Το «θαύμα» του Αραούχο, το πλήγμα με τον Γκαρσία και η σύγκριση της ΑΕΚ με πέρσι (vids)

Το «θαύμα» του Αραούχο, το πλήγμα με τον Γκαρσία και η σύγκριση της ΑΕΚ με πέρσι (vids)

Ο πρώτος απολογισμός της ΑΕΚ για φέτος και το φαινόμενο Αραούχο που νίκησε τον χρόνο...

Η δεύτερη διακοπή για τις Εθνικές ομάδες ήρθε την κατάλληλη στιγμή για την ΑΕΚ που το προηγούμενο διάστημα κλήθηκε να βγάλει ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα. Και για τις τέσσερις ομάδες μας που συμμετέχουν φέτος στην Ευρώπη η σεζόν είναι πολύ απαιτητική, τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά για την Ένωση αυτό το 20ήμερο που μεσολάβησε από τη διακοπή του Σεπτεμβρίου ήταν έως και εξοντωτικό. Δύο ντέρμπι σερί με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό , δύο μεγάλα ματς στο Europa League με Μπράιτον και Άγιαξ, ταξίδια εντός κι εκτός των τειχών, με τον Ματίας Αλμέιδα να έχει να διαχειριστεί και αρκετά προβλήματα με απουσίες. Με αφορμή αυτό το διάλειμμα δίνεται η ευκαιρία για έναν πρώτο απολογισμό του «κιτρινόμαυρου» ρόστερ και της διαχείρισής του από τον αργεντινό τεχνικό.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αφορά στον Σέρχιο Αραούχο. Στα τέλη του περασμένου Απριλίου ο αρχηγός της ΑΕΚ υποβλήθηκε σε επέμβαση στον έσω μηνίσκο του αριστερού του γονάτου αλλά και στον οπίσθιο χιαστό του, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για επιστροφή του προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Αραούχο όχι μόνο τις διέψευσε και γύρισε σχεδόν 1,5 μήνα νωρίτερα στη δράση, αλλά μαζί με τον Ελίασον είναι οι μοναδικοί παίκτες που έχουν παίξει και στα 13 ματς της ΑΕΚ μέχρι τώρα. Πραγματικά εντυπωσιακό για τον «Τσίνο» που επέστρεψε σε χρόνο-ρεκόρ και μάλιστα υπήρξε καθοριστικός για την Ένωση στα ματς με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και όχι μόνο.

Από εκεί και πέρα, οι Πινέδα και Γιόνσον ακολουθούν με 12 συμμετοχές έκαστος, με τους Στάνκοβιτς, Σιμάνσκι, Μάνταλο να έχουν από 11 ενώ διψήφιο έπιασαν και οι Γκατσίνοβιτς, Τσούμπερ και Άμραμπατ που έχουν από δέκα. Στον χρόνο συμμετοχής βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού ο Στάνκοβιτς είναι μακράν πρώτος με 990 λεπτά και την πεντάδα συμπληρώνει ο Πινέδα με 789, ο Χατζισαφί με 740, ο Γιόνσον με 735 και ο Σιμάνσκι με 687.

Κάτι που αξίζει να σημειωθεί εδώ είναι ότι ο πρώτος σε συμμετοχές, Αραούχο, βρίσκεται εκτός δεκάδας σε λεπτά συμμετοχής με 531 και είναι λογικό καθώς μπήκε σταδιακά στην ομάδα. Επιπρόσθετα, αισθητή είναι η απουσία του Λιβάι Γκαρσία ο οποίος μετράει μόλις πέντε συμμετοχές με 359 λεπτά έχοντας ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από τραυματισμούς που δεν τον έχουν αφήσει να πάρει σερί παιχνίδια και να βοηθήσει την ΑΕΚ βάσει των δυνατοτήτων του.

Στον έναν χρόνο και κάτι που βρίσκεται πλέον στο τιμόνι της ΑΕΚ ο Αλμέιδα, έχει καταστήσει σαφές πως υπολογίζει όλους τους παίκτες του ρόστερ και πως άπαντες πρέπει να είναι έτοιμοι όταν τους ζητηθεί. Αυτό το αποδεικνύει εμπράκτως και φέτος καθώς ήδη έχει χρησιμοποιήσει 26 ποδοσφαιριστές σε αυτά τα 13 ματς. Ο Χρυσόπουλος με το ένα ημίχρονο κόντρα στον Πανσερραϊκό είναι ο παίκτης που έχει παίξει λιγότερο ενώ μόλις δύο συμμετοχές έχουν οι Αθανασιάδης και Φαν Βέερτ. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι και στα 13 ματς ο Αλμέιδα έχει κάνει χρήση των πέντε αλλαγών, πράγμα το οποίο συνήθιζε από πέρσι. Και τις περισσότερες φορές η ΑΕΚ έχει βγει ωφελημένη από τις αλλαγές, φτάνοντας σε ανατροπές και σε νίκες ακόμη κι όταν τα δεδομένα μέσα στο ματς δεν φαίνονταν να είναι υπέρ της (πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το ματς με την Μπράιτον).

Στα ίδια με πέρσι

«Είναι αρκετά νωρίς για να μιλάμε για τη βαθμολογία. Και πέρυσι ήμασταν πίσω και πήραμε το πρωτάθλημα», είπε ο Γενς Γιόνσον μετά τη νίκη επί του Παναιτωλικού αναφερόμενος σε αυτό το -5 της ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό και είχε δίκιο από την άποψη ότι πέρσι τέτοια εποχή η Ένωση ήταν στο -6 από την κορυφή και στη συνέχεια έφτασε ακόμη και στο -8 από τον Παναθηναϊκό. Σε γενικές γραμμές η ΑΕΚ είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι καθώς έχει μαζέψει έναν βαθμό λιγότερο (είχε 15, έχει 14) μετά από επτά αγωνιστικές ενώ βρίσκεται κατά έναν βαθμό πιο κοντά στην πρώτη θέση.

Εκεί που δεν υπάρχει τόση ισορροπία είναι στα γκολ καθώς πέρσι η ΑΕΚ είχε 14-4 απολογισμό ενώ τώρα είναι στο 12-8, σκοράροντας με μεγαλύτερη δυσκολία ενώ δέχεται πιο εύκολα γκολ. Η διαφορά βέβαια τώρα είναι ότι υπάρχει η Ευρώπη ενδιάμεσα ενώ όσον αφορά στη Super League οι άλλοι τρεις διεκδικητές του τίτλου δείχνουν ενισχυμένοι σε σχέση με πέρσι. Όπως και να ‘χει πάντως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση, αλλά μία πρώτη εικόνα μπορεί να σχηματιστεί έχοντας διανύσει πλέον τη μισή διαδρομή από τον πρώτο γύρο της Super League.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ