Το αίτημα του Ολυμπιακού και η ευκαιρία να μετρηθούμε

Το αίτημα του Ολυμπιακού και η ευκαιρία να μετρηθούμε

Το αυριανό έκτακτο Δ.Σ της Super League, αποκτά ξαφνικά ξεχωριστό ενδιαφέρον. Και προσφέρει μια απάντηση για το… δέντρο και το δάσος.

Ποιος κοιτάζει το φεγγάρι και ποιος το… δάχτυλο στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Το αίτημα του Ολυμπιακού για την αναβολή του ντέρμπι της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα αν μη τι άλλο προσφέρει μια ευκαιρία σχετικής καταμέτρησης. Και μάλιστα σε «κοινή» θέα…

Τι ζητούν οι Ερυθρόλευκοι από την Super League; Εν πολλοίς την εξυπηρέτηση που ήδη φρόντισε να κάνει στην Φερεντσβάρος ο αντίστοιχος «συνεταιρισμός» της Ουγγαρίας.

Αναβλήθηκε το δικό της παιχνίδι πρωταθλήματος της Κυριακής, προκειμένου να έχει όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες προετοιμασίας για την ευρωπαϊκή ρεβάνς.

Και μάλιστα αυτό συνέβη με συνοπτικές διαδικασίες παρά το γεγονός ότι η ομάδα του Ντέγιαν Στάνκοβιτς είναι στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, με έναν βαθμό διαφορά από την Πάκσι που θα μπορούσε κάλλιστα να σκεφτεί… ανάποδα με ότι αυτό συνεπάγεται. Είναι στο Νο 23 του UEFA Ranking οι Ούγγροι, έχοντας κερδίσει δύο θέσεις σε σχέση με πέρσι. Και η Φερεντσβάρος αποτελεί την τελευταία «ζωντανή» εκπρόσωπο τους στα φετινά κύπελλα Ευρώπης. Ξεκίνησαν με τέσσερις ομάδες, έμειναν με μια: Θέλουν λοιπόν να τη βοηθήσουν προκειμένου να έχει όσο το δυνατόν καλύτερες προϋποθέσεις για να πάει και… παραπέρα. Διότι κάθε βαθμός που θα κερδίσει, προστίθεται στον εθνικό λογαριασμό. Σχέδιο απλό, λιτό και κατανοητό.

Εμείς πάλι, έπειτα από μια σχετικά καλή σεζόν ως εδώ είμαστε σήμερα στο Νο17 του UEFA ranking, τρεις θέσεις ψηλότερα από εκεί που ξεκινήσαμε το καλοκαίρι. Ουσιαστικά τρέχουμε τη δωδέκατη καλύτερη επίδοση και με δύο ομάδες μας να συνεχίζουν έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να διεκδικήσουμε ως το τέλος την προνομιούχο 15η θέση που εάν και εφόσον θα μας ξαναδώσει πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια από τη σεζόν 2025-2026 (διότι του χρόνου επιστρέψαμε στα τέσσερα).

Το πόσο καλά θα τα πάνε λοιπόν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ (που μπαίνει στα νοκ άουτ του Conference League από την φάση του «16») δεν αφορά μόνο στις δικές τους φιλοδοξίες. Αντανακλούν στο σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι προς όφελος και της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού και του Άρη και όποιου άλλου έχει μελλοντικές βλέψεις έξω από τα… σύνορα. Προς όφελος του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Άρα τυπική διαδικασία η έγκριση του αιτήματος, από το αυριανό έκτακτο Δ.Σ; Μακάρι. Γιατί αυτή θα είναι μια απόδειξη ότι οι ανώνυμες εταιρίες του Συνεταιρισμού έχουν καταλάβει το διακύβευμα. Και γιατί θα είναι μια απόφαση από εκείνες που θα επιβεβαιώσει ότι μπορούμε να κουβεντιάζουμε καμιά φορά και για το σύνολο του ελληνικού ποδόσφαιρο και όχι αποκλειστικά για το συμφέρον του ενός.

Προσωπικά δεν είμαι τόσο αισιόδοξος, παρότι το ρεπορτάζ από την Θεσσαλονίκη αναφέρει ήδη ότι και ο ΠΑΟΚ είναι θετικός στο αίτημα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι και τα άλλα μεγάλα club της χώρας δεν θα έχουν ανάλογη αντίδραση. Έχει αναπτύξει όμως τέτοια χαρακτηριστικά το ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια που το «κανονικό» δεν είναι απαραίτητα και αυτονόητο. Από την διατύπωση της ενημέρωσης της Super League, εύκολα αντιλαμβάνεσαι ότι αύριο θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση και για «τυχόν συνεπαγόμενες αλλαγές στον ορισμό αγώνων των επόμενων αγωνιστικών της κανονικής περιόδου (24η, 25η και 26η αγωνιστική) και στο ετήσιο συνοπτικό πρόγραμμα πρωταθλήματος Super League 1 ανδρών». Και ως γνωστόν, όταν το θέλει ο Διάβολος κρύβεται μια χαρά στις λεπτομέρειες.

Απαραίτητη σημείωση

Στην ψηφοφορία για το αίτημα του Ολυμπιακού συμμετέχουν οι 14 ΠΑΕ και θεωρητικά έχει το ίδιο δικαίωμα και ο εκπρόσωπος της ΕΠΟ –που γιατί να μην θέλει να βοηθήσει μια ομάδα μας να έχει καλύτερες πιθανότητες στην Ευρώπη-. Εννοείτε πως σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό αυτό που ζητούν οι Πειραιώτες, ο ΠΑΟΚ που σήμερα φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό στον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου, θα έχει ως αμέσως επόμενη αγωνιστική υποχρέωση την ρεβάνς στη «Λεωφόρο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ