Στο στόχαστρο των διεθνών ομοσπονδιών ποδοσφαίρου κινδυνεύει να μπει ο Μελισσανίδης

Στο στόχαστρο των διεθνών ομοσπονδιών ποδοσφαίρου κινδυνεύει να μπει ο Μελισσανίδης

Δημοσίευμα στην έγκυρη διεθνή ποδοσφαιρική ιστοσελίδα Insideworldfootball καλεί τις διεθνείς ομοσπονδίες να πάρουν θέση με αφορμή τις πρόσφατες οικονομικές και δικαστικές περιπέτειες του Δημήτρη Μελισσανίδη στην Αμερική.

Το insideworldfootball  δεν είναι μια τυχαία ιστοσελίδα. Διαβάζεται από μάνατζερ, ποδοσφαιρικούς παράγοντες και τα στελέχη των διεθνών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών και τα δημοσιεύματά του έχουν ξεχωριστό αντίκτυπο.

Για αυτό το λόγο και όταν γράφεται κάτι σε αυτήν, ιδίως από την πένα του Paul Nicholson, δεν περνάει απαρατήρητο. Θα διαβαστεί και θα έχει αντίκτυπο.

Σήμερα λοιπόν, το insideworldfootball  δημοσιεύει αναλυτικό ρεπορτάζ του Paul Nicholson, με θέμα τα όσα έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα για τον Δημήτρη Μελισσανίδη, με αφορμή όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την υπόθεση της Aegean Marine Petroleum Network.

Το ρεπορτάζ του Nicholson κάνει εκτενή αναφορά στις έρευνες του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και του FBI για τον  Δημήτρη Μελισσανίδη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως κάνει λόγο για απειλές του επιχειρηματία εναντίον του δημοσιογράφου Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις σοκαριστικές λεπτομέρειες για αυτές τις απειλές που είχαν προκαλέσει μεγάλο θόρυβο και στην Ελλάδα όταν είχαν δημοσιοποιηθεί.

Ιδιαίτερα επικεντρώνει την κριτική του ο Nicholson  στην αδυναμία της UEFA και της FIFA να βάλουν τάξη στο χάος που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ουσιαστικά αναφερόμενος στη διαβόητη «επιχείρηση εξυγείανσης». Γι’ αυτό και υπενθυμίζει και την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη με όπλο, στον αγώνα του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ στην Τούμπα, ως ένδειξη της χαοτικής χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Είναι σαφές ότι τέτοια δημοσιεύματα αυξάνουν την πίεση στις διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες να αναλάβουν την ευθύνη τους και να βάλουν έναν φραγμό στην καθοδική πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ξεκινώντας από την ανάγκη να εξετάσουν τι θα κάνουν με έναν ποδοσφαιρικό παράγοντα, τον Δημήτρη Μελισσανίδη που πλέον ελέγχεται και στην αμερικανική ήπειρο για παράτυπες και πιθανώς παράνομες συναλλαγές.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του insideworldfootball.com:

«H UEFA ΚΑΙ Η FIFA έχουν αποτύχει να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η οποία έχει φτάσει στο απροχώρητο, ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα. Φτάνοντας σε μια κατάσταση στην οποία φαίνονται ότι δεν μπορούν ή δεν θέλουν, η ακεραιότητα  του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα δέχθηκε ένα ακόμα πλήγμα, με την είδηση πως ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ, Μελισσανίδης ελέγχεται για λογιστική απάτη.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο που ταλαιπωρείται εδώ και καιρό από κατηγορίες για στημένα παιχνίδια, ταρακουνήθηκε στο τέλος της σεζόν όταν ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης μπήκε στον αγωνιστικό χώρο έχοντας όπλο, απειλώντας τον διαιτητή για αποφάσεις που πίστευε ότι δεν ήταν σωστές για την ομάδα του στο ματς με την ΑΕΚ.

Ο Σαββίδης τιμωρήθηκε με ποινή τριών χρόνων και από τον ΠΑΟΚ αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί (χωρίς σημασία). Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η τιμωρία είναι χωρίς καμιά σημασία και ότι εξακολουθεί να διοικεί τον σύλλογο.

Τα θέματα του Μελισσανίδη πάντως έχουν ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις για τον ίδιο, καθώς έχουν να κάνουν με διεθνείς έρευνες ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ενημερωθεί για τις κατηγορίες περί λογιστικής απάτης και οι αρχές του χρηματιστηρίου όπως και το FBI ερευνούν την υπόθεση.

Οι καταγγελίες αφορούν την πώληση του μεριδίου του Μελισσανίδη στην Aegean Petroleum τον Αύγουστο του 2016 για 100 εκατομμύρια δολάρια. Πριν από την πώληση δηλώθηκε ότι υπήρχαν 200 εκατ. δολάρια απαιτήσεις, οι οποίες καταγράφηκαν στον ισολογισμό της Aegean από τέσσερις εταιρίες.

Το νυν διοικητικό συμβούλιο της Aegean τονίζει πως υπήρχαν περίπου 172 εκατ. δολάρια από τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και 85 εκατ. δολάρια από τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 που οφείλονταν από τους τέσσερις αντισυμβαλλόμενους, αλλά δεν υπήρχε επιχείρηση που να μπορεί να λογοδοτεί για τα συγκεκριμένα ποσά και ότι είχαν κατασκευαστεί για να ανεβάσουν την αξία της εταιρίας και κατ’ επέκταση την αύξηση της αξίας των μετοχών του Μελισσανίδη.

Το σημερινό συμβούλιο ζήτησε να διαγραφούν 200 εκατομμύρια δολάρια κάτι που θα σημαίνει απώλεια 50% για τους μετόχους. Αν ο Μελισσανίδης κριθεί ένοχος για εξαπάτηση επενδυτών στις ΗΠΑ, τότε κινδυνεύει με φυλάκιση.

Σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο, το 2016 ο Μελισσανίδης κατηγορήθηκε για χειραγώγηση αγώνων και πράξεις βίας εναντίον αξιωματούχων, οι οποίες κατέπεσαν στα δικαστήρια. Τώρα φαίνεται πως αυτό μπορεί να ήταν μια «καπνοδόχος» για να φτιάξει την φήμη του ως έντιμος ηθοποιός και ως προσωπικότητα υψηλής ακεραιότητας, για να καλύψει μια σειρά από αμφίβολες συμφωνίες ενώ πούλησε το μερίδιο του στην Aegean. Το ελληνικό ποδόσφαιρο φαίνεται πως ήταν ένα χρήσιμο όχημα σε αυτό το ζήτημα και το ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης μπορεί να χειραγωγηθεί εύκολα.

Η UEFA και η FIFA έχουν επανειλημμένα αποτύχει να δράσουν στην Ελλάδα, αλλά οι προσπάθειες τους είναι επιπόλαιες, τους εξαπατά όπως και τις ελληνικές αρχές. Μια ματιά στην ιστορία του Μελισσανίδη δείχνει πως δεν ήταν ποτέ μακριά από διαμάχες και σε μια σεζόν μεγάλων προκαθορισμένων αγώνων και απειλητικής συμπεριφοράς από ενόπλους ιδιοκτήτες ομάδων, φαίνεται να έχει το προφίλ που φαίνεται σωστό, ακόμα και σε κύκλους της UEFA και της  FIFA.

Ο Μελισσανίδης καταδικάστηκε πρώτη φορά για δωροδοκία επειδή πλήρωσε δύο παίκτες σε ερασιτεχνικό αγώνα ποδοσφαίρου το 1980, σύμφωνα με τα προφίλ του στην Wikipedia. Απίστευτα έγινε ιδιοκτήτης της εταιρίας στοιχημάτων ΟΠΑΠ μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη, το 2013, χωρίς να γίνει καμιά ερώτηση για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων.

Ο ΟΠΑΠ έγινε χορηγός της ΑΕΚ με 2,1 εκατ. ευρώ όπως και σε άλλους συλλόγους, οι οποίοι στην συνέχεια αποσύρθηκαν από τις συμβάσεις τους, κάνοντας παράπονα για αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω της συμμετοχής του Μελισσανίδη στην ομάδα αλλά και στην εταιρία στοιχημάτων.

Αλλά ίσως η πιο σκοτεινή πλευρά του Μελισσανίδη και ο τρόπος με τον οποίο είναι έτοιμος να λειτουργήσει φαίνεται στην διαμάχη με τον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο, τον Έλληνα δημοσιογράφο. Κάλεσε από τηλέφωνο της Aegean κι αφού επιβεβαίωσε ότι είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης, απείλησε επανειλημμένα την ζωή του Χαραλαμπόπουλου λέγοντας. «Θα μπορούσα να σε σκοτώσω χωρίς να σε προειδοποιήσω. Αλλά είμαι άνδρας και θα σας ανατινάξω στον ύπνο. Θα σκοτώσω εσένα, την γυναίκα σου, τα παιδιά σου και όσα έχεις.

Όταν ο Χαραλαμπόπουλος του είπε ότι θα ειδοποιήσει τις Αρχές του απάντησε. «Να πας να γαμηθείς κι εσύ και οι Αρχές. Δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ο Μελισσανίδης. Δεν θα μπορείς να κοιμηθείς. Δεν θα μπορείς να κυκλοφορήσεις, θα είμαι ο εφιάλτης σου. Ο φόβος μου θα σε στοιχειώνει. Θα έρθουν στο σπίτι σου και θα σε ανατινάξουν. Είμαι συνηθισμένος να μιλάω σε μεγάλους δημοσιογράφους. Σε ερεύνησα και θα σε σκίσω».

Είναι ξεκάθαρο πως η μπάλα είναι στο γήπεδο της UEFA και της FIFA για να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην Ελλάδα. Θα έχετε καλές αποδόσεις αναφορικά με το αν έχουν την πρόθεση να το κάνουν αυτό και στον ΟΠΑΠ».

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ