Δείξε μου το γήπεδό σου, να σου πω πώς το έχτισες

Δείξε μου το γήπεδό σου, να σου πω πώς το έχτισες

Η «έκρηξη» ανέγερσης νέων γηπέδων και ανακαινίσεων στην Ευρώπη, οι εμπορικές χρήσεις, η βιωσιμότητα, τα έσοδα, η αυτοχρηματοδότηση και τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Γήπεδο. Ο οριοθετημένος χώρος στον οποίο διεξάγεται κάποιο άθλημα. Εν προκειμένω, ποδοσφαιρικό γήπεδο. Ένας χώρος όπου «παίζονται» πολλά περισσότερα από ένα απλό παιχνίδι. Διότι στη νέα εποχή του ποδοσφαίρου, ένα γήπεδο μόνο με εξέδρες και αγωνιστικό χώρο, είναι ένα «γυμνό» γήπεδο. Ακατάλληλο να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της εποχής. Μη βιώσιμο. Χωρίς εμπορικές χρήσεις, είναι απλά μπετόν, σίδερο και χορτάρι. Ενας «όγκος» για παιχνίδι, αλλά χωρίς επί της ουσίας ανταπόκριση. Αλλωστε, η ρομαντική εποχή έχει παρέλθει πολλές δεκαετίες τώρα. Και αυτό αφορά και στα γήπεδα. Τα οποία εξελίσσονται σε γιγαντιαία εμπορικά κέντρα. Με σκοπό να έχουν «ζωή» και έσοδα 365 ημέρες των χρόνο και όχι μόνο τις ημέρες ων αγώνων.

Η Ελλάδα έκανε την αρχή πριν 15 χρόνια με το χτίσιμο του «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Του πιο σύγχρονου γηπέδου της χώρας και του μοναδικού που διαθέτει εμπορικές χρήσεις, αν και όχι στον βαθμό που συμβαίνει εκτός Ελλάδος. Ενα γήπεδο που χτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ, με ιδιωτική πρωτοβουλία, με την Πολιτεία να αναλαμβάνει (ορθά) τα έργα υποδομής (δρόμους, γέφυρες, κλπ), αλλά να παραδίδεται με σημαντικές ατέλειες, που διορθώθηκαν στην πορεία και με πολλά επιπλέον χρήματα (του Ολυμπιακού). Με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια το Καραϊσκάκη να είναι καλύτερο από ό,τι πριν. Αλλά με περιορισμένους εμπορικούς χώρους.

Αυτή τη στιγμή ήδη βρίσκεται υπό ανέγερση η περίφημη «Αγιά Σοφιά». Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, για το οποίο έχει σηκωθεί τόση σκόνη, αναφορικά με τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και την ανάληψη του έργου της υπογειοποίησης από την εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε. Και το εν λόγω γήπεδο προβλέπεται να έχει εμπορικές χρήσεις. Περιορισμένες, μεν, αλλά υπαρκτές. Και με δυνατότητα επέκτασης. Θα έχει και… εκκλησία. Κάτι είναι και αυτό, μπορεί να μαζεύει κόσμο και τις Κυριακές που δεν έχει αγώνα.

Το ίδιο θέλει να κάνει και ο ΠΑΟΚ. Με τη διοίκηση Σαββίδη, μετά τις εκτάσεις του Υπουργείου Αμυνας (οι οποίες ήδη παραχωρήθηκαν στον Δικέφαλο), να έχει ήδη λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις από την Κυβέρνηση ότι η ανακατασκευή της Τούμπας θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες. Ένα έργο που επίσης ακολουθείται από «σκιές». Χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς θέλει να κάνει η ΠΑΕ. Καθώς ακόμη δεν έχουν κυκλοφορήσει ούτε… μακέτες!

Γήπεδα, ωστόσο, φτιάχνουν και στην Ευρώπη. οι περισσότερες ομάδες θέλουν να έχουν δικό τους σπίτι. Οι λόγοι προφανείς. Τα οικονομικά έσοδα που σε βάθος χρόνου θα είναι πολλά. Και οι… εργασίες συνεχίζονται. Με το πιο σύγχρονο στολίδι της Γηραιάς Ηπείρου να ανοίγει τις θύρες του.

Ο λόγος για το νέο Γουάιτ Χαρτ Λέιν της Τότεναμ, το οποίο φιλοξένησε πριν λίγες ημέρες το πρώτο παιχνίδι επιπέδου Πρέμιερ Λιγκ. Ένα γήπεδο κόσμημα, η ανέγερση του οποίου κόστισε ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην Τότεναμ! Ενώ σε πρόσφατο αφιέρωμα to10.gr αναφέρθηκε στο «Νέο Μπερναμπέου» (Ρεάλ Μαδρίτης), το «Νέο Στάμφορντ Μπριτζ» (Τσελσι), το «Νέο Σαν Σίρο» (Μίλαν), το «Νέο Ολίμπικο» (Ρόμα), την αναμόρφωση του Ανφιλντ (Λίβερπουλ) και του «Καμπ Νόου» (Μπαρτσελόνα).

Ποια είναι η διαφορά των γηπέδων που φτιάχνονται εκτός Ελλάδος, με όσα ανοικοδομούνται στα μέρη μας; Η χρηματοδότηση εκτός Ελλάδος γίνεται πάντα από ιδιώτες . Και τα γήπεδα φτιάχνονται με τέτοιον τρόπο, ώστε να βγάζουν τα έξοδά τους. Στην Ελλάδα; Εχουμε όλα τα «Πα» γήπεδα (Παμπελοποννησιακό, Πανθεσσαλικό, Παγκρήτιο κλπ), να σαπίζουν. Και να παραμένουν αναξιοποίητα. Την ώρα που οι ομάδες περιμένουν 20άρικα από τις Περιφέρειες, δωρεές στρεμμάτων γης και κάθε είδους «διευκόλυνση».

Είπαμε, έχει να κάνει με την οπτική του καθενός. Και κυρίως με τις βλέψεις του, το όραμά του, το πλάνο του. Το γήπεδο δεν είναι πολυκατοικία, από αυτές που τις ξεφύτρωναν κατά δεκάδες οι κλασικοί εργολάβοι της χώρας. Της χώρας των… εργολαβιών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ