Οι παρανοϊκές 13 ημέρες του Μεντιλίμπαρ, με 5 αγώνες, 25 παίκτες και σαρωτικές αλλαγές στο στάτους

Οι παρανοϊκές 13 ημέρες του Μεντιλίμπαρ, με 5 αγώνες, 25 παίκτες και σαρωτικές αλλαγές στο στάτους

Ο Ολυμπιακός της πρώτης περιόδου Μεντιλίμπαρ ζει σε ένα διαρκές roller coaster, αλλά δεν τον ζαλίζει η ταχύτητα και οι απαιτήσεις. Σε αυτές τις 13 ημέρες, τα 5 ματς και τους 25 παίκτες, όχι μόνο έμεινε ζωντανός, αλλά επέστρεψε στο... ανάστημά του.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει κάνει τόσα πολλά πράγματα σε αυτό διάστημα των 17 ημερών που βρίσκεται στην Ελλάδα, που ο Ολυμπιακός ουσιαστικά είναι μια άλλη ομάδα. Ναι, παίζει ρόλο η άμεση και εντυπωσιακή προσαρμογή σπουδαίων προσθηκών, όπως οι Κάρμο, Τσικίνιο και Ορτα, στην αλλαγή της αγωνιστικής εικόνας. Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, με τον Κάρλος Καρβαλιάλ στον πάγκο, οι Ερυθρόλευκοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να αλλάξουν την εικόνα τους και να γίνουν ξανά ανταγωνιστικοί. Ούτε μια ομάδα με προσωπικότητα, χαρακτήρα, πάθος, νοοτροπία νικητή. Και κυρίως, δεν θα είχαν την επιθετική εικόνα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Δεν θα είχαν τον… αέρα της κυρίαρχης ομάδας. Δεν το είχε ο Πορτογάλος, ούτε προπονητικά ούτε ως χαρακτήρας. Πώς θα το μετέφερε στην ομάδα του;

Μέσα σε 13 ημέρες (15-28/02) ο Ολυμπιακός έπαιξε 5 παιχνίδια-φωτιά. Απέκλεισε τη Φερεντσβάρος με δύο νίκες και μηδέν παθητικό. Διέλυσε τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 4-1. Νίκησε Αστέρα Τρίπολης και Παναιτωλικό με ανατροπή, βγάζοντας στο χορτάρι όλα τα παραπάνω στοιχεία, τα οποί έχει εμφυσήσει ο Μεντιλίμπαρ στους ποδοσφαιριστές του. Όχι επειδή κάνει κάτι εξεζητημένο. Αλλά διότι ξέρει τι κάνει. Ζητάει τα απλά. Είναι ανοιχτός σε ρίσκα, σε ιδέες, σε πρόσωπα. Και αυτό επιβεβαιώνεται διαρκώς. Με τη διαχείριση που γίνεται, λόγω του αποπνικτικού προγράμματος να είναι συνολική. Και ευρεία.

Διαβάστε επίσης: Δημοσίευμα-βόμβα για Σενγκέλια και Παναθηναϊκό!

Ο Βάσκος τεχνικός έδειξε και κόντρα στον Παναιτωλικό ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς από το να αλλάζει πρόσωπα από παιχνίδι σε παιχνίδι. Το rotation είναι αναγκαστικό. Καθώς ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να αγωνίζεται διαρκώς, κάθε τρεις ημέρες. Και αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα, από τη στιγμή που συνεχίζει στην Ευρώπη. Το ασφυκτικό του προγράμματος, απαιτεί ρίσκα και δύσκολες αποφάσεις. Είπαμε, από 15 έως 28 Φεβρουαρίου, ο Ολυμπιακός έδωσε 5 παιχνίδια! Σε μόλις 13 ημέρες! Παραλογισμός. Μια συνθήκη στην οποία αναγκαστικά έπρεπε να υπάρξουν και ακραία μέτρα, για να μην προκύψουν ακραία προβλήματα.

Μέσα σε αυτές τις 13 ημέρες, λοιπόν, ο Μεντιλίμπαρ αποφάσισε να ανοίξει όλο το ρόστερ. Να τεστάρει παίκτες. Να δώσει λεπτά σχεδόν σε όλους. Είναι εκπληκτικός ο αριθμός. Συνολικά 25 ποδοσφαιριστές έχει χρησιμοποιήσει έως σήμερα ο 63χρονος τεχνικός. Σχεδόν όλο το ρόστερ. Οι μόνοι που δεν έχουν πάρει λεπτά, είναι οι γκολκίπερ Τζολάκης, Παπαδούδης, ο 20χρονος στόπερ Νέλσον Αμπι, αλλά και οι Μάντι Καμαρά και Ιβάν Μπρίνιτς, οι οποίοι προπονούνται με την ομάδα Β. Ολοι οι υπόλοιποι έχουν παίξει. Από 2 λεπτά (Ελ Αραμπί), έως 450 λεπτά (Πασχαλάκης). Με την απόδοση να μην είναι καλή στα δύο τελευταία παιχνίδια. Αλλά με την ανάγκη ξεκούρασης να είναι πιο μεγάλη από το «καλό ποδόσφαιρο». Καθώς ακολουθούν οι τελικοί με τη Μακάμπι, αλλά και ο «πόλεμος» των play offs.

Σε αυτές τις 13 ημέρες, ο Μεντιλίμπαρ χρησιμοποίησε τους εξής ποδοσφαιριστές: Πασχαλάκης (5 ματς, 450 λεπτά), Κάρμο (4 ματς, 360 λεπτά), Ορτέγκα (4 ματς, 360 λεπτά), Ροντινέι (4 ματς, 360 λεπτά), Εσε (5 ματς, 346 λεπτά), Ποντένσε (5 ματς, 341 λεπτά, Φορτούνης (4 ματς, 331 λεπτά), Τσικίνιο (4 ματς, 314 λεπτά), Ελ Κααμπί (5 ματς, 306 λεπτά), Ορτα (4 ματς, 273 λεπτά), Ρέτσος (3 ματς, 183 λεπτά), Ναβάρο (2 ματς, 155 λεπτά), Μασούρας (4 ματς, 151 λεπτά), Ιμπόρα (5 ματς, 141 λεπτά), Βέζο (2 ματς, 134 λεπτά), Μπιανκόν (2 ματς, 132 λεπτά), Καμπράλ (2 ματς, 104 λεπτά), Ντόη (2 ματς, 95 λεπτά), Κίνι (1 ματς, 90 λεπτά), Ρίτσαρντς (1 ματς, 90 λεπτά), Καρβάλιο (2 ματς, 78 λεπτά), Αλεξανδρόπουλος (2 ματς, 69 λεπτά), Γιόβετιτς (4 ματς, 65 λεπτά), Ζέλσον Μαρτίνς (1 ματς, 24 λεπτά), Ελ Αραμπί (1 ματς, 2 λεπτά).

Τώρα που η χρονιά έχει μπει στο κρίσιμο τελευταίο κομμάτι της είναι λογικό να προκύψει ανάγκη για πιο «σφιχτές» αλλαγές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή το λέει η λογική, θα το κάνει και ο Μεντιλίμπαρ. Ο Βάσκος έχει δικό του οδικό χάρτη επίλυσης προβλημάτων. Για να βρει τον δρόμο του, μπορεί να τον δημιουργήσει από το μηδέν. Κανείς δεν είναι σίγουρος ότι δεν έχει εξαντλήσει τη δημιουργική σκέψη του. Μια «αλεπού» όπως ο 63χρονος προπονητής του Ολυμπιακού, έχει περάσει πολλά στο σπορ. Το ρεπερτόριό του, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού εξαντλείται. Ούτε θα ρωτήσει κανέναν τι (ή γιατί το) κάνει. Οι ποδοσφαιριστές του τον εμπιστεύονται. Τον ακούν. Τον καταλαβαίνουν. Είναι όλα τρομερά ξεκάθαρα στις οδηγίες και τα «θέλω» του. Και αυτό, το απλό, πάντα αρέσει σε όλους. Και όταν μπορούν να το εξυπηρετήσουν, δεν γίνεται να αποτύχεις.

Όπως και να έχει, μέσα σε αυτές τις 13 ημέρες, με τα 5 παιχνίδια και τους 25 ποδοσφαιριστές, ο Ολυμπιακός κατάφερε όχι απλά να μείνει ζωντανός, αλλά να επιστρέψει στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, να επανέλθει στο… φυσιολογικό του ανάστημα. Να επαναφέρει τη χαρά, την πίστη και την αισιοδοξία στο κοινό του. Και κυρίως σε αυτές τις ημέρες της παρουσίας του Μεντιλίμπαρ, κατάφερε να πιστέψει. Ότι μπορεί. Γενικώς και ειδικώς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ