306 και έχει την ευκαιρία αρχής γενομένης από την επόμενη Κυριακή (22/10) κόντρα στον Παναθηναϊκό να κρατήσει αυτό το ρετιρέ μοναχά για τον εαυτό του.

Δεύτερος στην Ευρώπη

Στην επαρχία της Βοϊβοντίνα όμως ο αναγεννημένος αρχηγός, δεν έγραψε μόνο ιστορία. Συνέχισε να γράφει και… μαθηματικά. Διότι αυτή η ασίστ, ήταν η 8η φετινή του σε 12 συμμετοχές. Και η επίδοση του δεν είναι μόνο ότι αναβαθμίζει συνολικά την δημιουργία του Ολυμπιακού. Είναι ότι τον έχει βγάλει στο κυνήγι μιας σύγχρονης πρωτιάς από εκείνες που δεν συμβαίνουν κάθε μέρα.

Διότι αυτή τη στιγμή στα top-15 πρωταθλήματα της Ευρώπης και στις ομάδες που συμμετέχουν στα κύπελλα Ευρώπης δεν βρίσκεις πολλούς με οκτώ ασίστ, αρχές Οκτώβρη. Για την ακρίβεια συναντάς ακόμη δύο. Τον winger Ρικάρντο Χόρτα της Μπράγκα (8 σε 12 συμμετοχές) και τον αριστερό μπακ της Μπριζ, Μαξίμ Ντε Κάιπερ (8 σε 17 ματς). Οι τρεις τους μοιράζονται το Νο2 της συγκεκριμένης λίστας. Στην συγκεκριμένη κορυφή κάθονται ως τώρα με εννέα ασίστ, ο Ντομινίκ Φιτζ της Αούστρια Βιέννης (9 σε 16) και ο επιτελικός της Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, Κάμερον Πούερτας (9 σε 14).

Σεσημασμένος

Για την ιστορία; Στην διαδρομή για τη συμπλήρωση μιας δεκαετίας στο μεγάλο λιμάνι, ο Κώστας Φορτούνης έχει δύο σεζόν όπου η ικανότητα του σε τελικές πάσες έφτασε την επίδοση του σε επίπεδα να γίνει σημείο αναφοράς. Είχε 17 ασίστ (και 21 γκολ) σε 39 ματς με τον Μάρκο Σίλβα τη σεζόν 2015-16. Είχε 16 ασίστ (και 17 γκολ) σε 43 ματς με τον Πέδρο Μαρτίνς τη σεζόν 2018-19.

Παράλληλα έφτασε στις 14 ασίστ τη σεζόν 2017-18 (37 ματς με Μπέσνικ Χάσι, Τάκη Λεμονή, Όσκαρ Γκαρθία) και 13 τη σεζόν 2020-21 (46 ματς με τον Πέδρο Μαρτίνς). Φέτος όμως με 8 στις πρώτες 12 συμμετοχές του δίνει και καταλαβαίνει δημιουργώντας προσδοκίες για ένα ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ.

Το ίδιο και από… αλλού

Και έχει σημασία κάτι ακόμη: Ο 31χρονος άσος έχει την ίδια συνέπεια εντός και εκτός συνόρων. Τέσσερις ασίστ σε έξι συμμετοχές στη Super League, τέσσερις ασίστ και στα πρώτα έξι ευρωπαϊκά ματς της σεζόν για την ομάδα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Του Ισπανού που σαφώς και πιστώνεται πως με έναν τρόπο βρήκε το «κουμπί» του αρχηγού για την θεματική του επαναφορά στο προσκήνιο.

Συνηθίζει ο 42χρονος προπονητής να ξεκινά τον Φορτούνη από τις πτέρυγες. Αριστερά στην αρχή της σεζόν, δεξιά εσχάτως μπροστά από τον Ροντινέι. Κάπως έτσι στις κατοχές του ο αρχηγός έχει περισσότερες επιλογές δημιουργίας και λιγότερες εκτέλεσης σε σχέση με την κλασική του θέση στον άξονα, πίσω από τον φορ χωρίς αυτό πάντως να τον κρατά μακριά και από το γκολ (3).
20 ασίστ για 32 γκολ.

Την ίδια στιγμή μέσα από την διαχείριση του Ισπανού, ο Ολυμπιακός παίρνει δημιουργία και από τον Μπιέλ (4 ασίστ), από τον Ποντένσε (3 ασίστ), τον Ροντινέι (3 ασίστ), τον Ορτέγκα (2). Συνολικά ο Ολυμπιακός σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει πετύχει ως τώρα 34 γκολ σε 13 αναμετρήσεις (2,6 γκολ ανά ματς) έχοντας 20 ασίστ.

Δείγμα μιας ομάδας που φτάνει στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου με συνεργασίες, αλλά και δείγμα ποιότητας ενός ρόστερ με πάρα πολλές επιλογές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ