Νικολάου: «Διαφορετικό πρόσωπο στην αντιμετώπιση των αθλητών μας»

Νικολάου: «Διαφορετικό πρόσωπο στην αντιμετώπιση των αθλητών μας»

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Ιατρικού Συνεδρίου της ΑΕΚ και γιατρός της Ένωσης, μίλησε στο συνέδριο, όπως και οι Μήνας Λυσάνδρου, Άλκης Καλλιακμάνης.

Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Ιατρικού Συνεδρίου της ΑΕΚ είναι ο γιατρός της Ένωσης, Άλκης Καλλιακμάνης, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους τονίζοντας τη σημασία της παρουσίας τους, ενώ αναφέρθηκε και στον τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Άλκης Καλλιακμάνης:

«Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί σας βλέπω πάρα πολλούς. Είστε περισσότεροι από πέρσι. Βλέπω πάρα πολλούς φίλους, κάποιοι είναι καινούργιοι, κάποιοι είναι από πολύ παλιά. Είμαι ο τελευταίος που μπορεί να αναλύσει τις αξίες πρεσβεύει η ΑΕΚ.

Μέσα από αυτό το συνέδριο φιλοδοξούμε να αναδείξουμε δύο αρχές. Το πρώτο είναι να φροντίσετε να μάθετε, αλλά και να μας μάθετε πράγματα που ενδεχομένως δεν τα ξέρουμε, γιατί πιστεύουμε ότι η γνώση είναι μια, είναι παγκόσμια και είναι δύναμη.

Το άλλο που θέλω να σας προτρέψω είναι να κάνετε σχέσεις μεταξύ σας. Κάντε φιλίες, ανταλλάξτε απόψεις, γιατί εξ ορισμού η αθλητριατρική αυτό που κάνει είναι να ενώνει και όχι να χωρίζει. Η ιδέα για αυτό το συνέδριο δεν είναι δική μας. Την έχουμε δανειστεί από ένα τεράστιο κλαμπ (σ.σ. Μπαρτσελόνα). Αυτό που ήταν δικό μου, ήταν το όνειρο να καταφέρουμε να κάνει και η ΑΕΚ κάτι αντίστοιχο.

Είναι ένα όνειρο που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια. Όπως κάθε νέο, στην αρχή χλευάστηκε, στη συνέχεια πολεμήθηκε, αλλά στο τέλος αγκαλιάστηκε. Πρώτα από τον κ. Λάκη Νικολάου, που είναι ένας άνθρωπος ξεχωριστός, μετά από τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, τον άνθρωπο που ηγείται της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια και τους ανθρώπους της ομάδας.

Όμως, τίποτα από όσα θα δείτε αυτές τις δύο μέρες δεν θα γινόταν αν απλά παιδιά της ΑΕΚ, μαζί με τη δύσκολη καθημερινότητά τους, δεν έβαζαν το μεράκι τους για να δουλέψουν για αυτή τη διοργάνωση. Το ερώτημα που υπάρχει είναι αν αυτός ο τραυματισμός, η ρήξη πρόσθιου χιαστού, είναι ένας εφιάλτης για τον ποδοσφαιριστή. Η απάντηση που θέλει να δώσει αυτή η διημερίδα, είναι ότι δεν πρέπει να είναι εφιάλτης».

Ο Μήνας Λυσάνδρου μίλησε στο πλαίσιο της ιατρικής διημερίδας που διοργανώνει η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει αυτό το γεγονός.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ και Διευθύνων Σύμβουλος:

«Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω στο 2ο Ιατρικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΠΑΕ ΑΕΚ, μετά την σημαντική επιτυχία της περυσινής προσπάθειας, διάρκειας φέτος δύο ημερών και με βασικό θέμα συζήτησης τον δύσκολο αθλητικό τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό.

Για το πρεστίζ ενός μεγάλου ευρωπαϊκού συλλόγου όπως είναι η ΑΕΚ, διαχρονικά πρωτοπόρου στον τομέα της επαφής με την κοινωνία και την επιστήμη, είναι πολύ σημαντικό να συνδυάζονται επιτυχίες στο αμιγώς αθλητικό κομμάτι με πρωτοβουλίες και δράσεις όπως το Ιατρικό Συνέδριο που διοργανώνουμε για μια ακόμη χρονιά, με αυξημένη διεθνή συμμετοχή και διπλάσια χρονική διάρκεια.

Στη φετινή διημερίδα, την οποία μπορούμε χωρίς καμία υπερβολή να θεωρούμε ένα από τα κορυφαία αθλητιατρικά γεγονότα της Ευρώπης μέσα στο έτος 2019 και αυτό αποδεικνύεται από την σημερινή εικόνα της αίθουσας με τη μαζική συμμετοχή συνέδρων διαφόρων ειδικοτήτων, συμμετέχουν τα ιατρικά επιτελεία της Μπαρτσελόνα, της Μίντλεσμπρο και του Ατρόμητου, τέσσερα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, το ECOSEP, το Isokinetic Bologna, o UEFA Head of Medical and Anti-Doping και αρκετοί ακόμα διακεκριμένοι επιστήμονες αλλά και αθλητές που έχουν βιώσει την εμπειρία του τραυματισμού στον πρόσθιο χιαστό.

Θα μου επιτρέψετε μια ξεχωριστή αναφορά στο ιατρικό επιτελείο της ομάδας μας, τον Λάκη Νικολάου, τον Άλκη Καλλιακμάνη και τους συνεργάτες τους, για την προσπάθεια που κατέβαλαν και τον χρόνο που αφιέρωσαν ώστε να μπορέσει και φέτος η ΠΑΕ ΑΕΚ να διοργανώσει με υπερηφάνεια αυτό το υψηλού κύρους Ιατρικό Συνέδριο, το -και προσωπικά- αναμένω με τεράστιο ενδιαφέρον και το οποίο φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός. Ευχαριστώ θερμά εκ μέρος του συλλόγου τους ομιλητές, τους συνέδρους και τους χορηγούς για την παρουσία τους στην ιατρική διημερίδα και δίνω τον λόγο στους πραγματικούς πρωταγωνιστές αυτού του Συνεδρίου».

Η ΑΕΚ πρωτοπορεί για ακόμη μια φορά, διοργανώνοντας το δεύτερο ιατρικό συνέδριο το διήμερο 21-22 Μαρτίου, στην αίθουσα VIP του ΟΑΚΑ. Αντικείμενο μελέτης είναι ο δύσκολος αθλητικός τραυματισμός στον πρόσθιο χιαστό.

Με την ομιλία του Λάκη Νικολάου ξεκίνησε οι εργασίες του συνεδρίου, o oποίος δήλωσε τα εξής:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας. Η ΑΕΚ, πιστή στα πιστεύω της, διοργάνωσε και φέτος αυτή τη διημερίδα, γιατί ξέχωρα από την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως το αντιμετωπίζουμε, θέλουμε να δείξουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των αθλητών μας, αλλά και του αθλήματος συνολικά.

Η επιτυχία που είχε το περσινό συνέδριο μας έδωσε την ώθηση να συνεχίσουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές και τους ομιλητές. Πέρσι είχαμε ασχοληθεί με τις θλάσεις μυών, φέτος σκεφθήκαμε να ασχοληθούμε με κάτι πιο σοβαρό, όπως είναι ο τραυματισμός στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο.

Είναι ένας σύνδεσμος που λειτουργεί ως βεντάλια και είναι ο κυριότερος σταθεροποιητής του γόνατος. Θα προσπαθήσουμε να τον αναλύσουμε σε όλα τα μήκη και πλάτη.

Το 45% των τραυματισμών στο γόνατο αφορά είτε τους μηνίσκους, είτε τον χιαστό. Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο 250.000 άτομα χειρουργούνται στον χιαστό. Και στον κόσμο συνολικά υπολογίζονται περίπου σε 1,5 εκατομμύριο.

Το 1975 που πήρα το πτυχίο που, ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ μου ζήτησε να αναλάβω την φροντίδα της ομάδας. Ο κύριος Πανταζής άρχισε να καταγράφει σε ένα τεφτέρι καθημερινά ό,τι συνέβαινε στην ομάδα. Και αποφασίσαμε λίγα χρόνια αργότερα, βλέποντας ότι τότε δεν υπήρχαν στατιστικά, να τα δημοσιεύσουμε. Το ¼ των τραυματισμών στο γόνατο αφορούσε τον χιαστό. Οι τελευταίες χρονιές δεν ήταν τόσο ευτυχείς για την ομάδα μας. Βλέπουμε στην φωτογραφία τους δικούς μας ποδοσφαιριστές που υπέστησαν ρήξη χιαστού.

Βέβαια, αυτό συνέβαινε και τα παλιά χρόνια. Ο Ρονάλντο σταμάτησε την καριέρα του από υποτροπή στο χειρουργημένο του γόνατο. Θα σας αφήσω με την πικρή γεύση αυτής της φωτογραφίας (σ.σ. του τραυματισμού του Ρονάλντο), γιατί ο σκοπός της διημερίδας είναι να προσφέρουμε όσο περισσότερα μπορούσε στο κομμάτι της αποκατάστασης».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ