Οι 20 εντολές του Μεντιλίμπαρ

Οι 20 εντολές του Μεντιλίμπαρ

Οι αρχές του νέου τεχνικού του Ολυμπιακού όπως την έχουν καταγράψει στην Ισπανία μέσα από τα λόγια του και τα παιχνίδια που έχει κοουτσάρει

Η εποχή Μεντιλίμπαρ έχει ήδη αρχίσει στον Ολυμπιακό. Ο Βάσκος τεχνικός με το «καλημέρα» έδειξε στους παίκτες του τι θέλει από αυτούς στο γήπεδο. Ποιες όμως είναι οι ποδοσφαιρικές του αρχές;

Το ισπανικό relevo όταν ανέλαβε τη Σεβίλλη έγραψε για τις «20 εντολές του». Απόρροια όλων όσων έχει πει ο ίδιος, αλλά πάνω από όλα όσων έχουν αποτυπωθεί στον αγωνιστικό χώρο αυτά τα 25 χρόνια που κάθεται στους πάγκους της Ισπανίας.

Διαβάστε επίσης: Το «δεν τελειώσαμε» του Ολυμπιακού περνάει αποκλειστικά από την Τούμπα…

Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού «πιστεύει σε ένα πολύ καθορισμένο στυλ παιχνιδιού, αλλά έχει μάθει να προσαρμόζει τις ιδέες του στην ομάδα που θα βρει και να μην είναι καμικάζι».

Λέει πάντα: «Στο ποδόσφαιρο είναι καλύτερο να το κάνουμε όσο πιο εύκολο γίνεται. Το περίπλοκο είναι να το κάνεις εύκολο».

Δεν έχει τάμπλετ, δεν τα πάει καλά με την τεχνολογία. Προτιμά στυλό και χαρτί, αφήνει τις αναλύσεις και τα βίντεο στους συνεργάτες του και λέει πάντα τα πράγματα με το όνομά τους. Εχει αρχές και τις υπηρετεί ευλαβικά.

Του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο. Αυτό που είσαι περισσότερη ώρα στο αντίπαλο γήπεδο. Αυτό που δεν χρειάζεσαι 40 πάσες για να φτάσεις στην αντίπαλη περιοχή. Να είσαι aggressive την ώρα της άμυνας. Να αλλάζει γρήγορα το chip στην εναλλαγή επίθεση-άμυνα ειδικά από όσους βρίσκονται μπροστά. Δεν του αρέσει να έχει την μπάλα, απλά και μόνο για να την έχει στα πόδια του. Δεν του αρέσουν οι εσωτερικοί επειδή το να έχει δυο διάσπαρτους που ούτε σκοράρουν ούτε μαρκάρουν δεν ωφελεί. Κατά τον 61χρονο προπονητή, τo ποδόσφαιρο είναι κίνηση δεν είναι «ποδοσφαιράκι».

Ποιες είναι είκοσι συγκεκριμένες εντολές προς τους παίκτες του;

1. Η προτιμώμενη «κατάληψη» των χώρων είναι κάπου μεταξύ του 4-4-2 και του 4-2-3-1. Eίναι επίσης ισορροπημένο το 4-1-4-1 και ως έσχατη λύση το 4-3-3 που επιτρέπει την άμυνα στο 4-5-1.
Τη σεζόν 2016-17, με την Έιμπαρ, μετά από μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων, στράφηκε στην άμυνα τριών στόπερ σε μια προσπάθεια να αλλάξει την κατάσταση, πήγε καλά, κέρδισε τρία παιχνίδια και επέστρεψε στην άμυνα των τεσσάρων.

2. Επιτεθείτε πριν αμυνθείτε και παίξτε περισσότερο στο γήπεδο του αντιπάλου παρά στο δικό σας.

3. Οι πάσες, οι απαραίτητες, έχουν κύριο στόχο να κερδίσουμε έδαφος στο γήπεδο. Ο συνολικός αριθμός που θα έχουν οι πάσες σε ένα παιχνίδι δεν ενδιαφέρει στο ελάχιστο.

4. Προσοχή στις απομακρύνσεις της μπάλας και στις δεύτερες μπάλες.

5. Τελειώστε τις μπάλες όπως και να έχει. Ο ένας από τους δύο χαφ πρέπει να φτάνει στο σουτ και ο άλλος στο… ριμπάουντ.

6. Απλό παιχνίδι, να βγαίνει η μπάλα από την περιοχή και οι σέντρες να γίνονται από τα μπακ ή τα εξτρέμ μόνο όταν βλέπουν συμπαίκτη στην περιοχή. Δεν χρειάζεται να φτάνουν στη γραμμή του άουτ για να κάνουν σέντρα.

7. Και στο 4-4-2 και στο 4-2-3-1 διπλασιάστε τις ζώνες. Μπακ και εξτρέμ να μην κατεβαίνουν από το κέντρο του γηπέδου. Μην αφήνετε τον αντίπαλο να πλησιάζει όσο θέλει την περιοχή μας.

8. Στις πλάγιες σέντρες, που είναι πάντα καλύτερες από τις κάθετες, αν έχετε να διαλέξετε μεταξύ ποσότητας και ποιότητας, αποδεχτείτε τις πλάγιες αφού από τις μισές που δεν αποκρούονται παίρνεις το ριμπάουντ.

9. Να επιμένεις να βγαίνεις πρώτος πάνω στην διεκδίκηση. Μέγιστη επιμονή σε αυτό.

10. Οι παίκτες δεν πρέπει να κάνουν πολλά φάουλ γιατί έτσι η μπάλα πηγαίνει πίσω στην κατοχή του αντιπάλου και σας βάζουν πίσω στο γήπεδο σας. Τον ενοχλούν ιδιαίτερα αυτά που αποκαλεί… τεμπέλικα λάθη. Αυτά που οι επιθετικοί κάνουν για να αποφύγουν να συνεχίσουν να τρέχουν. Προτιμούν να κόβουν με φάουλ παρά να συνεχίζουν να μαρκάρουν.

11. Λάτρης της ντρίμπλας, ένας εναντίον ενός… στο αντίπαλο γήπεδο. Προτιμά μια ντρίμπλα παραπάνω από μια παραπάνω πάσα.

12. Μη φοβάστε να σουτάρετε όταν ανεβαίνετε.

13. Δεν του αρέσει να ανεβαίνει με την μπάλα ανάμεσα στους στόπερ κα τον τερματοφύλακα μέσα στην περιοχή. Προτιμά την μακρινή μπαλιά και να ξεκινά το παιχνίδι από τη δεύτερη πάσα μέσα στο αντίπαλο γήπεδο.

14. Λατρεύει την μπαλιά του τερματοφύλακα με το χέρι προς τα εξτρέμ και να έχει τη δυνατότητα να κάνει αντεπίθεση με αυτή την απλή ενέργεια.

15. Οι πλάγιοι μπακ είναι βασικοί τόσο στην αμυντική όσο και στην επιθετική ισορροπία.

16. Προτιμά τους εξτρέμ και τον χαφ από τους κλασικούς εσωτερικούς «που πάντα δίνουν μια πάσα πιο πίσω». Η τέλεια μίξη των δύο επιθετικών είναι αυτή ενός δυνατού ψηλού που κυριαρχεί στο εναέριο παιχνίδι και ενός δεύτερου, πιο ικανού επιθετικού που κυριαρχεί στους χώρους και όπου πρέπει να τοποθετηθεί για να εκμεταλλευτεί τις απομακρύνσεις ή τις δεύτερες μπάλες.

17. Στρατηγική στο όριο.

18. Το παιχνίδι του είναι… πολύζωνικό. Η κλασσική του φράση του είναι: «Σε ένα παιχνίδι το μόνο που δεν κουνιέται είναι η εστία».

19. Στην άμυνα ζώνης πρέπει να κερδίζεις χώρο. Οσο πιο μπροστά, τόσο το καλύτερο.

20. Δεν λέει τίποτα για τους διαιτητές. Ούτε μέσα στην εβδομάδα ούτε πριν ξεκινήσουν οι αγώνες.

Εν ολίγοις, η ιδανική ενδεκάδα πρέπει να είναι γεμάτη εργάτες και κάθε παίκτης θα πρέπει να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά. Ο αμυντικός να αμύνεται, ο μέσος να ανακτά γρήγορα την μπάλα για να μπορούν να παίξουν και αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή. Βέβαια οι επιθετικοί θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που αμύνονται.

Ο Μεντιλίμπαρ είναι ακριβώς όπως τον βλέπετε στις συνεντεύξεις και στην προπόνηση, ένας προπονητής που είναι κοντά στον παίκτη, με την ιδέα του για το παιχνίδι και που κάνει την ομάδα να αποδίδει πολύ καλά, την κάνει ανταγωνιστική στο 100%.

Οι προσπάθειές του δεν είναι μόνο να έχει καλύτερη απόδοση η ομάδα, αλλά προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης με τους παίκτες.

Του αρέσει η προπόνηση στα σουτ. Πάντα δημιουργούνται προϋποθέσεις για κάτι καλό, όπως πάντα λέει.

Στον Βάσκο αρέσει να παρακολουθεί τους παίκτες του. Καταλαβαίνει ότι το να διευκολύνει την καθημερινότητά τους, να γνωρίζει τα προβλήματά τους και να προσπαθεί να τους βοηθήσει είναι μέρος της δουλειάς του. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια εγγύτητα ανάμεσα σε έναν προπονητή και τους παίκτες του», λένε όσοι τον έχουν ζήσει.

πηγή: in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ