Αχμέντ Χασάν : Μια παράξενη ιστορία ενός γκολτζή  

Αχμέντ Χασάν : Μια παράξενη ιστορία ενός γκολτζή  

Με έναν τρόπο η αγωνιστική περιπέτεια του Χασάν φέτος στο μεγάλο λιμάνι, αποτυπώνει και εκείνη των Ερυθρόλευκων  

Αν ρωτούσες τον Γενάρη δέκα Ολυμπιακούς αν οι Ερυθρόλευκοι θέλουν σέντερ φορ; Θα σου απαντούσαν και οι δέκα μονολεκτικά: «Χθες». Αν πάλι τους ρωτούσες ποιος επιθετικός είναι που θα πρέπει να αποχαιρετήσει για να αδειάσει θέση στο ρόστερ; Σίγουρα θα χρησιμοποιούσαν περισσότερες λέξεις, αλλά και ακόμη πιο σίγουρα η πρόταση τους θα κατέληγε στο όνομα «Ο %*^$$#** ο Χασάν». Ναι ο Αιγύπτιος εκεί στην αλλαγή του χρόνου δεν το λες ότι έσκιζε και σε δημοφιλία στο μεγάλο λιμάνι.

Αν σήμερα έκανες το ίδιο πακέτο ερωτήσεων, οι απαντήσεις θα ήταν διαφορετικές κατά το ήμισυ. Οι φίλοι του Ολυμπιακού προφανώς και επιμένουν πως η ομάδα χρειάζεται σέντερ φορ. Μάλλον όμως θα ήθελαν με έναν τρόπο να παραμείνει στην ομάδα και ο «Χασανάκος». Τουλάχιστον έτσι μου τον είπαν κανά δύο φίλοι μου το τελευταίο 24ώρο. Επηρεασμένοι από το 15ο γκολ του μέσα στη χρονιά, αυτό που άνοιξε τον δρόμο την Κυριακή στη Λάρισα; Ίσως. Πιθανότατα επηρεασμένοι από αυτό το φοβερό και τρομερό σερί της ομάδας που για όσους τυχόν δεν το πρόσεξαν ολοκλήρωσε τη Σούπερ Λιγκ με δέκα νίκες στη σειρά, και δέκα-έξι στις τελευταίες δέκα-επτά αγωνιστικές.

Ο Χασάν από τον Φλεβάρη και έπειτα σκόραρε σε επτά διαφορετικά ματς πρωταθλήματος. Έκανε χατ τρικ με τον ΟΦΗ, συνέβαλλε στο 0-5 επί του Παναιτωλικού, στις τεσσάρες με ΑΕΚ και Πανιώνιο κλπ. Συνολικά μέσα στο 2019 έβαλε δώδεκα γκολ, όταν στο 2018 έβαλε μόλις τρία. Στο μεταξύ από… χασογκόλης πρόλαβε να ολοκληρώσει την Σούπερ Λιγκ ως ο πιο εύστοχος ποδοσφαιριστής (1 γκολ κάθε 3,5 τελικές), ανέβηκε στην τέταρτη θέση των σκόρερ κλπ. Αν έγινε καλύτερος σε αυτό το διάστημα; Όχι. Καλύτερος έγινε ο Ολυμπιακός. Και αυτό το περίμενε κάθε ψύχραιμος παρατηρητής από πέρσι τέτοια εποχή, όταν κατάλαβε πως οι Ερυθρόλευκοι θα φτιάξουν κάτι από την αρχή. Ο χρόνος ήταν «ανάγκη» φέτος για την ομάδα του Μαρτίνς.

Για τον Πορτογάλο τεχνικό που τον Χασάν τον ήξερε καλά από την συνεργασία τους στην Πορτογαλία (Ρίο Άβε) και που ουσιαστικά μέσα από τον σχεδιασμό του Ολυμπιακού, τον προστάτεψε όσο έπρεπε στον δύσκολο Γενάρη. Τι έγινε τότε; Ο Ολυμπιακός πήρε όντως σέντερ φορ. Αλλά πήρε τον Φράνκο Σολδάνο. Ένα παιδί από την Αργεντινή που πολύ λογικά θα χρειάζονταν με τη σειρά του χρόνο. Χρόνο προσαρμογής όχι μόνο ποδοσφαιρικό, αλλά και συνολικό: Εκτός αν κάποιος πιστεύει ότι είναι εύκολο από το Σάντα Φε να βρεθείς ένα 24ώρο αργότερα στον Ρέντη.

Οι Ερυθρόλευκοι με την κίνηση του Γενάρη, και τον Σολδάνο –που διεκδικούσαν ενάμιση χρόνο- έβαλαν στο ρόστερ τους, και ουσιαστικά δεν έκλεισαν τον δρόμο και στον Χασάν αλλά και στον Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο που ως εκείνο το σημείο σαφώς και είχε προσφέρει περισσότερες λύσεις. Και όσο για το επιθετικό τους πρόβλημα; Το έλυσαν ο Φορτούνης και το αυτονόητο. Το μοντάρισμα της ομάδας τους. Είχαν δουλέψει τόσο πολύ, είχαν σχηματίσει ένα τόσο καλό σύνολο που ήταν απολύτως φυσιολογικό να σταματήσει κάποια στιγμή αυτό το παιχνίδι της τύχης. Να αρχίσει η μπάλα να μπαίνει γκολ με συνέπεια.

Από τον Αύγουστο ως το τέλος του 2018 ο Ολυμπιακός πέτυχε 48 γκολ σε 27 ματς. Στα 22 ματς που έδωσε μέσα στο 2019 τα γκολ του έγιναν 56! Βεβαίως από ένα σημείο και μετά άλλαξε ο συντελεστής δυσκολίας. Δεν είχε ματς κάθε τρεις μέρες, δεν είχε και «πίεση» βαθμολογική καθώς ουσιαστικά το πρωτάθλημα χάθηκε στις 10 Φλεβάρη στην Τούμπα. Οι αριθμοί όμως είναι συγκεκριμένοι. Στο 2018 ο Ολυμπιακός έχασε 12 βαθμούς στο πρωτάθλημα (ήττες από ΠΑΟΚ και ΟΦΗ, ισοπαλίες με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Ξάνθη). Στο 2019 μόλις τρεις (ΠΑΟΚ). Με έναν τρόπο η ιστορία του Αχμέντ Χασάν φέτος είναι η ίδια η αγωνιστική ιστορία του Ολυμπιακού. Με κοινό παρανομαστή; Σίγουρα τον Πέδρο Μαρτίνς. Αλλά βεβαίως και τον χρόνο…

Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε ως εδώ. Και ο Αιγύπτιος χθες έκανε δηλώσεις του στιλ «θέλω να μείνω» και στην Πορτογαλία ήδη λένε πως πιέζει τη Μπράγκα ώστε να ρίξει τις απαιτήσεις για την πώληση του στον Ολυμπιακό. Τον κρατάς; Αν έχεις σκοπό να επενδύσεις σε έναν σέντερ φορ των 30 ματς, προφανώς όχι. Αν συνυπολογίσεις ότι ελέω Κόπα Άφρικα θα χάσει και τα πρώτα προκριματικά του καλοκαιριού; Το πράγμα γίνεται δυσκολότερο.

Κάθε επιθετική γραμμή επιβάλλεται να έχει μια ισορροπία. Τρεις στράικερ «διαφορετικούς». Με άλλα χαρακτηριστικά στο παιχνίδι τους. Ο Σολδάνο και ο Γκερέρο μοιάζουν πολύ ποδοσφαιρικά. Η αίσθηση που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι πως ο Αργεντινός απολαμβάνει αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη εκτίμηση από τον προπονητή του. Και είναι και η «προσδοκία» να κάνει μια κανονική προετοιμασία και να δείξει περισσότερα. Λογικά λοιπόν κερδίζει ο Σολδάνο (παρτενέρ τον Χασάν στη Λάρισα για τους παρατηρητικούς).

Για την θέση του τρίτου; Θα χρειαστεί κάποιος με μεγαλύτερη… υπομονή. Που θα μπορεί να πάρει χρόνο συμμετοχής παίζοντας και σε άλλες θέσεις (winger ή περιφερειακός). Λογικά αυτός θα είναι ο Ντουρμισάι που ετοιμάζεται να κάνει τη διαδρομή Νέα Σμύρνη-Ρέντης. Άρα λοιπόν ο κλήρος του «βασικού» σέντερ φορ πέφτει πάνω στην παραμονή του Χασάν. Και τα δύο δεν γίνονται.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ