Σπανός : «Ο Άρης είναι για μένα η καλύτερη ομάδα της Ελλάδας»

Σπανός : «Ο Άρης είναι για μένα η καλύτερη ομάδα της Ελλάδας»

Το «αντίο» του στους κίτρινους είπε ο 48χρονος τεχνικός με συνέντευξη Τύπου στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε για τον Άρη ο Δημήτρης Σπανός στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Κλεάνθης Βικελίδης. Παρά το γεγονός ότι δεν θα συνεχίσει στην ομάδα και την επόμενη αγωνιστική περίοδο, ο Έλληνας τεχνικός ήταν κύριος, όπως και σε όλο το διάστημα της παρουσίας του στον Άρη, και ευχαρίστησε τον Θόδωρο Καρυπίδη, τον Παύλο Μυροφορίδη, τους συνεργάτες του στο τεχνικό τιμ και τους παίκτες. Η ΠΑΕ Άρης, μάλιστα, του χάρισε και μια φανέλα με το νούμερο 9, που φορούσε ως παίκτης, για να τον ευχαριστήσει για την προσφορά του.

«Είναι δύσκολη στιγμή γιατί όταν έρχεσαι σε μια ομάδα είσαι λίγο αγχωμένος και όταν φεύγεις έχεις την ίδια αίσθηση. Αξίζει, όμως, τον κόπο να τοποθετηθώ, πάντα σε συνεργασία με τη διοίκηση. Η επικοινωνία μας ήταν καθημερινή και οι σχέσεις μας άριστες. Έτσι θα πρέπει να συμπεριφέρεται ένας προπονητής και μια ομάδα μεταξύ τους.

Ξεκινώντας από την έναρξη και την προετοιμασία, ερχόμενος είχα ρόστερ έτοιμος κατά τα 2/3 και μετά ήρθα η έλευση των Πασά, Κάσσου κλπ. Στην πορεία ήρθε ο Πλατέλλα, που ήταν ακρογωνιαίος λίθος σε αυτό που κάναμε, αλλά και η απώλεια του Πίντο. Είχα, λοιπόν, πιο εύκολο έργο από ό,τι περίμενα. Επίσης, να σταθώ στις εφτά πρώτες αγωνιστικές. Με μόνη εξαίρεση τον ΟΦΗ φέτος, σε αυτή την κατηγορία η αρχή παίζει σημαντικό ρόλο, το ξέρω γιατί έχω εμπειρία. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Σωτήρη τον Βίνο, τον θεωρώ τον καλύτερο γυμναστή στην Ελλάδα. Ήταν το δεύτερο μυστικό της επιτυχίας μας η καλή κατάσταση της ομάδας.

Η ισοπαλία με τον ΟΦΗ εδώ μέσα ήταν κομβική, γιατί αν κερδίζαμε εκείνο το ματς, θα ξεφεύγαμε με οκτώ βαθμούς και θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα.

Για την πορεία της ομάδας, άκουσα πολλά, ότι η ομάδα δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο. Με μερικά συμφωνώ, με άλλα όχι. Αν βάλετε κάτω τους αριθμούς, εκτός από το παιχνίδι με τον Εργοτέλη εδώ και το ματς με τον Απόλλωνα που μας πήραν την κατοχή, στα υπόλοιπα είχαμε κυριαρχία. Ήταν μονόδρομος το πρωτάθλημα και η άνοδος, επικεντρώθηκα εκεί έκανα πράγματα για πολλούς ιδιαίτερα. Ξέραμε ότι μας έλειψε το εύκολο γκολ, αλλά δεν μπορώ να αναιρέσω την προσπάθεια της διοίκησης που τον Γενάρη, αλλά και το καλοκαίρι, ενίσχυσε την ομάδα. Το ρόστερ της ομάδας, ήταν μεταξύ Superleague και Football League και αυτό οφείλεται στον Παύλο Μυροφορίδη και τον Θόδωρο Καρυπίδη. Όσες ελλείψεις και να είχε δεν υπήρχε πρόβλημα στο να κερδίζει.

Για τον χρόνο συμμετοχής κάποιοι ίσως έχουν δίκαιο σε όσα διαβάζω, αλλά ο προπονητής σκέφτεται με συγκεκριμένο τρόπο. Δεν σημαίνει ότι αν κάποιος δεν έχει χρόνο συμμετοχής, ο Μπαστακός, ο Χαντί, ο Μπαργκάν, δεν είναι και καλός ποδοσφαιριστής, όλοι αυτοί είναι καλοί. Αλλά κοιτάμε τι αποτελέσματα φέρνει μέσα στο γήπεδο.

Δεν ξεχάσαμε ότι η ομάδα μας λέγεται Άρης. Ήμουν ο βασικός αναλυτής των αντιπάλων και υπήρχαν ομάδες που έπαιζαν μέτρια, ήταν ψηλά στην βαθμολογία, αλλά πανηγύριζαν που έπαιζαν στο Βικελίδης. Αυτή είναι η διαφορά με τον Άρη.

Η διαφορά μας ήταν χαώδης σε μερικά παιχνίδια. Ο Άρης είχε παλιότερα πολύ καλούς παίκτες, τον Κόκε και τον Ρονάλντο, αλλά δεν γίνετε να κρίνετε με βάση άλλο ρόστερ άλλης κατηγορίας. Φέτος, εμείς πήραμε 85 βαθμούς και πέρσι ο πρωταθλητής είχε 83. Δίκαια είμαστε εκεί που είμαστε και δεν μπορεί να μας κρίνει κανείς για το ο,τιδήποτε. Για να βγεις κατηγορία πρέπει να κάνεις πρωτάθλημα σχεδόν αήττητος. Αν δει κανείς σε τι βαθμολογικά επίπεδα κινείται η Football League τα τελευταία χρόνια θα το καταλάβει.

Να ευχαριστήσω ανθρώπους όπως τον πρόεδρο. Είχαμε τις κόντρες μας, κάποιες φορές και έξω από τα όρια, αλλά αυτές οι κόντρες ήταν πάντα για το καλό της ομάδας. Αυτός ο χρόνος, με βοήθησε για να συντηρήσω την οικογένειά μου. Τον Παύλο Μυροφορίδη, μακάρι το επόμενο βήμα του να είναι παραπάνω. Ευχαριστώ τον Σωτήρη Βίνο, τον Αντώνη Λυκούρη, προπονητή τερματοφυλάκων, τον Στάθη Φριλίγγο, τον γιατρό Βαγγέλη Πανταζή, τους μασέρ, τους φροντιστές, τα παιδιά στα γραφεία. Και τους δημοσιογράφους, σεβαστήκατε μια μεγάλη ομάδα, γνωρίζατε κάποια πράγματα, κάποια τα βγάλατε, κάποια εντέχνως όχι και αυτό βοήθησε στην διασφάλιση της ηρεμίας της ομάδας.

Τους ποδοσφαιριστές, μέσα από την καρδιά μου. Μεγάλο ρόστερ, δύσκολη διαχείριση. Κάποιους ίσως αδίκησα, αλλά όχι συνειδητά, για το καλό της ομάδας. Οι περισσότεροι βάλανε το εμείς πάνω από το εγώ. Να ευχαριστήσω και τον κόσμο, το άκουγα, δεν το περίμενα, το έζησα όμως. Όταν μία ομάδα έχει 15.000 κόσμο στην Football League, τι στόχο να βάλεις; Δεν μπορείς να βάλεις στόχο, δεν έχει ταβάνι αυτή η ομάδα. Το βάρος ίσως πέφτει εξαιρετικά μεγάλο στην επόμενη κατάσταση της ομάδας. Ήθελα να είναι μεταβατική χρονιά και στην οργάνωση, να έρθει ο νέος προπονητής και να βρει κάποια πράγματα έτοιμα. Κάποια θα πρέπει να τα φτιάξει. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Φεύγω με πολύ καλές αναμνήσεις και με χειροκρότημα του κόσμου. Για μένα ο Άρης είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, μακάρι να φτάσει εκεί που πρέπει».

Για το πότε έμαθε ότι δεν θα συνεχίσει στην ομάδα: «Είμαι προπονητής που στο μυαλό μου έχω ότι αν το συμβόλαιο μου είναι ενός έτους, μπορεί να κάτσω πέντε χρόνια, αλλά από την άλλη μπορεί μετά από ένα παιχνίδι να χτυπήσει το τηλέφωνό μου και να με διώξουν. Αυτό το κατάλαβα μετά τον Εργοτέλη. Είχα επίγνωση της κατάστασης. Ήμουν σίγουρος όμως για τον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου. Δεν ένιωσα άσχημα, απλά ήμουν αποκομμένος από την κατάσταση και έβαλα το μυαλό μου σε μια γυάλα, για να πετύχουμε την άνοδο. Ήθελα να πάω το πλοίο στο λιμάνι με ασφάλεια. Ήξερα τι γινόταν, αλλά δεν ήθελα να αποκλίνω από τον στόχο μου».

Για το αν θεωρεί άδικο ότι θα φύγει: «Ο στόχος μου όλη την χρονιά ήταν ένας. Να αναγκάσω τον οργανισμό του Άρη να με ανανεώσει, κάνοντας μία πορεία αήττητη. Ίσως να φαίνεται άδικο το ότι δεν ανανέωσα, το ότι ήθελα να μείνω στην ομάδα το ξέρουν όλοι. Υπάρχουν προπονητές που ξέρουν τη δουλειά, πιστεύω ότι θα ήταν δίκαιο να συνεχίσω στην ομάδα, αλλά η διοίκηση είναι αυτή που αποφασίζει. Ίσως βλέπει κάτι παραπάνω. Από την στιγμή όμως που η συμφωνία ήταν ενός χρόνου, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα».

Για το που θα συνεχίσει την καριέρα του: «Δεν έχω συγκεκριμένη πρόταση, μπορώ να μιλήσω με οποιαδήποτε σοβαρή ομάδα που καλύπτει τη φιλοσοφία μου. Κάναμε σε πολλά ένα βήμα πίσω στον Άρη για το καλό της ομάδας, όλοι μας, και ο πρόεδρος.
Αν αποτυγχάναμε θα έμπαινε σε δύσκολη κατάσταση».

Για το τι θα έκανε διαφορετικά: «Θα ήθελα να ήμουν πιο σκληρός, ας πούμε με τα αποδυτήρια. Μαλάκωσα γιατί έπρεπε να συνδυάσουμε προβλήματα, καταστάσεις με νίκες και άνοδο. Νομίζω εκεί θα άλλαζα κάτι, διαφορετική αντιμετώπιση. Όχι ότι ήταν τραγικά πράγματα. Λέμε για το Ρύσιο. Δεν ήρθαμε στη Μπαρτσελόνα να έχει εγκαταστάσεις χαλί στη Football League, υπήρχαν προβλήματα. Θα πρέπει να λυθούν στη Superleague, αλλά δούλεψε καλά η ομάδα».

Για το πώς πρέπει να πορευτεί ο Άρης: «Βασικό σημείο για να μην ανανεωθεί ο προπονητής ήταν το ισπανικό μοντέλο που είχε και παλιότερα. Παίρνει προπονητή πιο έμπειρο με άλλες παραστάσεις. Η ομάδα πέρσι είχε πλάνο. Πώς θα αρχίσουμε, πώς θα ντυθούμε, μέχρι που θα τελειώσουμε τις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις Αυτό είναι το ζητούμενο και φέτος, ποιοι θα μείνουν, ποιοι θα φύγουν, η προετοιμασία και όλα τα καθημερινά και οργανωτικά. Το πλάνο, αν υπάρχει, θα έπρεπε ήδη να έχει μπει σε ισχύ. Οι ομάδες πιστεύω πως χτίζονται. Αυτό γίνεται και με νέα παιδιά, που παλεύουν και δίνουν τα πάντα. Δεν σημαίνει αν έχεις ρόστερ χαμηλότερο οικονομικά δεν θα τα πας καλά».

Για το ποια ήταν η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή φέτος: «Μια ευχάριστη στιγμή ήταν όταν μαθηματικά ανέβηκε ομάδα, αυτή μένει. Ανακουφιστήκαμε όλοι. Πλέον είπα δεν ασχολούμαι με την άνοδο αλλά την αξιοπρέπεια της ομάδας. Δύσκολη κατάσταση ήταν ας πούμε αυτή με τον Μπαργκάν. Δεν θέλω να αποκλείω παίκτες από το σύνολο. Τέτοια μικρά κυρίως, ήρθε πιο εύκολα η άνοδος από ό,τι υπολογίζουμε, παρόλο που ήταν δύσκολη η κατάσταση».

Για το ποιοι παίκτες θα έλεγε πως πρέπει να παραμείνουν: «Ο καινούριος προπονητής θα ξέρει ονόματα και πράγματα. Δεν είναι δική μου δουλειά να εκφράσω άποψη για το πόσους πρέπει να κρατήσει. Θα βοηθήσω όσο μπορώ, αν θέλει, αλλά εκείνος θα κάνει τη δουλειά».

Για το αν επηρέασαν την ομάδα οι διαφωνίες Καρυπίδη και Μυροφορίδη: «Ξέρω τον Μυροφορίδη. Είναι ένας παράξενος άνθρωπος, που δεν έχει θέμα να έρθει σε ανοιχτή κόντρα για το καλό της ομάδας. Γνώρισα και τον πρόεδρο, ένα νέο παιδί. Ήταν εκρηκτικό δίδυμο, αλλά δεν έτρεφε ο ένας κακία για τον άλλον. Είναι θετικό να είναι πάντα αναμμένα τα αίματα και να μην έχεις ομάδα δημοσίων υπαλλήλων. Όλοι έβαλαν πάνω απ’ όλα το καλό της ομάδας. Όποιος έρθει στον Άρη πρέπει να τα έχει όλα. Αυτή τη νοοτροπία της οργάνωσης έχει ο Καρυπίδης μυαλό του».

Για το αν μπορούν να βγουν παίκτες από τις ακαδημίες: «Πίσω από την πρώτη ομάδα δεν υπάρχει κάτι το εξαιρετικό, δεν θα χαϊδέψω αυτιά. Θέλει αλλαγή η κατάσταση από τα θεμέλια. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις υποδομές μπορούν να το κάνουν αυτό. Ο Άρης πρέπει να μπορεί να ανιχνεύει ταλέντα, να έχει μεγάλο δίκτυο. Υπήρχε περίπτωση παίκτη που χάσαμε το καλοκαίρι».

Για τη λέξη που χαρακτηρίζει τη σεζόν: «Ένιωσα στην ομάδα με μια λέξη κυρίαρχος. Ό,τι και αν έγινε και όπου και αν πήγαμε δεν φοβήθηκα τίποτα. Είμαι εδώ έναν χρόνο και νομίζω ότι ήμουν 10».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ